Γιατί η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα θεωρείται η η ρευματική νόσος των νέων ανθρώπων;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους μεταξύ 20 και 45 ετών. Μάθε τα συμπτώματα καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική.

πόνος πλάτη σπονδυλική στήλη αυχένας ρευματικά αγκυλοποιητική PeopleImages

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο: Επειδή η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα συχνά αργεί να διαγνωστεί, αφού εμφανίζεται σε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της κόπωσης και των τραυματισμών. Το αποτέλεσμα είναι πως η νόσος προλαβαίνει να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα των ασθενών. Όπως πάντα, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί από την Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ρευματική νόσος που προσβάλλει κυρίως την σπονδυλική στήλη , αν και αρκετές φορές μπορεί να προσβληθούν και άλλες αρθρώσεις, τένοντες ή σύνδεσμοι. Προσβάλλει περίπου το 0,7 -1 % του ενήλικου πληθυσμού και εμφανίζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 45 ετών και εκδηλώνεται πολύ σπάνια έξω από τα ηλικιακά αυτά όρια.

5 σημαντικά δεδομένα για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Οι αιτίες της νόσου δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητές στους ειδικούς, αλλά φαίνεται πως εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες. Γι' αυτό, αν κάποιος στην οικογένεια έχει τη νόσο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες και γα τα υπόλοιπα μέλη της.

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η περιορισμένη κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Η χρόνια κόπωση και η αϋπνία ανήκουν επίσης στα χαρακτηριστικά της νόσου.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα σχετίζεται με επιπλοκές όπως η οστεοπόρωση, η φλεγμονή των ματιών (ραγοειδίτιδα), η ψωρίαση και η σοβαρή φλεγμονή του εντέρου.

Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, μπορεί να βελτιώσει πολύ την εξέλιξή της αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Βήμα μπροστά» στις Σπέτσες

«Βήμα μπροστά» ονομάζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά από τη Novartis Hellas με την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ). Η εκστρατεία είναι φέτος επίσημος υποστηρικτής του Spetsathlon, που πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στις Σπέτσες, ενημερώνοντας τόσο τους συμμετέχοντες όσο και το κοινό της διοργάνωσης για τα συμπτώματα και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Φέτος, η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά» επιστρέφει με μια μοναδική μορφή διάδρασης με το κοινό: μέσω μίας εγκατάστασης εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να «βιώσουν» πώς είναι η ζωή ενός ασθενή με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και πώς η νόσος επηρεάζει την καθημερινότητά του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i