Γονιμότητα μετά την εμμηνόπαυση: Οι επιλογές

Η εμμηνόπαυση είναι η ολοκλήρωση μιας μεταβατικής φάσης στη ζωή της γυναίκας που διαρκεί έως και 10 χρόνια και ονομάζεται προεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος.

εγκυμοσύνη γονιμότητα υπογονιμότητα έγκυος kyonntra

Ευχαριστούμε τον Ηλία Θ. Γάτο, MD, χειρουργό, γυναικολόγο-μαιευτήρα, επιστημονικό διευθυντή Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO IVF medical center, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική (eliasgatos.grembio-med.gr).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φάση της προεμμηνόπαυσης ξεκινά σε ηλικία από 40 έως 55 ετών, με τον μέσο όρο ηλικίας της εμμηνόπαυσης τα 51 έτη. Ενδέχεται, όμως, μια γυναίκα να φτάσει πολύ πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση, ακόμα και στα 40 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόωρη εμμηνόπαυση πιθανώς να σχετίζεται με την κληρονομικότητα ή με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, κατά την οποία το απόθεμα ωαρίων εξαντλείται πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Εξωσωματική γονιμοποίηση μετά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη (In Vitro Fertilization-IVF with donor eggs in post-menopausal women), η οποία διερεύνησε τα αποτελέσματα κυήσεων σε γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF) σε σχέση με γυναίκες σε φυσιολογική ηλικιακά εμμηνόπαυση, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή ώστε η εγκυμοσύνη να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να υπάρχουν διαθέσιμα κατεψυγμένα ωάρια ή εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν "φρέσκα" ή κατεψυγμένα ωάρια από δότρια. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ορμονοθεραπεία, που θα προετοιμάσει τη γυναίκα για την εμφύτευση και την επερχόμενη κύηση.

Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Μια εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες για μικρές ή πιο σοβαρές επιπλοκές. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τη συνολική κατάσταση της υγείας της, ενδέχεται η εξωσωματική γονιμοποίηση να μην ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η γνώμη του ειδικού γονιμότητας, ο οποίος θα εξετάσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση και θα συστήσει την κατάλληλη λύση, ώστε το ζευγάρι να γνωρίζει όλα τα δεδομένα για τις μετέπειτα αποφάσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η δωρεά ωαρίων και εμβρύων;

Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία η δότρια παρέχει ωάρια στο ζευγάρι των ληπτών. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα που προέρχεται από τον σύζυγο/σύντροφο της λήπτριας. Αφού γίνει η γονιμοποίηση, τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στη λήπτρια γυναίκα, εφόσον βρίσκεται στην κατάλληλη φάση του κύκλου της. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί η κατάψυξη των εμβρύων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο κύκλο. Η δωρεά ωαρίων ενδείκνυται για γυναίκες στις οποίες το γενετικό τους υλικό δεν είναι κατάλληλο ή για κάποιους λόγους έχει σταματήσει η παραγωγή ωαρίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι η δωρεά ωαρίων ή εμβρύων είναι μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία, που δίνει λύση. Να σημειωθεί ότι γυναίκες που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς επιτυχία ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση (χωρίς περίοδο) μπορούν μέσω της δωρεάς ωαρίων να γίνουν μητέρες. Οι ενδείξεις για δωρεά ωαρίων ή εμβρύων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:
▶ Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. 
▶ Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες καρκίνου (η ορμονική διέγερση των ωοθηκών είναι αδύνατη λόγω χημειοθεραπείας). 
▶ Γυναίκες με κακή ποιότητα ωαρίων. 
▶ Γυναίκες με ανύπαρκτες ωοθήκες ή υποπλασματικές (Σύνδρομο Turner). 
▶ Γυναίκες ηλικίας 43-50 ετών. 
▶ Γυναίκες με χρωμοσωμικά προβλήματα ή γενετικές παθήσεις, οι οποίες καθιστούν αδύνατη ή προβληματική την έκβαση μια εγκυμοσύνης. 
▶ Γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποβολών.

Οι υποψήφιες δότριες ωαρίων, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, είναι νέες γυναίκες που επιθυμούν να δωρίσουν το γενετικό τους υλικό. Για να γίνουν δεκτές σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους είναι καλή και αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σωστά στην ορμονική θεραπεία. Στη συνέχεια οι δότριες υποβάλλονται στην κλασική διαδικασία της ορμονικής διέγερσης. Μια εναλλακτική επιλογή είναι η χρησιμοποίηση δανεικών εμβρύων. Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε ζευγάρια που η σύζυγος παρουσιάζει πρόωρη εμμηνόπαυση και ο σύζυγος έχει αζωοσπερμία ή τερατοσπερμία (ανώμαλες μορφές σπέρματος). Η δωρεά ωαρίων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής, με ποσοστά που μπορεί να φτάσουν μέχρι 75% ανά θεραπεία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i