6 λόγοι που εξηγούν γιατί η περίοδός σου αργεί (εκτός από την εγκυμοσύνη)

Μήπως να ψάξεις τις αιτίες μακριά από τα τεστ εγκυμοσύνης;

περίοδός unsplash

Αν έχεις συνηθίσει η περίοδός σου να έρχεται ρολόι, γνωρίζοντας ακριβώς πότε να περιμένεις την επόμενη, την πρώτη φορά που θα έχεις καθυστέρηση, αναμφίβολα το μυαλό σου να καταφύγει στη νο1 αιτία και τα πόδια σου να σε οδηγήσουν στο φαρμακείο για να προμηθευτείς ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πριν στρεσαριστείς (και αργήσει ακόμα πιο πολύ η περίοδός σου) οφείλεις να σκεφτείς ψύχραιμα πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να συμβαίνει κάτι διαφορετικό το οποίο ίσως χρειάζεται διερεύνηση. 

1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μπορεί να το γνωρίζεις πως έχεις πολυκυστικές ή και να το ακούς πρώτη φορά, σίγουρα πάντως το σύνδρομο μπορεί να οφείλεται στην καθυστερημένη σου περίοδο. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των περισσότερων - από το κανονικό- ωοθηλακίων που υπάρχουν. Όπως γνωρίζουμε, σε έναν τυπικό κύκλο περιόδου, κάθε ωοθήκη αναπτύσσει μέχρι 5 ωοθηλάκια. Αυτά ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, ώστε αυτό που θα οριστεί ως κυρίαρχο να απελευθερώσει το ώριμο ωάριο. Έτσι, στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών η διαδικασία θα αργήσει, αφού η ωορρηξία θα συμβεί αργότερα. Έτσι, αν δεν πέσει το ωάριο, δεν έχεις περίοδο. 

2. Στρες

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της καθυστέρησης που έχει την ικανότητα να επηρεάσει τον κύκλο σου, είναι το στρες. "Η συναισθηματική αναστάτωση μπορεί να επηρεάσει το κομμάτι του εγκεφάλου που ελέγχει την υπόφυση, που ρυθμίζει τις ορμόνες που δίνουν το έναυσμα στις ωοθήκες", εξήγησε η γυναικολόγος και μαιευτήρας, δρ Anuja Vyas. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους τους ανθρώπους, καθώς δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο.

3. Αλλαγή βάρους

Είτε μιλάμε για απότομη μείωση ή αύξηση του βάρους, το περιστατικό αυτό μπορεί να επηρεάσει την περίοδο και να την καθυστερήσει. Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Vyas, "η σοβαρή απώλεια βάρους και η ανορεξία μπορούν να διακόψουν την παραγωγή από τον υποθάλαμο της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που ρυθμίζουν τις ωοθήκες". Αλλά παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν και από την αύξηση του βάρους, που συνήθως συμβαίνει σε άτομα που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 

4. Μέτρα αντισύλληψης

Μπορεί να λαμβάνεις μέτρα αντισύλληψης για να μην μείνεις έγκυος, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτά δεν θα καθυστερήσουν την περίοδό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σπιράλ αλλά και τα αντισυλληπτικά χάπια - αν δεν καταναλωθούν σωστά- ενδέχεται να προξενήσουν προβλήματα στον κύκλο. Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή, οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον/ την γυναικολόγο σου. Να σημειωθεί επίσης πως ο οποιοσδήποτε τρόπος αντισύλληψης δεν θεωρείται 100% αποτελεσματικός κατά της εγκυμοσύνης, γι'αυτό καλό θα είναι να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλό σου ότι μπορεί να συμβαίνει και αυτό.

5. Περιεμμηνόπαυση

Λίγο πριν την εμμηνόπαυση, ξεκινάει μία περίοδος που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, η οποία στην ουσία είναι το μεταβατικό στάδιο για να περάσεις στο νέο κεφάλαιο της ζωής σου. Αν υπολογίσουμε πως ο μέσος όρος γυναικών μπαίνει στην εμμηνόπαυση γύρω στα 50, η περιεμμηνόπαυση ξεκινάει στη δεκαετία των 40. Αυτό σημαίνει πως ο κύκλος επιμηκύνεται και οι περίοδοι φθάνουν ύστερα από 36-48 ημέρες, μέχρι να σταματήσει εντελώς.

6. Άλλα νοσήματα

Σύμφωνα με έρευνες, ο διαβήτης αλλά και ο θυρεοειδής μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την υγεία των γυναικών, ο θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τον κύκλο σου, δεδομένου ότι οι οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο της εμμήνου ρύσης. Αν λοιπόν υπάρχει κάποια ανωμαλία σε ό,τι αφορά τις ορμόνες, το ίδιο άστατη θα είναι και η περίοδός σου. Παράλληλα, μελέτες έχουν βρει μία σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 και στην πρόωρη εμμηνόπαυση, από τη στιγμή που το νόσημα οδηγεί στην πρόωρη γήρανση των ωοθηκών. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i