Καρκίνος του ενδομητρίου: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου της μήτρας.

γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα μήτρα τράχηλος ωοθήκες istock

Ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκει στους γυναικολογικούς καρκίνους. Είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου της μήτρας κι αναπτύσσεται στο λεπτό στρώμα το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας και ονομάζεται ενδομήτριο. Το εξωτερικό μυϊκό τμήμα της μήτρας ονομάζεται μυομήτριο.

Ο 4ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην Ευρώπη

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο 6ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες (4ος πιο συχνός στην Ευρώπη), με περισσότερες από 380.000 νέες διαγνώσεις το 2018 κι η 7η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στην Ευρώπη, πάνω 80.000 νέες περιπτώσεις καταγράφονται κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών, συνεπώς μετά την εμμηνόπαυση, αλλά έως και 25% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάγνωση, περίπου το 75% των γυναικών έχουν καρκίνο ο οποίος περιορίζεται στη μήτρα (στάδιο Ι). Για αυτές τις γυναίκες, η πρόγνωση είναι καλή και το ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία από τη διάγνωση είναι 90%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου;


Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο.

Μετά την εμμηνόπαυση, δεν πρέπει να εμφανίζεται αιμορραγία από τον κόλπο, επομένως η παρουσία κολπικής αιμορραγίας δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να λειτουργεί ως προειδοποίηση για τις γυναίκες ότι πρέπει να επισκεφθούν άμεσα το γιατρό τους.

Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση εάν παρουσιάσουν περιόδους με περισσότερη αιμορραγία από το συνηθισμένο ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. 

Η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία στις γυναίκες είναι ένα σύμπτωμα κι άλλων πολλών ασθενειών που δε σχετίζονται με τον καρκίνο, παρόλα αυτά θα πρέπει πάντα να ζητείται ιατρική συμβουλή εάν παρατηρηθεί.

Άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέχει μια γυναίκα είναι:

  • Ο πόνος στην κοιλιά
  • Ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Ο πόνος στην πλάτη, τα πόδια ή τη λεκάνη
  • Η ναυτία
  • Η κούραση
  • Η απώλεια της όρεξης
  • Διάγνωση

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν υπάρχει κάποιος συστηματικός έλεγχος για καρκίνο του ενδομήτριου, ο οποίος να συνιστάται.

Εάν ο γιατρός  πιστεύει ότι μπορεί να έχει μια γυναίκα καρκίνο του ενδομητρίου, θα την εξετάσει και στη συνέχεια θα την στείλει για μερικές επιπλέον εξετάσεις όπως οι παρακάτω:

  • Εξετάσεις αίματος ή ούρων
  • Πυελική εξέταση (η εσωτερική εξέταση του κόλπου)
  • Υπερηχογράφημα της μήτρας
  • Βιoψία – ένα δείγμα ιστού θα ληφθεί από τη μήτρα για τον έλεγχο ύπαρξης καρκινικών κυττάρων

Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση,  ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία, εξετάσεις οι οποίες δίνουν μια λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού του σώματος ή ακτινογραφία θώρακος, ώστε ο γιατρός να βοηθηθεί και να κατανοήσει τον τύπο, το στάδιο και τον βαθμό του καρκίνου

Μάθε περισσότερα για τον καρκίνο του ενδομητρίου στην ενημερωτική ιστοσελίδα forher.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i