«Μαμά, θα μείνω στον μπαμπά απόψε»: Οδηγίες προς χωρισμένες μαμάδες και μπαμπάδες

Τι γίνεται λοιπόν όταν οι γονείς έχουν χωρίσει και ο χρόνος είναι λίγος για να μπορέσει αυτή η σχέση να εγκαθιδρυθεί και να αποδώσει και για τις δύο μεριές; Μπορεί ένα σαββατοκύριακο να αναπληρώσει το «χαμένο χρόνο»;

χωρισμένοι γονείς

Ξαφνικά αντιμετωπίζεις ένα καινούργιο καθεστώς. Αυτό της μετακίνησης από τον ένα γονιό στον άλλον, στο οποίο πολλά παιδιά προβάλλουν αντίσταση, ή συχνά περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία. Η αλήθεια είναι ότι, η πατρική αγάπη είναι αναντικατάστατη. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού και πατέρα είναι εξίσου σημαντική με τη μητρική και η απουσία αυτής της σχέσης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο παιδί.

Οδηγίες για μαμάδες

  • Ας ξεκινήσουμε με το εξής. Πριν φθάσει το σαββατοκύριακο μεσολαβεί μια εβδομάδα η οποία δεν θα έπρεπε να πάει χαμένη, από άποψη επικοινωνίας μεταξύ μπαμπά και παιδιού. Έτσι φροντίστε και οι δύο σας να γίνει μια συμφωνία του τύπου: «Κάθε βράδυ θα μιλάς στο τηλέφωνο με τον μπαμπά πριν κοιμηθείς». Σε αυτό το χρόνο το παιδί μπορεί να μοιράζεται την καθημερινότητα του και το ίδιο προτείνεται να κάνει και ο πατέρας μιλώντας στο παιδί για το πώς ήταν η μέρα του στη δουλειά, για το αν πήγε για καφέ με τους φίλους του, ή πως πέρασε σε ένα χόμπι του.
  • Δεν χρειάζεται να έχεις αναστολές. Μπορείς απλώς να εξηγήσεις στο παιδί ότι χρειάζεται και θέλεις να μείνεις για λίγο μόνη, επειδή είσαι πολύ κουρασμένη από την εβδομάδα που πέρασε - αν νιώθεις έτσι φυσικά.
«Μαμά, θα μείνω στον μπαμπά απόψε»: Οδηγίες προς χωρισμένες μαμάδες και μπαμπάδες - εικόνα 1

Οδηγίες για μπαμπάδες

  • Δημιούργησέ του εικόνες για τη ζωή σου και παρότρυνέ το να κάνει ερωτήσεις όποτε το έχει ανάγκη. Ρώτησε και εσύ με τη σειρά σου για τα ονόματα των δασκάλων του, των κολλητών του και μάθε για τα αγαπημένα του παιχνίδια ή τις σειρές που βλέπει στην τηλεόραση.
  • Όταν θα είστε μαζί περάστε μια βόλτα έξω από τη δουλειά σου και δείξε του που δουλεύεις ή που κάνεις γυμναστική. Με λίγα λόγια δώσε στο παιδί ευκαιρίες να δει με τα ίδια του τα μάτια το που κινείσαι και το πώς ζείς.

    *Πήγαινε στο σχολείο να μιλήσεις στους καθηγητές, στο φροντιστήριο και στην προπόνηση του αθλήματος που προτιμά. Προσπάθησε δηλαδή να είσαι παρόν σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

  • Περάστε χρόνο μαζί στο σπίτι σου. Ζήτα του να φέρει τα βιβλία του, να κάνετε κάποια μαθήματα μαζί, βάλε του όρια όπου χρειάζεται. Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα, το τελετουργικό του βραδινού ύπνου. Το να μοιραστείτε μια ολόκληρη μέρα – όπως πραγματικά είναι- και όχι ωραιοποιώντας την- θα σου δώσει την ευκαιρία να είσαι ένας πραγματικά ενεργός μπαμπάς!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i