Καρκίνος του ενδομητρίου: Ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου;

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου.

γυναικολογικές παθήσεις ωοθήκες μήτρα ενδομήτριο istock

Ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκει στους γυναικολογικούς καρκίνους και είναι ο τέταρτος πιο συχνός αυτής της κατηγορίας στις γυναίκες στην Ευρώπη. 

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν είναι απολύτως σαφής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα μια γυναίκα να αναπτύξει αυτό τον τύπο καρκίνου. Έχοντας έναν παράγοντα κινδύνου αυτό δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα θα αναπτύξει απαραίτητα καρκίνο του ενδομητρίου. Μερικές γυναίκες με κάποιους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δε θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο του ενδομητρίου, ενώ μερικές γυναίκες χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου μπορεί να αναπτύξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου


• Η ηλικία. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνει όσο μια γυναίκα μεγαλώνει

• Η εμμηνόπαυση. "Ένοχα" θεωρούνται τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία συνδυάζονται με τα μειωμένα ή πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα φυσικά. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε γυναίκες, για παράδειγμα μετά την εμμηνόπαυση, που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα και όχι προγεστερόνη.

Γυναίκες που δεν έχουν μείνει έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.

Το αυξημένο σωματικό βάρος. Όταν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο καθώς το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί σε τροποποιημένα επίπεδα οιστρογόνων στο οργανισμό.

Ο διαβήτης. Γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου καθώς και πάλι η ποσότητα των οιστρογόνων της στο σώμα αλλάζει.

Κληρονομικοί και γονιδιακοί παράγοντες. Γυναίκες με σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου, που είναι επίσης γνωστό ως HNPCC ή σύνδρομο Lynch, έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. Μία στις δύο γυναίκες με αυτό το σύνδρομο θα αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου κάποια στιγμή στη ζωή της. Αυτό το σύνδρομο είναι μια κληρονομική διαταραχή που οφείλεται σε μετάλλαξη ενός γονιδίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των καρκίνων του ενδομητρίου.

• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου. Έχοντας μία γυναίκα συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) που είχε καρκίνο του ενδομητρίου αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου στην ίδια.

• Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Έχοντας καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Για γυναίκες με προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν η ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Η ταμοξιφαίνη είναι ένα φάρμακο κατά των οιστρογόνων και ενώ θα περίμενε κανείς να μειώνει τον κίνδυνο, έχει μια διεγερτική επίδραση στο ενδομήτριο που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου. Παρόλα αυτά, το όφελος της θεραπείας με ταμοξιφαίνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, υπερτερεί του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο.

• Προσωπικό ιστορικό ορισμένων γυναικολογικών ασθενειών. 

• Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό το σύνδρομο οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων  και σε χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης από το συνηθισμένο και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.
 

• Η υπερπλασία του ενδομητρίου. Η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του ενδομητρίου. Τα κύτταρα αυτά είναι φυσιολογικά αλλά μπορεί να γίνουν καρκινικά αργότερα. Ο κίνδυνος από την υπερπλασία να προκληθεί καρκίνος στο ενδομήτριο είναι πολύ μικρός, όμως σε μερικές περιπτώσεις ο κίνδυνος αυξάνεται.

Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου, εάν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα εμφανιστεί να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό μας.

Επίσης, εάν έχεις έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα παρουσιάσεις καρκίνο του ενδομητρίου. 

Μάθε περισσότερα για τους γυναικολογικούς καρκίνους στην ιστοσελίδα forher.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i