"Ozempic Οπίσθια" και "Ozempic Πρόσωπο": Μπορεί τα φάρμακα για απώλεια βάρους να επηρεάσουν το δέρμα μας;

Με τη δημοφιλία των φαρμάκων για απώλεια βάρους να παραμένει σταθερή, οι πιθανές "παρενέργειές" τους στο σώμα και το πρόσωπο, αποκτούν νέο ενδιαφέρον.

Φούσκωμα στην κοιλιά iStock

Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, όπως το Ozempic ή το Wegovy, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέρα από το σκοπό για τον οποίο έχουν δοκιμαστεί και αναπτυχθεί, δηλαδή για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όμως, όλο και περισσότερο συζητιέται το πώς τα φάρμακα αυτά μπορούν να συσχετιστούν με χαλάρωση ή γήρανση του δέρματος, κάτι που σίγουρα αποτελεί "αντένδειξη" για ορισμένους ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης

"Ozempic Οπίσθια" και "Ozempic Πρόσωπο"

Συγκεκριμένα, οι όροι "Ozempic face" και "Ozempic butt" έχουν γίνει trend στο διαδίκτυο και ορισμένοι ασκούν κριτική στο φάρμακο για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει γρήγορα και έντονα την εμφάνιση ορισμένων που το χρησιμοποιούν.
"Ουσιαστικά, αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αρκετά γρήγορη απώλεια βάρους και ως αποτέλεσμα το δέρμα στο πρόσωπο, τα οπίσθια ή σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να φαίνεται χαλαρό ή ρυτιδωμένο", σύμφωνα με τον Andrew Kraftson, MD, κλινικό αναπληρωτή καθηγητής στο τμήμα Ενδοκρινολογίας και διευθυντή του προγράμματος Διαχείρισης Βάρους στο τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan.

Αν και το Ozempic φαίνεται να συγκεντρώνει την προσοχή μας και συνδέεται με trends όπως Ozempic face και Ozempic butt, στην πραγματικότητα δεν είναι το μοναδικό φάρμακο που συνδέεται με αυτό το θέμα. Η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη βρίσκεται σε δύο σκευάσματα εγκεκριμένα από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων FDA για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (Ozempic) και για την αντιμετώπιση της έντονης παχυσαρκίας (Wegovy), ενώ υπάρχει επίσης η ουσία τιρεζεπατίδη (Mounjaro), η οποία έχει επίσης έγκριση από τον FDA για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε Επίσης

Παρότι όμως οι δύο αυτές δραστικές έχουν παρόμοια δράση και στην αντιμετώπιση της έντονης παχυσαρκίας, μόνο το Wegovy έχει εγκριθεί επί του παρόντος από τον FDA για τη θεραπεία του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας, ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους χωρίς να έχουν πάρει έγκριση για αυτή την ένδειξη.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπέρβαρο και/ή παχυσαρκία να γίνουν πιο υγιή, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου (δες εδώ τη σχετική δημοσιευμένη έρευνα). Αλλά η συχνά γρήγορη απώλεια βάρους που βλέπουν οι άνθρωποι με αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει στο ανεπιθύμητο ζήτημα της χαλάρωσης του δέρματος - κοινώς γνωστό ως "Ozempic face" ή "Ozempic butt".

Το δέρμα στο σώμα μας έχει την ικανότητα να αλλάζει ή να επιστρέφει στο σχήμα του όταν τεντώνεται -αυτό είναι γνωστό ως ελαστικότητα του δέρματος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, οι συνήθειες του τρόπου ζωής και η γενετική. Τα επίπεδα κολλαγόνου και τα επίπεδα ενυδάτωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Ειδικά η ηλικία αποτελεί μεγάλο παράγοντα κινδύνου για την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος αφού καθώς μεγαλώνουμε, η ελαστικότητα του δέρματός μας μειώνεται.

Πέρα από τους βιολογικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, η ταχύτητα με την οποία κάποιος χάνει βάρος, καθώς και η ποσότητα του βάρους που χάνεται, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ελαστικότητα του δέρματος - χάνοντας πολύ βάρος πολύ γρήγορα, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για το δέρμα να απορροφήσει το νέο σχήμα του ιστού κάτω από αυτό, δήλωσε ο Δρ Kraftson. 

Οι συνέπειες της γρήγορης απώλειας βάρους στο δέρμα

Η χαλάρωση του δέρματος είναι πιο αισθητή στο πρόσωπο και τους γλουτούς, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα σημεία όπως οι μηροί ή το στήθος, ενώ μια έντονη και απότομη απώλεια βάρους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση και τη ρυτίδωση του δέρματος στο πρόσωπο.

Κάτι άλλο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως, παρότι η συζήτηση αυτή γίνεται με αφορμή τα φάρμακα για το διαβήτη που συνδέονται με απώλεια βάρους, κάθε παρέμβαση -διατροφική ή μη- που οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να έχει ως "παρενέργεια" τη χαλάρωση και τη ρυτίδωση του δέρματος στο πρόσωπο ή στο σώμα.

Όταν κάποιος είναι παθολογικά παχύσαρκος, η επίπτωση αυτή μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη αφού ακολουθεί την απώλεια του λιπώδους ιστού και πιθανώς μετά την απώλεια βάρους να ακολουθεί επέμβαση μείωσης του πλεονάζοντος δέρματος, εάν όμως κάποιος χάσει πιο σταδιακά τα απαραίτητα κιλά για να είναι υγιής, τότε το δέρμα θα έχει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο σχήμα του σώματος.

Πώς μπορώ να χάσω κιλά χωρίς να χαλαρώσει το δέρμα μου;

Η σταδιακή απώλεια βάρους, η σωστή ενυδάτωση και η άσκηση είναι βασικοί παράγοντες για να προστατέψετε την ελαστικότητα του δέρματος μετά την απώλεια πολλών κιλών. Η σωστή ενυδάτωση και ο ύπνος - και τα δύο από τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ελαστικότητα του δέρματος - είναι άλλοι σημαντικοί τρόποι για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό και την κυτταρική αναγέννηση που κάνει κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Μια τελευταία σκέψη

Εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, για λόγους υγείας ή αισθητικής, ο μόνος που μπορεί να μας συμβουλέψει και να μας κατευθύνει ώστε αυτό να γίνει με υγιεινό τρόπο και να έχει διάρκεια είναι ο γιατρός και ο διατροφολόγος μας. Φάρμακα που προορίζονται για θεραπεία νοσημάτων δεν έχουν θέση σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος αφού δεν προωθούν την εκμάθηση θετικών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες είναι ο "μπούσουλας" για να κρατήσουμε για πάντα μακριά τα χαμένα κιλά.

 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i