Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι για τη γονόρροια

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ΣΜΝ, η γονόρροια δεν εκδηλώνεται πάντα με εμφανή συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των ατόμων είναι ασυμπτωματικοί.

pain couple iStock

Τι είναι ακριβώς η γονόρροια;

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Αυτό το βακτήριο μπορεί να μολύνει οποιαδήποτε βλεννογόνο μεμβράνη, γνωστή και ως υγρή, εσωτερική επένδυση ορισμένων οργάνων και κοιλοτήτων του σώματος (όπως ο κόλπος, το στόμα κ.λπ.). Η γονόρροια ριζώνει κυρίως στην ουρήθρα, το ορθό, το λαιμό, τον τράχηλο και τις σάλπιγγες. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί στο μάτι.

Η γονόρροια, μπορεί να μολύνει κάποιον οποιουδήποτε φύλου ή σεξουαλικότητας που έρχεται σε επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ με έναν μολυσμένο σύντροφο.

Διαβάστε Επίσης

Συμπτώματα γονόρροιας

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ΣΜΝ, η γονόρροια δεν εκδηλώνεται πάντα με εμφανή συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των ατόμων είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention's)- που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη αλλαγή μετά τη μετάδοση.

Όσον αφορά τη γονόρροια των γεννητικών οργάνων, οι γυναίκες είναι ακόμα πιο πιθανό να μην έχουν συμπτώματα από τους άντρες. Οι μισές γυναίκες και το ένα δέκατο των ανδρών με γονόρροια δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) στην Αγγλία.

Όταν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα γονόρροιας, τα οποία συνήθως εμφανίζονται εντός δύο εβδομάδων μετά τη μετάδοση, συνήθως περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Πόνος κατά την ούρηση ή την αφόδευση
  • Μεγαλύτερη συχνότητα ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση
  • Εκκρίσεις ή πύον από το πέος ή τον κόλπο
  • Οίδημα, κνησμός ή πόνος στο σημείο της μόλυνσης
  • Επίμονος πονόλαιμος
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Φυσικά, τα συμπτώματα της γονόρροιας ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο της μόλυνσης. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη από γονόρροια στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, πυρετό ή πρησμένους λεμφαδένες, ενώ μια μόλυνση των ματιών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φως, αλλαγές στην όραση κ.λπ.

Πρέπει να υπάρχει γνώση της τρέχουσας κατάστασης

Η γνώση της τρέχουσας κατάστασης σε ΣΜΝ είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη φροντίδα της γενικής υγείας. Όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι θεραπεύσιμα ή διαχειρίσιμα εάν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν, αλλά αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορεί να είναι επικίνδυνα ή ακόμη και θανατηφόρα. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τη γονόρροια, είτε υπάρχουν συμπτώματα είτε όχι.

Ένας μεγάλος κίνδυνος γονόρροιας των γεννητικών οργάνων είναι ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα ή/και μακροχρόνιο πυελικό πόνο. Στους άντρες, η γονόρροια χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη κατάσταση στους όρχεις.

Μάλιστα, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η γονόρροια χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο αίμα ή τις αρθρώσεις και αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Αν τώρα μια έγκυος έχει γονόρροια και δεν υποβληθεί σε εξέταση και θεραπεία, μπορεί να τη μεταδώσει στο μωρό της κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σοβαρές απειλές για την υγεία του.

Διαβάστε Επίσης

Εξετάσεις για γονόρροια

Η εξέταση για γονόρροια είναι εύκολη. Μπορεί να γίνει μέσω μπατονέτας της (δυνητικά) μολυσμένης περιοχής. Στην περίπτωση της γονόρροιας των γεννητικών οργάνων, η εξέταση μπορεί να γίνει και μέσω δείγματος ούρων. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που θα καθοδηγήσει έναν ασθενή και το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθεί σε εκείνον.

Η γονόρροια θεραπεύεται με την κατάλληλη θεραπεία

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει λοίμωξη σε αρχικό στάδιο, προτού εξαπλωθεί, τα αντιβιοτικά θα καθαρίσουν τη μόλυνση αμέσως. Συνήθως, η θεραπεία περιλαμβάνει μια ενδομυϊκή ένεση μιας δόσης ενός αντιβιοτικού που ονομάζεται κεφτριαξόνη. Ή, μία εφάπαξ ένεση κεφτριαξόνης σε συνδυασμό με μία από του στόματος δόση αζιθρομυκίνης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μετά τη θεραπεία, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν επανέλεγχο. Γνωστό ως "τεστ θεραπείας", το θέμα της επανάληψης της εξέτασης είναι να βεβαιωθεί ότι η θεραπεία λειτούργησε. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένα στελέχη γονόρροιας είναι λίγο πιο λεπτεπίλεπτα (Για παράδειγμα"σούπερ γονόρροια" δηλαδή: γονόρροια που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά).

Αυτή η συνθήκη της ανθεκτικότητας ισχύει ιδιαίτερα για τις λοιμώξεις του λαιμού. Η επανεξέταση μετά από 7 έως 14 ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν υπάρχει θετικότητα γονόρροιας στο λαιμό, επειδή οι λοιμώξεις του λαιμού είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Όσο για την επιστροφή στο σεξ; Απαιτεί μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση της θεραπείας. (Εάν ο σύντροφος βρέθηκε επίσης θετικός, θα πρέπει να περιμένετε μια εβδομάδα αφότου έλαβε επίσης θεραπεία.) Στη συνέχεια, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα παρατεταμένο σύμπτωμα, η επιστροφή σε αυτή τη δραστηριότητα συνιστάται. 

Αποτροπή της μετάδοσης της γονόρροιας

Καμία σεξουαλική πράξη δεν είναι ποτέ εγγυημένη ότι θα είναι 100 τοις εκατό απαλλαγμένη από ΣΜΝ, αλλά υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης.  Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ΣΜΝ, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να γνωρίζει κάποιος την τρέχουσα κατάστασή του για ΣΜΝ και να ενημερώνει πιθανούς συντρόφους πριν οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Οι εξετάσεις μετά από κάθε νέο σύντροφο ή μία φορά το χρόνο κρίνονται απαραίτητες. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i