Vegan εγκυμοσύνη: Τα SOS στη διατροφή για υγιή κύηση και υγιές μωρό

Η vegan εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά με λίγη προσοχή όλα πάνε ρολόι!

Έγκυος vegan vegetarian διατροφή με σαλάτα και αβοκάντο istock

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, @nutrithink.gr

Μπορείς να ολοκληρώσεις μία ασφαλή vegan εγκυμοσύνη; Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική, καθώς οι τροφές που θα καταναλώσεις μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του μωρού, αλλά και τη δική σου. Ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο χορτοφαγικής διατροφής, μπορεί να ανταποκριθεί στις διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε Επίσης

Ποια η διαφορά ανάμεσα στη vegeterian και vegan εγκυμοσύνη

Οι vegans δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικής προέλευσης (ούτε καν μέλι). Επιτρέπεται μόνο να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Από την άλλη οι vegeterians, μπορούν να καταναλώσουν επιπλέον γάλα, αβγά, γιαούρτι και τυρί και δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας, πουλερικά και ψάρι. Έρευνες δείχνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να λάβεις υπόψιν ότι οι ανάγκες σου σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο, θα είναι αυξημένες.

Vegan εγκυμοσύνη: Πώς θα μπορείς να καλύψεις διατροφικά τις ανάγκες σου

Vegan εγκυμοσύνη και πρωτεΐνη

Κατά την διάρκεια τις εγκυμοσύνης οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων του μωρού. Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη πηγή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι το κρέας. Παρ' ολα αυτά αν ανήκεις στην κατηγορία των vegeterians, μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη, καταναλώνοντας αβγά και γιαούρτι. Εάν ανήκεις στην κατηγορία των vegans, οι ανάγκες σου σε πρωτεΐνη μπορούν να καλυφθούν εάν επιλέξεις να καταναλώσεις: όσπρια, δημητριακά (κάνε συνδυασμό αυτών των δύο, όπως για παράδειγμα φακόρυζο), σόγια, αρακά, tofu και ξηρούς καρπούς. 

Vegan εγκυμοσύνη και ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε ασβέστιο σίγουρα θα χρειαστείς συμπλήρωμα, το οποίο θα σου προτείνει ο γιατρός σου. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το γάλα, το γιαούρτι, το κίτρινο τυρί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα σόγιας και το tofu.

Vegan εγκυμοσύνη και σίδηρος

Ο όγκος αίματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 50%. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος καθώς παράγει περισσότερα αιμοσφαίρια. Εάν ο σίδηρος είναι χαμηλός εκτός από αναιμία, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: τα φασόλια, τα προϊόντα σόγιας, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι, η κινόα, το σπανάκι, ο κολοκυθόσπορος, τα χόρτα, το kale και τα αποξηραμένα φρούτα. Και σε αυτήν την περίπτωση το συμπλήρωμα είναι απαραίτητο, καθώς από την τροφή δεν θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σου σε σίδηρο.

Vegan εγκυμοσύνη και βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 μαζί με το φολικό οξύ, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου αλλά και για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Τροφές με Β12 είναι: τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα εμπλουτισμένα υποκατάστατα κρέατος και η μαγιά μπύρας.

Μια τελευταία λέξη

Δεν υπάρχει κανέναν λόγος να ανησυχείς εάν η διατροφή σου είναι ισορροπημένη και εστιάσεις στην επαρκή πρόσληψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Με τις οδηγίες του γιατρού και του διατροφολόγου σου μπορείς να έχεις μια ομαλή εγκυμοσύνη είτε είσαι vegeterian είτε vegan. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i