Το φάρμακο για το διαβήτη που βοηθά στο αδυνάτισμα - Οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του

Το φάρμακο που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη επηρεάζει και το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων.

διαβήτης istock

Μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς και στους ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται έχει δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος "Ozempic inj.sol" και στη χώρα μας, καθώς εκτός από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το σκεύασμα φτάνει στα χέρια και υγιών ανθρώπων που απλά θέλουν να αδυνατίσουν. Το φάρμακο που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη επηρεάζει και το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων. 

Το Ozempic της εταιρείας Novo Nordisk είναι φάρμακο για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Χορηγείται υποδορίως με ένεση στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η ένεση γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως.

Διαβάστε Επίσης

Πώς συνδέθηκε με την απώλεια βάρους

Αν και δεν είναι επίσημα ένα φάρμακο απώλειας βάρους, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic μπορεί να χάσουν βάρος ενώ λαμβάνουν το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, το δραστικό συστατικό του Ozempic, σεμαγλουτίδη, είναι εγκεκριμένο από τον FDA σε υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία ατόμων που εμφανίζουν παχυσαρκία και άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, με το όνομα Wegovy.

Λόγω της έλλειψης του Wegovy σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα απώλειας βάρους του Ozempic που αναπαράγονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2 έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους.

H σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση. Κατά την υπογλυκαιμία, η σεμαγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης.

Η σεμαγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος μέσω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας, που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1, η σεμαγλουτίδη ενισχύει τις επιδράσεις της ορμόνης GLP-1.

Εκτός από τις επιπτώσεις στη γλυκόζη του αίματος και τον διαβήτη, το GLP-1 επηρεάζει επίσης το βάρος μέσω δύο βασικών μηχανισμών:

-Επηρεάζει τα κέντρα πείνας στον εγκέφαλο (συγκεκριμένα στον υποθάλαμο), μειώνοντας την όρεξη και τις λιγούρες.
-Επιβραδύνει τον ρυθμό κένωσης του στομάχου, παρατείνοντας αποτελεσματικά την πληρότητα και τον κορεσμό μετά τα γεύματα.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση του

Το Ozempic δεν είναι ασφαλές για όλους. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 μπορεί να συσχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα. Έχει επίσης παρατηρηθεί οξεία παγκρεατίτιδα κατά τη χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας. Εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, η σεμαγλουτίδη πρέπει να διακόπτεται. Εάν επιβεβαιωθεί, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη δεν πρέπει να ξεκινήσει ξανά. 

Οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη σε συνδυασμό με σουλφονυλουρία ή με ινσουλίνη ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη και σεμαγλουτίδη, έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Επιπλέον, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συνιστάται να χρησιμοποιούν αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σεμαγλουτίδη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i