Ποια Στάση στον Ύπνο Είναι πιο Υγιεινή;

Ποια Στάση στον Ύπνο Είναι πιο Υγιεινή;Μπρούμυτα, ανάσκελα, στο πλάι, ή σε εμβρυακή στάση, όποια και αν είναι η αγαπημένη στάση σου, μάθε τα υπέρ και τα κατά, τι λένε οι ειδικοί και ποιο μαξιλάρι να χρησιμοποιείς.

Η Καλύτερη: Ανάσκελα

Η Καλύτερη: Ανάσκελα

Τα θετικά: Αποτρέπει τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, μειώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ελαχιστοποιεί τις ρυτίδες, διατηρεί στητό το στήθος. Τα αρνητικά: Αυξάνει τις πιθανότητες του ροχαλητού. Τι λένε οι ειδικοί «Όταν κοιμάσαι ανάσκελα, το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη διατηρούν μια ουδέτερη στάση» λέει ο δρ. Γεώργιος Κουντής, ορθοπαιδικός χειρουργός, M.D., MSc, PhD. Είναι, επίσης, ιδανική για την αποτροπή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. «Ακόμη, αποτρέπεις την εμφάνιση ρυτίδων, επειδή δεν πιέζεται το πρόσωπό σου» τονίζει η δρ Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος- αλλεργιολόγος. Αν κοιμάσαι ανάσκελα: Αν έχεις μεγάλο στήθος, το βάρος του στηρίζεται, μειώνοντας έτσι τη χαλάρωση. Το ιδανικό μαξιλάρι είναι φουσκωτό. Ο σκοπός σου είναι να στηρίζεται το κεφάλι και ο αυχένας.

Καλή: Στο πλάι

Καλή: Στο πλάι

Τα θετικά: Αποτρέπει τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, μειώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το ροχαλητό, βοηθά στον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη. Τα αρνητικά: Κάνει κακό στο δέρμα και το στήθος. Τι λέει ο ειδικός: Ο ύπνος στο πλάι είναι ιδανικός για τη συνολική υγεία – μειώνει το ροχαλητό και κρατά επιμήκη τη σπονδυλική στήλη. Το αρνητικό είναι ότι «όταν κοιμάσαι στο πλάι, μπορεί να κάνεις ρυτίδες», λέει η δερματολόγος, «γιατί “χώνεις” τη μία πλευρά του προσώπου μες στο μαξιλάρι. Η στάση αυτή συμβάλλει επίσης στη χαλάρωση του στήθους». Αν κοιμάσαι στο πλάι: Αν είσαι έγκυος, κοιμήσου στην αριστερή πλευρά – την ιδανική για τη ροή του αίματος. Το ιδανικό μαξιλάρι είναι χοντρό για να καλύπτεις το κενό χώρο ανάμεσα στους ώμους και στο κεφάλι, ώστε το κεφάλι και ο αυχένας να βρίσκονται σε ουδέτερη στάση.

Κακή: Εμβρυακή Στάση

Κακή: Εμβρυακή Στάση

Τα θετικά: Μειώνει το ροχαλητό, βοηθά στον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη. Τα αρνητικά: Προκαλεί πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, αυξάνει τις ρυτίδες, προκαλεί χαλάρωση στο στήθος. Τι λέει ο ειδικός: «Όταν κοιμάσαι με τα γόνατα ψηλά και το πιγούνι χωμένο στο στήθος, θα το νιώσεις το πρωί, ειδικά αν έχεις αρθρίτιδα στην πλάτη ή τις αρθρώσεις» λέει ο δρ. Γεώργιος Κουντής. «Αυτή η καμπυλωτή στάση περιορίζει επίσης τη διαφραγματική αναπνοή» προσθέτει. Αν κοιμάσαι έτσι κάθε βράδυ, μπορεί να αποκτήσεις πρόωρες ρυτίδες και χαλάρωση στο στήθος. Αν κοιμάσαι σε βρεφική στάση: Απλώς τεντώσου λιγάκι – προσπάθησε να μην κουλουριάζεσαι πολύ. Το ιδανικό μαξιλάρι είναι ένα σχετικά φουσκωτό – όπως και με τη στάση το πλάι, χρειάζεσαι υποστήριξη για το κεφάλι και τον αυχένα.

Η χειρότερη: Μπρούμυτα

Η χειρότερη: Μπρούμυτα

Τα θετικά: Μειώνει το ροχαλητό. Τα αρνητικά: Προκαλεί πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, αυξάνει τις ρυτίδες, προκαλεί χαλάρωση στο στήθος. Τι λέει ο ειδικός: «Ο ύπνος μπρούμυτα ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και στους μυς, πράγμα που μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα και να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα. «Σκέψου τον πόνο που θα ένιωθες αν είχες στραμμένο το λαιμό προς τη μία πλευρά για 15 λεπτά την ημέρα» εξηγεί ο δρ Γεώργιος Κουντής. Αν κοιμάσαι μπρούμυτα: Ροχαλίζεις; «Το το να κοιμάσαι μπρούμυτα μπορεί να σε ωφελεί» είναι καλό για σένα», λέει η Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος, «γιατί ο άνω αεραγωγός μένει πιο ανοιχτός». Έτσι, αν ροχαλίζεις και δεν υποφέρεις από πόνο στον αυχένα, κοιμήσου μπρούμυτα. Το ιδανικό μαξιλάρι Το πολύ ένα (και φρόντισε να είναι λεπτό) ή και καθόλου μαξιλάρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i