H ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί προβλήματα στο δέρμα ακόμα ΚΑΙ στο σκοτάδι!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι βλαβερές συνέπιες της υπεριώδους ακτινοβολίας διαρκούν ακόμα και αφού πέσει ο ήλιος!

sun

Γνωρίζουμε ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για την υγεία του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και φωτογήρανση. Αυτό που δεν γνωρίζαμε και αποκαλύπτεται τώρα από μια έρευνα που έγινε πρόσφατα είναι πως οι φθορές που προκαλούνται στο δέρμα από τις ακτίνες UV συνεχίζονται ακόμα και όταν σταματήσουμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ακόμα κι αφού πέσει η νύχτα!

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η ακτινοβολία UV καταστρέφει το DNA των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων του δέρματος που παράγουν τη μελανίνη. Η μελανίνη δίνει στο δέρμα το σταράτο χρώμα του και αυξάνεται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο (ή στο σαλάριουμ) –γι’ αυτό μαυρίζουμε. Αυτές οι φθορές στο DNA των μετανοκυττάρων είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι η μελανίνη προστάτευε το δέρμα μπλοκάροντας τις ακτίνες UV. Σύμφωνα όμως με αυτή τη νέα έρευνα, η δράση της έχει εξίσου προστατευτικές όσο και βλαβερές συνέπειες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μελανοκύτταρα που ανήκαν σε ποντίκια και ανθρώπους εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UV. Σε όσα υπήρχε μελανίνη, φθορές του DNA προκλήθηκαν όχι μόνο άμεσα αλλά και ώρες μετά την έκθεση στις ακτίνες. Σε όσα δεν είχαν μελανίνη, οι φθορές προέκυψαν μόνο κατά την έκθεση. Ο λόγος για τον οποίο η καταστροφή συνεχίζεται ακόμα και στο σκοτάδι έχει να κάνει με μια διαδικασία που αποκαλείται «χημειοδιέγερση» (chemiexcitation), κατά την οποία ο ακτίνες UV ενεργοποιούν τα ένζυμα που κινητοποιούν την παραγωγή της μελανίνης. Η διαδικασία αυτή προκαλεί χωρίς την παρουσία του ήλιου την ίδια φθορά στο DNA που προκαλούν οι ακτίνες του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Παρατηρώντας το εσωτερικό του δέρματος ενός ενήλικα, διαπιστώνει κανείς ότι η μελανίνη προστατεύει από την καταστροφή του DNA, δρώντας σαν ασπίδα. Όμως, η επίδρασή της είναι και καλή και κακή», σχολιάζει ο συγγραφέας της έρευνας Douglas Brash, καθηγητής θεραπευτική ραδιολογίας και δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χημειοδιέγερση είναι μια αργή διαδικασία και είναι πιθανό να μπορούν να αναπτυχθούν μέσα ώστε να προλαμβάνεται. Τέτοια μέσα θα μπορούσε να είναι μια νέα κατηγορία «αντηλιακών» που θα χρησιμοποιούνται το βράδυ ώστε να μπλοκάρουν τη μεταφορά της καταστροφικής ενέργειας στα δερματικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Science.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i