Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Πριν ρωτήσεις τον ειδικό σχετικά με τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να θυμάσαι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. 

έγκυος εγκυμοσύνη kaisersosa67

Συνεργάστηκε o δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος-µαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωµατική γονιµοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, διευθυντής Μ.Ι.Υ.Α. Embio Medical Center, (eliasgatos.gr, embio.com.gr).

Αν αποφάσισες να γίνεις μαμά με τη βοήθεια της επιστήμης, είναι πιθανό να έχεις στο μυαλό σου πολλές απορίες, πρακτικές Ή ιατρικές. Ρωτήσαμε εμείς για σένα τον ειδικό και ιδού

οι απαντήσεις του.

«Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να μείνω έγκυος;»

Εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Σε κάθε κύκλο εξωσωματικής υπάρχει ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται γύρω στο 20-40%, ανάλογα με την περίπτωση και κάθε φορά που κάνεις νέα προσπάθεια το ποσοστό επιτυχίας είναι το ίδιο. Στατιστικά, πάντως, οι περισσότερες γυναίκες έχουν μείνει έγκυες μετά από 2-4 κύκλους εξωσωματικής.

«Μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι;»

Εάν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, θα επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνεις στη δουλειά σου, σε ταξίδια, θα κάνεις τις δραστηριότητές που έκανες και πριν, όλα αυτά με τις ίδιες απαραίτητες «προφυλάξεις» που πρέπει να παίρνει κάθε έγκυος.

«Είναι απαραίτητο να γεννήσω με καισαρική τομή;»

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να γεννήσεις με καισαρική τομή. Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία σου και την πορεία της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη μέθοδο για τη δική σου περίπτωση.

«Ποιος γιατρός θα με παρακολουθεί;»

Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες που εξειδικεύονται στην εξωσωματική είναι ειδικοί στην υπογονιμότητα και βέβαια διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην παρακολούθηση της κύησης τους επόμενους μήνες, καθώς και στον τοκετό που θα φέρει στον κόσμο το παιδί σου. Συνεπώς, η επιλογή του γυναικολόγου αποτελεί προσωπική σου απόφαση.

«Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να κάνω εξωσωματική;»

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα αναφέρει το 50ό έτος ως το όριο. Οι περισσότεροι γιατροί, ωστόσο, συμβουλεύουν τις γυναίκες να ξεκινούν πολύ νωρίτερα την προσπάθεια, αφού μετά τα 35 αρχίζουν να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.

«Μπορεί να κάνω δίδυμα ή τρίδυμα;»

Αυτό συνέβαινε συχνά στο παρελθόν. Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί επιλέγουν να εμφυτεύουν λιγότερα γονιμοποιημένα ωάρια (δύο ή τρία το πολύ) με στόχο τη μονή κύηση, που είναι ασφαλέστερη για τη μητέρα και το μωρό.

«Θα είναι υγιές το παιδί μας;»

Τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική είναι εξίσου υγιή με τα μωρά που συλλαμβάνονται φυσικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, θα έχεις περισσότερες «εγγυήσεις» για την υγεία του μωρού σου. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο κληρονομικό νόσημα στο ιστορικό σας, θα γίνει προεμφυτευτική διάγνωση ώστε το έμβρυο που θα εμφυτευτεί να είναι υγιές.

«Το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι βιολογικό παιδί μας;»

Η εξωσωματική γονιμοποίηση απλώς αντιγράφει αυτό που φυσικά συμβαίνει μέσα στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση στο γενετικό υλικό του ζευγαριού. Φυσικά, αν χρησιμοποιηθεί δανεικό ωάριο από δότρια (OD) ή σπερματοζωάριο δότη, τότε το παιδί θα φέρει το γενετικό υλικό μόνο του ενός φυσικού γονιού του.

«Πόσες φορές μπορώ να προσπαθήσω;»

Όσες φορές κρίνει ο γιατρός σου ότι είναι ασφαλές για εσένα προσωπικά και αυξάνονται αθροιστικά οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Συνήθως ο αριθμός αυτός κυμαίνεται ανάμεσα στις τέσσερις και έξι προσπάθειες για γυναίκες άνω των 40 ετών, ενώ οι νεότερες μπορούν να προσπαθήσουν περισσότερες φορές.

«Καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο το κόστος;»

Οι ιδιωτικές ασφάλειες όχι, ενώ τα δημόσια ταμεία καλύπτουν ένα ποσοστό 75% από τα φάρμακα και δίνεται ένα ποσό εφάπαξ για κάθε προσπάθεια, μέχρι τρεις φορές.

Διάβασε επίσης: Θαλασσινά στην εγκυμοσύνη: Τα ναι και τα όχι

Διάβασε επίσης: Υδράργυρος στα ψάρια: Τι να προσέχεις στην εγκυμοσύνη και στα παιδιά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i