Πέρα από τις εξάψεις: Αυτά είναι τα "κρυφά" συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης - ακόμα και στα 30

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

προεμμηνόπαυση iStock

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά συχνά περιβάλλεται από μύθους και παρανοήσεις. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι οι κλασικές εξάψεις και η ξηρότητα του κόλπου είναι τα κύρια σημάδια της εμμηνόπαυσης, αλλά μια νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο μια άλλη διάσταση του θέματος.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα, ακόμα και στα 30 χρόνια. Η μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία Forth αναλύει τις εμπειρίες 5.000 γυναικών, αποκαλύπτοντας ότι προβλήματα όπως οι αλλαγές διάθεσης, οι διαταραχές ύπνου και τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να είναι πιο συχνά και πιο σοβαρά από ότι πιστεύαμε. Αυτή η νέα οπτική προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία των γυναικών και τις προειδοποιεί να παρακολουθούν προσεκτικά τα σημάδια του σώματός τους.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η μελέτη αποκάλυψε ότι μόλις το 37% των συμμετεχουσών ανέφεραν ότι είχαν βιώσει εξάψεις κατά την προεμμηνόπαυση, μια αναλογία που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι εξάψεις είναι ίσως το πιο γνωστό σύμπτωμα. Αντίθετα, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μια σειρά από άλλα συμπτώματα που είναι πολύ πιο συχνά και μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους, χωρίς να αναγνωρίζονται ως σημάδια προεμμηνόπαυσης.

Συγκεκριμένα, το 84% των γυναικών δήλωσαν ότι βίωναν αλλαγές στη διάθεση, το 78% παρουσίασε πεπτικά προβλήματα, και το 77% υπέφερε από διαταραχές ύπνου και "εγκεφαλική ομίχλη" - μια αίσθηση σύγχυσης ή απώλειας συγκέντρωσης. Αυτά τα συμπτώματα συχνά αποδίδονται στο άγχος ή σε άλλες καθημερινές πιέσεις, όπως η εργασία και οι οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ο Δρ. Thom Phillips, Γενικός Ιατρός και κλινικός ηγέτης της Forth, σημειώνει ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την προεμμηνόπαυση είναι πολύπλοκες και επηρεάζουν τη ζωή των γυναικών σε πολλαπλά επίπεδα. "Καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην προεμμηνόπαυση, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών αρχίζουν να μειώνονται, ενώ άλλα μπορεί να αυξάνονται", εξηγεί. Αυτή η ορμονική αστάθεια μπορεί να έχει σοβαρές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις.

Τα "κρυφά" συμπτώματα

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποια από τα "κρυφά" συμπτώματα που μπορεί να πλήξουν τις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση:

Αλλαγές στη διάθεση: Το 84% των γυναικών ανέφερε ότι βιώνει σημαντικές αλλαγές στη διάθεση, όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και άγχος. Αυτές οι συναισθηματικές αναταραχές μπορεί να επηρεάσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Πεπτικά προβλήματα: Η έρευνα έδειξε ότι το 78% των γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Αυτά τα συμπτώματα συχνά παραβλέπονται και αποδίδονται σε άλλες αιτίες, όπως η διατροφή ή το άγχος.

Διαταραχές ύπνου: Περίπου το 77% των γυναικών δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

► Εγκεφαλική ομίχλη: Ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα, που επηρεάζει το 77% των γυναικών, είναι η "εγκεφαλική ομίχλη", που περιγράφεται ως δυσκολία στη συγκέντρωση και τη σκέψη. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή και την εργασία τους.

Ακανόνιστες περίοδοι: Αν και οι ακανόνιστες περίοδοι είναι κλασικό σύμπτωμα της προεμμηνόπαυσης, μόλις το 58% των γυναικών ανέφεραν ότι τις βιώνουν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν αυτά τα συμπτώματα. Σύμφωνα με ανάλυση της NHS Confederation, οι γυναίκες που υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας. Περίπου 60.000 γυναίκες στη Βρετανία βρίσκονται εκτός εργασίας λόγω αυτών των συμπτωμάτων, κοστίζοντας στην οικονομία περίπου 1.5 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Διάβασε επίσης: 

Μπορείς να μείνεις έγκυος στην εμμηνόπαυση;

Μάθε σε 3': Μήπως έχεις μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Διατροφή για καλύτερη υγεία μετά τα 50

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i