Χάπι της επόμενης ημέρας: Πόσες φορές μπορούμε να το πάρουμε

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι το plan B εάν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να μείνεις έγκυος.

27.04.2020

εχεις διαβασει

αντισυλληπτικό χάπι επείγουσα αντισύλληψη χάπι της επόμενης ημέρας

Έσπασε το προφυλακτικό, αντιλήφθηκες ότι έχεις ξεχάσει το αντισυλληπτικό σου χάπι… Μια εγκυμοσύνη δεν είναι στο σχέδιό σου αυτή τη στιγμή της ζωής σου, οπότε καταφεύγεις στο plan B: Το χάπι της επόμενης ημέρας.

Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας

Πρόκειται για μια μορφή επείγουσας αντισύλληψης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Planned Parenthood, το χάπι επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης κατά 75-89%, εφόσον ληφθεί μέσα σε 3 ημέρες από την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή. Σε αντίθεση με το αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει προγεστερόνη και οιστρογόνα, το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει μόνο προγεστερόνη. Μπορεί, επίσης, ανάλογα με τον κατασκευαστή να περιέχει διαφορετική δραστική ουσία, ενώ δίνεται στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Πώς δρα

Το χάπι αυτό έχει πολλαπλές δράσεις: Εάν δεν έχει γίνει ωορρηξία, μπορεί να εμποδίσει την απελευθέρωση του ωαρίου. Επίσης, εάν έχει γίνει ωορρηξία, παρεμποδίζει την γονιμοποίησή του από το σπερματοζωάριο. Και τέλος, εάν έχει γονιμοποιηθεί το ωάριο, δεν του επιτρέπει να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Πόσο συχνά μπορείς να το παίρνεις

Δεν υπάρχει περιορισμός, ωστόσο πρέπει να είναι σαφές πως το χάπι της επόμενης ημέρας δεν αποτελεί τρόπο αντισύλληψης. Επίσης, όπως και το αντισυλληπτικό χάπι, δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εάν χρειαστεί να το πάρεις, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις πρώτα με το γυναικολόγο σου -ή στην ανάγκη να συμβουλευτείς το φαρμακοποιό- για να σε κατευθύνει σωστά.

Πιθανοί κίνδυνοι και ανεπιθύμητες ενέργειες

Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης είναι σχετικά μικρού ρίσκου, σύμφωνα με το Planned Parenthood. O βασικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη λήψη του είναι η πιθανότητα να μείνεις τελικά έγκυος, καθώς δεν είναι ασφαλές ως αντισυλληπτική μέθοδος. Ένας άλλος κίνδυνος, είναι η ακανόνιστη περίοδος ειδικά αν το παίρνεις συχνά.

Οι άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες από το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ζάλη
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Ναυτία
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Εμετούς

Οι παρενέργειες αυτές διαρκούν μόνο μερικές ημέρες και η περίοδός σου εκείνο το μήνα μπορεί να καθυστερήσει έως και 7 ημέρες. Επίσης η λήψη του χαπιού δεν επηρεάζει την μελλοντική σου γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί να πάρεις το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, μίλησε οπωσδήποτε με τον γυναικολόγο σου για να σου δώσει οδηγίες.

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 3′ τι να κάνεις αν έσπασε το προφυλακτικό (δυστυχώς συμβαίνει συχνά!)

Διάβασε επίσης: Είμαι έγκυος ή όχι; Κάνε το τεστ του Shape για να μάθεις!

[related id="495171"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece