Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Ιός του Δυτικού Νείλου: Διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα για το 2018 σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχεις.

κουνούπι τσίμπημα από κουνούπι ιός του δυτικού νείλου Jonathan Austin Daniels

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μία λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Προσβάλει συνήθως ζώα και τον άνθρωπο. Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ):

  • Περίπου οι 20 στους 100 παρουσιάζουν συμπτώματα μιας ήπιας ίωσης.
  • Λιγότεροι από 1 στους 100 μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
  • Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα επιβεβαιωμένα διαγνωσμένα κρούσματα για το 2018, μέχρι τις 12 Ιουλίου, έχουν φτάσει τα 9. Στα 8 περιστατικά οι ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα και το 1 είχε ήπια εμπύρετη λοίμωξη.

Έτσι θα διώξεις τα έντομα φυσικά (μυρμήγκια, κουνούπια, μύγες)!

Πρώτες βοήθειες από τη φύση (για το τσίμπημα, το έγκαυμα, τα έντομα)

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα κουνούπι τσίμπημα από κουνούπι ιός του δυτικού νείλου - συνήθως τα «κοινά» κουνούπια. Ο άνθρωπος ή άλλα θηλαστικά που μπορεί να έχουν μολυνθεί δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ο ιός δεν μεταδίδεται από το άγγιγμα, το φιλί, τη σεξουαλική ή αλλη επαφή.

Τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου το 80%) δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν, τα συμπτώματα παρουσιάζονται 2 έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού. Στις περιπτώσεις ήπιας νόσου μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, αδυναμία και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις.

Μπορεί επίσης ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, δερματικό εξάνθημα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Στην πιο σοβαρή μορφή της νόσου, που την παρουσιάζει κάτω από 1 στους 100 ανθρώπους, προσβάλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε αυτή την περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, διαραχαχές της συνείδησης και της συμπεριφοράς, νευρολογικά συμπτώματα, σοβαρή μυική αδυναμία και διαταραχές της όρασης.

Πώς μπορείς να αποφύγεις τη μόλυνση;

Αφού ο ιός μεταφέρεται από τα κουνούπια, προσπάθησε να τα περιορίσεις στο σπίτι και γύρω σου, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά, σίτες στα παράθυρα, ανεμιστήρα και αποφεύγοντας τα λιμνάζοντα νερά στη βεράντα και τον κήπο.

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζεις:

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους ενώ σε πιο σοβαρά περιστατικά χρειάζεται νοσηλεία για την αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός αυτός λέγεται έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i