Να γιατί χρειάζεσαι ιχθυέλαιο (και όλη η αλήθεια για τα Ω6 λιπαρά οξέα!)

Τι χρειάζεται να ξέρεις για να απολαύσεις όλες τις ιδιότητες του ιχθυέλαιου;

Σπόροι σουσαμιού και σησαμέλαιο

Γράφει η Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, Health Services Manager Health,Πρόεδρος στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, Healthy Blogger Papelle και μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Υπάρχουν υπερβολικά πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στη διατροφή μας και αυτό οδηγεί σε φλεγμονές, αναρίθμητα νοσήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. Υπάρχουν υπερβολικά λίγα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μας και ο ρόλος τους συνίσταται στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χώρο στην κυτταρική μεμβράνη. Δεν μπορεί κάποιος να προσλαμβάνει απλώς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και να περιμένει να μεταβληθεί η αναλογία χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Κάνε το σωστά

Όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, το ιχθυέλαιο μπορεί να κάνει σχεδόν άτρωτο το καρδιαγγειακό σοθ=υ σύστημα, να περιορίσει ουσιαστικά κάθε φλεγμονή, να βελτιώσει την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη και να σε μετατρέψει σε «μηχανή καύσης λίπους», χαρίζοντάς σου ένα αδύνατο σώμα.

Δυστυχώς, πολλοί δεν το καταναλώνουν σωστά με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα σπουδαία αυτά οφέλη. Καταναλώνουν τις κάψουλες, αλλά συνήθως δεν νιώθουν καμία διαφορά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κατανοούν τον βασικό τρόπο λειτουργίας των ιχθυελαίων και ακριβέστερα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η εν λόγω έλλειψη καθολικών επιδράσεων έχει αναγκάσει ορισμένους ιατρούς να αμφισβητήσουν τα οφέλη του ιχθυελαίου. Ωστόσο οι τελευταίοι, μαζί με πολλούς οι οποίοι καταναλώνουν ιχθυέλαιο ή άλλα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, έχουν παραβλέψει μερικά καίρια σημεία.

Οι επικερδείς επιχειρηματικές ιδέες διατάραξαν τη χημική μας ισορροπία

Προκειμένου να καταλάβεις πώς η εν λόγω ισορροπία διαταράσσεται από εσάς ή τρίτους, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια ματιά στη συναρπαστική ιστορία του πώς καταρχάς φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε κάψουλες ιχθυελαίου. Πρόκειται στην ουσία για ένα φαινομενικά μη σχετιζόμενο γεγονός: Τα φύλλα αποσυντίθενται γρήγορα ενώ οι σπόροι όχι.

Εάν ήσουν παραγωγος τροφίμων, θα ήθελες να παράγεις τρόφιμα από φυτική ύλη με μεγάλη διάρκεια ζωής. Η αλλοίωση των λαχανικών συνεπάγεται λιγότερα έσοδα. Για αυτόν τον λόγο οι βελτιωτές φυτών αναζητούν σκόπιμα φυτά ή μέρη φυτών τα οποία παρουσιάζουν χαμηλό ρυθμό αλλοίωσης και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν σπόρους και δημητριακά.

Ο λόγος για τον οποίον τα φύλλα αλλοιώνονται τόσο γρήγορα οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ οι ανθεκτικοί σπόροι και τα δημητριακά περιέχουν πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες ενέργειας για τα αναπτυσσόμενα φύτρα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι χημικά πολύ πιο σταθερά, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι το 60 - 90% των τροφίμων παγκοσμίως προέρχεται από σπόρους και δημητριακά.

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα τα οποία διατίθενται σε πακέτο ή συσκευασία προέρχονται από ένα εκ των τριών ή τεσσάρων κύριων δημητριακών. Οι σάλτσες για σαλάτες, τα μαγειρικά λάδια, το βούτυρο αραχίδων, όλων των ειδών τα σνακ και οτιδήποτε διατίθεται σε πλαστική συσκευασία που είναι διακοσμημένη με ανθρωπόμορφα χαρωπά ζωάκια είναι γεμάτα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Τα δημητριακά είναι τόσο φθηνά και σε αφθονία (οι αγρότες λαμβάνουν ακόμα και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση για να καλλιεργούν ορισμένα είδη) που τα χρησιμοποιούμε στη διατροφή όλων των ζώων τα οποία καταναλώνουμε για τροφή. Τα βοοειδή τρέφονται τυπικά με χορτονομή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τα υποβάλλουμε σε εξαναγκαστική σίτιση με δημητριακά προκειμένου να παχύνουν. Αυτό όχι μόνο τους προκαλεί αδιαθεσία, καθιστώντας αναγκαία τη χρήση αντιβιοτικών, αλλά παράλληλα μεταβάλλει και το προφίλ των λιπαρών οξέων τους μετατρέποντάς τα σε «τετράποδες μηρυκαστικές βόμβες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων».

Ακόμα και η εκτροφή των ψαριών που επιζητούμε για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν βασίζεται σε σβώλους παρασκευασμένους σε μεγάλο βαθμό από σόγια, καθιστώντας τα μετά βίας καλύτερα από διατροφικής άποψης από ορισμένα γενετικά τροποποιημένα, τυλιγμένα σε πλαστική συσκευασία, τυρώδη προϊόντα που βρίσκει κανείς στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Ούτε τα κοτόπουλα είναι ασφαλή από αυτές τις κτηνωδίες σε σχέση με τα λιπαρά οξέα, καθώς και αυτά διατρέφονται με σβώλους που έχουν ως βάση τους τα δημητριακά έναντι μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελούμενης από σπόρους και προνύμφες και έντομα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποία θα έπρεπε κανονικά να καταναλώνουν. Και φυσικά οι επιπτώσεις των πρακτικών αυτών σε σχέση με τα λιπαρά οξέα εκτείνονται και στα γαλακτοκομικά μας προϊόντα και τα αυγά.

Κανένα από τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχει πλέον σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 9% των θερμίδων της διατροφής των Αμερικανών προέρχεται από ένα και μόνο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, το λινελαϊκό οξύ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου προέρχεται από το σογιέλαιο. Πρόκειται για έναν πράσινο κόσμο όπου κυριαρχούν οι σβώλοι και η σόγια αλλά, φυσικά, και το κέρδος!

Μαγειρικό λάδι

Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της επικερδούς επιχειρηματικής πρακτικής, η αναλογία των ωμέγα-6 προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα παραπάνω ζώα έχει διαταραχθεί εντελώς. Είναι περίπου της τάξης των 10, 20 ή ακόμα και 25 προς 1, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο 3 προς 1. Και, φυσικά, είμαστε ό,τι τρώμε, επομένως η αναλογία στον οργανισμό μας δεν διαφέρει από εκείνη των ζωικών προϊόντων τα οποία καταναλώνουμε.

Ούτε μπορεί κανείς να αγνοήσει τη θεωρία «το λίπος ισοδυναμεί με καρδιακή προσβολή», η οποία εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1970. Οι άνθρωποι άρχισαν να αποφεύγουν τα κορεσμένα ζωικά λίπη και στράφηκαν στα σπορέλαια. Το πρόβλημα ήταν ότι, εκείνη την εποχή τουλάχιστον, τα ζωικά λίπη περιείχαν σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ενώ τα σπορέλαια όχι. Παρομοίως, οι άνθρωποι μετέβησαν από το βούτυρο στη μαργαρίνη, κάτι το οποίο επέφερε το διπλό πλήγμα της υψηλής συγκέντρωσης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση trans-λιπαρών οξέα, τα οποία αποτελούν διατροφική συμφορά ενός εντελώς διαφορετικού είδους. Εάν ο πατέρας ή ο παππούς σου πέθανε πρόωρα από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο θάνατός τους είχε μάλλον κάποια σχέση με αυτό.

100 από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρωπότητας

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι τα δομικά στοιχεία μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, οι οποίες ευνοούν τον σχηματισμό θρόμβων από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό που θα πρέπει να σου προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι το τροποποιητικό γονίδιο που προάγει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή συνδέεται ύπουλα και στενά με τουλάχιστον 100 από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων της καρδιοπάθειας, του καρκίνου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νόσου του Αλτσχάιμερ και οποιασδήποτε δυσμενούς αυτοάνοσης διαταραχής που είναι γνωστή στην επιστήμη. Η φλεγμονή, όμως, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, καθώς μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο ερευνητής Joseph Hibben πιστεύει ότι τα δισεκατομμύρια τα οποία δαπανώνται για αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη) είναι αλληλένδετα με την υπερβολική ποσότητα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας. Από την άλλη πλευρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν τη διαδικασία σχηματισμού θρόμβων αίματος και ελέγχουν τις χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή και οι οποίες συνδέονται με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, καθιστούν τα κύτταρα περισσότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη αυξάνοντας τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης, γεγονός που επιταχύνει τον μεταβολισμό και παράλληλα παρέχει προστασία από την παχυσαρκία.

Σαφώς, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη τη δυνατότητα διατήρησης της αναλογίας των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε περίπου 3 προς 1, κατά τον τρόπο που ορίζει η φύση. Για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι φρόνιμοι άνθρωποι καταναλώνουν κάψουλες ιχθυελαίου (μην ξεχνάτε ότι τα ψάρια στη φύση τρέφονται με φύκια, μια φυτική ύλη η οποία περιέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα απωθούν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ωστόσο υπάρχει ένα απλό «κομμάτι στο παζλ» που ο κόσμος δεν έχει βρει και είναι το εξής: Τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται για χώρο στην κυτταρική μεμβράνη και, συνεπώς, για να προσελκύσουν την προσοχή των διαφόρων ενζύμων που προάγουν ή καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Δεν μπορείς να καταναλώνεις απλώς μερικές κάψουλες ιχθυελαίου και να περιμένεις όλα να ρυθμιστούν σαν να έχεις λύσει τον γρίφο «του κύβου του Ρούμπικ», σε αυτή την περίπτωση για λιπαρά οξέα, του οργανισμού σας, χωρίς ταυτόχρονα να μειώσεις την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα θα εκτοπίσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να επιτεθεί στο τείχος των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι σαν 300 Σπαρτιάτες να επιχειρούν να κερδίσουν ολόκληρο τον στρατό των Περσών, και όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της μάχης.

4 τρόποι επίλυσης του προβλήματος

Αυξήστε οπωσδήποτε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Προκειμένου να το πετύχετε αυτό:

  • Απόφυγε τα περισσότερα τρόφιμα που διατίθενται σε πακέτο ή σακουλάκια από πολυαιθυλένιο καθώς παρασκευάζονται γενικά από δημητριακά τα οποία έχουν επιλεχθεί για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους (δηλαδή έχουν υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων).
  • Απόφυγε τα μαγειρικά λάδια όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο και βαμβακοσπορέλαιο και αντί για αυτά χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή είδη καρθαμελαίου ή ηλιέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ.
  • Απόφυγε την κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων εστιατορίου, καθώς σχεδόν πάντα τα τρόφιμα αυτά τηγανίζονται σε λάδια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα περισσότερα πιάτα των εστιατορίων είναι επεξεργασμένα.
  • Επίλεξε βοδινό κρέας από ζώα που έχουν εκτραφεί με χορτονομή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ή στο διάστημα πριν την τελική επεξεργασία του κρέατός τους. Αρχικά όλα τα βοοειδή εκτρέφονται με χορτονομή προτού διατραφούν με δημητριακά για λόγους πάχυνσης. Συνεπώς βεβαιώσου ότι το κρέας το οποίο αγοράζεις προέρχεται από θρέμματα που έχουν εκτραφεί με χορτονομή στο διάστημα πριν την τελική επεξεργασία του κρέατός τους.
  • Να θυμάσαι ότι η αναλογία των δύο ομάδων λιπαρών οξέων είναι σημαντικότερη από την ποσότητά τους. Αν καταναλώνετε περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Στρέψου στην κατανάλωση περισσότερων πράσινων λαχανικών, όποτε είναι δυνατό, αντί τροφών που προέρχονται από σπόρους.
  • Πείτε στον ιατρό σας ότι μπορεί να προχωρήσει άφοβα σε εξέταση χοληστερόλης, αν αυτό τον χαροποιεί, αλλά ότι επίσης θέλεις να υποβληθείς σε εξέταση αίματος για τον καθορισμό της αναλογίας των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σου, ώστε να καταδειχθούν οι πιθανότητες να νοσήσεις από καρδιοπάθεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i