Τα νέα δεδομένα για το ρόλο του άντρα στην υπογονιμότητα

Η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί το βασικό θέμα στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

μωρό νεογέννητο istock

Το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο "Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού", πραγματεύεται τις διαγνωστικές μεθόδους και τις εξελιγμένες θεραπείες των προβλημάτων του ανδρικού παράγοντα.

Τα νεότερα δεδομένα για την υπογονιμότητα στο ζευγάρι

Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες το 40% των θεμάτων γονιμότητας οφείλονται στον ανδρικό παράγοντα, 40% στον γυναικείο ενώ το 20% αφορά και στους δύο ή χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα. Τα αποτελέσματα κατατείνουν στο ότι η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, όπως άλλωστε και των γυναικών, μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, καθώς όλες οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς με την πάροδο του χρόνου. 

Προβλήματα του σπέρματος μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες των ανδρών ανεξαιρέτως. Ακόμα και σε σπέρματα, όπου οι βασικές μορφοκινητικές τους παράμετροι φαίνονται φυσιολογικές. Νέες έρευνες όμως, σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού παγκοσμίως αποδεικνύουν τη συσχέτιση των προβλημάτων σπέρματος, με την ηλικία του άνδρα, ιδιαίτερα όταν αυτή υπερβαίνει το 50ο έτος της ηλικίας.

Στο Συμπόσιο, που επικεντρώνεται ακριβώς στα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ανδρικό παράγοντα, συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από πολλές διαφορετικές ειδικότητες, όπως Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής, που έχουν άμεση επαφή με το ζευγάρι, αλλά και Ενδοκρινολόγοι, Ουρολόγοι, Γενετιστές και Βιολόγοι, που έχουν άμεση σχέση με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των διαταραχών του σπέρματος.

Τα βασικά θέματα που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο Συμπόσιο είναι επιγραμματικά τα εξής:

- Παράγοντες που σχετίζονται με τη  λειτουργία του σπέρματος και τη στυτική δυσλειτουργία
- Κύρια αίτια ανδρικής υπογονιμότητας
- Συσχέτιση ανδρικού παράγοντα με αποτυχίες εμφύτευσης, αποβολές, αναστολή εμβρυικής ανάπτυξης
- Ο ρόλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην διαχείριση της ανδρικής υπογονιμότητας
- Νέοι έλεγχοι για διάγνωση, νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις αντιμετώπισης
- Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και των προηγμένων λογισμικών για την επιλογή του καταλληλότερου σπερματοζωαρίου
- Πώς μπορεί ο άνδρας να διατηρήσει τη γονιμότητά του και σε ποια ηλικία πρέπει να το κάνει

Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική υπογονιμότητα, όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι συνθήκες εργασίας καθώς και ορισμένα επαγγέλματα.  

Στο Συμπόσιο  επίσης, θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τεχνικές που εφαρμόζονται στο εργαστήριο της Institute of Life - IASO και αφορούν στη διάγνωση καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων σπερματοζωαρίων  που θα αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και θα αυξήσουν τις πιθανότητες των ζευγαριών να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί.

Τέλος η επιστημονική επιτροπή θα αναπτύξει τη σημασία των ερευνητικών προγραμμάτων & της εκπαίδευσης για βελτιστοποίηση των κλινικών αποτελεσμάτων έχοντας προγραμματίσει ένα ειδικά σχεδιασμένο Hands On Workshop την 3η ημέρα του Συμποσίου. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i