Κατάψυξη ωαρίων: Πόσα ωάρια πρέπει να καταψύξω και πότε;

Μπορώ να κάνω κατάψυξη ωαρίων; Πόσα ωάρια πρέπει να καταψύξω; Ο Κωνσταντίνος Κωσταράς, μαιευτήρας γυναικολόγος, απαντά.

μαμά εγκυμοσύνη έγκυος NataliaDeriabina

Από τον Κωνσταντίνο Κωσταρά, μαιευτήρα γυναικολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, fertility specialist IoLife-Iaso

Μπορώ να κάνω κατάψυξη ωαρίων; Πόσα ωάρια πρέπει να καταψύξω; Αυτό είναι το ερώτημα κάθε γυναίκας που θέλει να διατηρήσει τη γονιμότητά της. Η νέα τεχνική για την κατάψυξη ωαρίων, η υαλοποίηση, δίνει νέες δυνατότητες και τα κατεψυγμένα ωάρια έχουν πλέον την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα επιτυγχάνοντας ανάλογα ποσοστά κυήσεων.

Πόσα κατεψυγμένα ωάρια, όμως, εγγυώνται την επιτυχία και πώς νοείται η επιτυχία;

Η θεραπεία της υπογονιμότητας κρίνεται προφανώς από την ύπαρξη εγκυμοσύνης ή τη γέννηση παιδιού. Όταν τα ωάρια είναι κατεψυγμένα, δεν ξέρουμε πόσα θα γονιμοποιηθούν,

θα γίνουν φυσιολογικά έμβρυα, θα εμφυτευτούν επιτυχώς και θα δώσουν τελικά μια υγιή

εγκυμοσύνη. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν στατιστικά δεδομένα που μας παρέχουν έναν «μπούσουλα». Είναι η ηλικία της γυναίκας κατά την κατάψυξη ωαρίων και ο αριθμός των ώριμων ωαρίων που έχουν καταψυχθεί. Η γέννηση ενός υγιούς παιδιού ξεκινάει από ένα φυσιολογικό χρωμοσωμικά ωάριο. Οι νεότερες γυναίκες παράγουν υψηλότερο ποσοστό φυσιολογικών χρωμοσωμικά ωαρίων.

Κατάψυξη ωαρίων: Υπάρχει ιδανικός αριθμός;

Η ποσότητα μπορεί να είναι «εγγύηση» της ποιότητας των ωαρίων. Όσο περισσότερα ωάρια  καταψυχθούν τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό ωάριο. Οι νεότερες έχουν περισσότερα διαθέσιμα ωάρια και έτσι καταφέρνουν να καταψύξουν περισσότερα «καλά». Το αντίθετο ισχύει για τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου έχουν λιγότερα

διαθέσιμα ωάρια και παράγουν λιγότερα σε κάθε κύκλο. Η ποιότητα του εμβρύου είναι ανάλογη με την ποιότητα των ωαρίων και σαφώς η αναλογία καλών και κακών ωαρίων μικραίνει με την ηλικία.

Να χρησιμοποιώ υποκατάστατα ζάχαρης στην εγκυμοσύνη;

3 συμπτώματα εγκυμοσύνης που ίσως δεν γνώριζες

Όταν συνυπολογίζουμε την ποιότητα των ωαρίων και τον αριθμό των ωαρίων, οι νεότερες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην κατάψυξη ωαρίων. Οι μεγαλύτερες πρέπει να συλλέξουν περισσότερα ωάρια για να αισθάνονται πιο σίγουρες ότι θα έχουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Σε πρόσφατη μελέτη φαίνεται ότι γυναίκες που είχαν καταψύξει 10 ωάρια μετά την ηλικία των 35 ετών είχαν ποσοστό κυήσεως 30%, ενώ οι γυναίκες κάτω των 35 είχαν ποσοστό 60%. Στις  γυναίκες κάτω των 35 που κατέψυξαν 20 ωάρια οι κυήσεις αυξήθηκαν στο 80%.

Τα ποσοστά αυτά μπορεί να επηρεαστούν από τη συνύπαρξη άλλων προβλημάτων

γονιμότητας ή προβλημάτων της γενικής υγείας της γυναίκας. Οι γυναίκες άνω των 36 χρειάζονται ένα επιπλέον αριθμό ωαρίων για να αλλάξουν σημαντικά την

πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Τι πρέπει να θυμάσαι για την κατάψυξη ωαρίων

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η γονιμότητα έχει χρονικά όρια. Η κατάψυξη ωαρίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος με την οποία έχουν γεννηθεί τουλάχιστον έξι χιλιάδες παιδιά. Η κατάψυξη των ωαρίων δεν είναι ανάγκη, αλλά επιλογή της κάθε γυναίκας.

Shape tip: Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι ανάγκη, αλλά επιλογή της κάθε γυναίκας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i