Ο καρκίνος στα παιδιά μπορεί και πρέπει να νικηθεί

Ο καρκίνος στα παιδιά παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Η 15η Φεβρουαρίου, είναι παγκοσμίως ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση ενάντια στον καρκίνο που «χτυπάει» τα παιδιά.

cancer-paidia

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.

O καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις. Ο καρκίνος δεν επιτίθεται μόνο σε ενήλικες. Ο καρκίνος αποτελεί την Νο1 αιτία θανάτου των παιδιών από ασθένεια και την 2η αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

Η 15η Φεβρουαρίου, η ημέρα που διαδέχεται τη γιορτή του έρωτα, αποτελεί ημέρα στην οποία πρέπει να ευαισθητοποιούμε για τον καρκίνο στα παιδιά, τον καρκίνο που έχει πάνω από 16 διαφορετικούς τύπους και 100 υποκατηγορίες.

Σε αντίθεση με άλλε ασθένειες, ο καρκίνος εν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στα παιδιά ανεπτυγμένων ή μη χωρών.

Καρκίνος στα παιδιά: Τι λένε οι αριθμοί:

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο έχουμε 280 με 300 νέες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου και το 80 % από αυτές αντιμετωπίζεται με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αφού 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Ετησίως περίπου, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα.

Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Καρκίνος στα παιδιά: Οι κυριότερες μορφές

Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι:

Λευχαιμία (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική),

Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα),

Τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων)

Όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα)

Τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),

Όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα),

Όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα)

 Ο καρκίνος στα παιδιά είναι ιάσιμος

Στο πρώτο άκουσμα ότι το παιδί μας έχει καρκίνο, η γη γκρεμίζεται κάτω από τα πόδια μας. Κι όμως, η τεχνολογία σήμερα λειτουργεί στο μέρος των παιδιών.

Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 οργανώσεις για τα παιδιά που πρέπει να στηρίξεις σήμερα κιόλας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο «Ελπίδα» για να τιμηθούν οι εθελοντές δότες μυελού των οστών, η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε:

«Είναι θετικό, ότι στην εποχή μας με τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα το ποσοστό επιβίωσης το οποίο πριν από 50 χρόνια ήταν 10%, τώρα είναι 90%, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί επαρκείς θεραπείες για κάποιες σπάνιες παθήσεις».

Πάντως, αρκετοί ήταν σήμερα οι επώνυμοι Έλληνες που έστειλαν το μήνυμά τους για να γίνουμε όλοι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Αυτή η τόσο απλή κίνησή σου, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μάχη ενός παιδιού με τον καρκίνο.

Στην Ελλάδα το ποσοστό εθελοντών μυελού των οστών είναι ιδιαίτερα χαμηλό και αυτή είναι η αιτία που τα παιδιά που πάσχουν από παιδικό καρκίνο, στην πλειοψηφία τους φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν κάποιο συμβατό μόσχευμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i