Πόσα είναι πραγματικά νέα κρούσματα του κορονοϊού και σε ποιους γίνεται το τεστ

Χθες ανακοινώθηκαν 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο πραγματικός αριθμός τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερος.

corona-virus-vial-with-pipette-in-laboratory-picture-id1206578214 Bill Oxford

Πολλοί από εμάς ανακουφίζονται ακούγοντας για τα λίγες δεκάδες νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς όπως τα βλέπουμε. Στην τελευταία ανακοίνωση που έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει.

Ποιοι ελέγχονται με τεστ για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα οι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον κορονοϊό γίνονται σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια, τα οποία έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και έχουν υιοθετηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα γίνεται όχι με την καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά με δύο ειδικές δειγματοληπτικές διαδικασίες. Η μία είναι εκτεταμένη και περιλαμβάνει όλες τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τα βαριά περιστατικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η δεύτερη είναι μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία στο γενικό πληθυσμό, που όμως δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, προετοιμάζεται όμως και θα είναι πολύ γρήγορα πραγματικότητα.

Πόσο είναι τα πραγματικά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα;

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε όλο τον κόσμο υποκαταγράφεται σε σημαντικό ποσοστό η εξέλιξη της επιδημίας. Για την εκτίμηση των κρουσμάτων, οι ειδικοί στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα που έχουν ως βάση του τα χαρακτηριστικά του ιού, τα σοβαρά νοσηλευόμενα περιστατικά και τους θανάτους.

Πάνω σε αυτά τα μοντέλα δουλεύει ειδική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την κυρία Βάνα Σύψα, από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. «Η κυρία Σύψα έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα αυτό και παγκόσμια αναγνώριση. Η εκτίμηση από την ομάδα της κυρίας Σύψα, είναι πως βάσει των νέων ως τώρα δεδομένων, έχουμε περίπου 2.000 με 3.000 περιστατικά στον πληθυσμό, αλλά με αρκετή αβεβαιότητα. Όσο περισσότερο καταγράφουμε την επιδημία στη χώρα μας, τόσο καλύτερες εκτιμήσεις θα μπορούμε να κάνουμε για την εξέλιξη και την πορεία της στην Ελλάδα.

Περιμένουμε φυσικά ακόμα περισσότερα κρούσματα και σταδιακά δεν θα τα μετράμε ένα προς ένα. Θα περάσουμε σε μια άλλη λογική, που θα ανακοινώνουμε τα σοβαρά κρούσματα, τα οποία δίνουν μία πάρα πολύ καλή εικόνα της επιδημίας στη χώρα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία, καθώς και την έκβασή τους. Σταδιακά αυτή θα γίνεται η πολιτική όλων των χωρών», ολοκλήρωσε ο κύριος Τσίοδρας.

Έχω λίγο βήχα και πυρετό, να κάνω ιδιωτικά το τεστ για τον κορονοϊό;

Και αυτό το ερώτημα απαντήθηκε στην ενημέρωση από το Υπουργείου Υγείας:

«Οι συμβουλές μας προς τον γενικό πληθυσμό δεν αλλάζουν. Δεν συστήνεται έλεγχος, για ασθενείς που έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου

Επιπλέον, αρνητικός έλεγχος δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι κανείς στην περίοδο επώασης του ιού. Όλοι κινδυνεύουμε από το νέο ιό, αλλά άλλος ο κίνδυνος για τις μικρές ηλικίες – σχεδόν μηδέν – και ιδιαίτερα αυξημένος για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας άνω της ηλικίας των 70, των 80 περισσότερο και των 90 ακόμα περισσότερο.

Οι νέοι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους με ήπια συμπτώματα ίωσης. Πάντα βέβαια σε συνεννόηση και στενή παρακολούθηση με τον θεράποντα προσωπικό τους γιατρό.

Έχουμε ξαναπεί πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν να είμαστε φορείς του ιού και αυτά που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης στους διπλανούς μας, πρέπει να τα κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια. Ένα θετικό ή αρνητικό τεστ δεν αλλάζει τη στρατηγική μας αυτή».

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Διάβασε επίσης: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στην Ελλάδα από μητέρα με κορονοϊό

Διάβασε επίσης: Πώς να απαλλαγούμε από το άγχος κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i