Ενδομητρίωση: Ρωτήσαμε το γυναικολόγο για θεραπεία, συμπτώματα, κληρονομικότητα, υπογονιμότητα! Μάθε τα όλα

Όλες οι ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις για την ενδομητρίωση αλλά και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις καθώς και η θεραπεία που υπάρχει.

endomitriosi

Η ενδομητρίωση ίσως σου φαίνεται άγνωστη λέξη είναι όμως μια συνηθισμένη κατάσταση σε γυναίκως 20- 40 ετών που προκαλεί από απλές ενοχλήσεις μέχρι αφόρητους πόνους και υπογονιμότητα.

Ο Γεώργιος Χείλαρης, χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος MD, FΑCOG (www.hilaris.org), επικεφαλής ENDOMARCH GREECE (www.endomarch.gr). λύνει τις απορίες μας για την ενδομητρίωση:

«Εάν πονάω στην περίοδο, σημαίνει ότι έχω ενδομητρίωση;»

Πολλές γυναίκες πονούν, λιγότερο ή περισσότερο, όταν έχουν περίοδο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πάσχουν από ενδομητρίωση. Από την άλλη, αν νιώθεις έντονο πόνο, π.χ. σε ξυπνάει τη νύχτα ή σε κρατάει μακριά από τις καθημερινές σου δραστηριότητες, καλό είναι να

συμβουλευτείς το γιατρό σου.

«Δεν είμαι πολύ νέα για να με απασχολεί η ενδομητρίωση;»

Παρότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν να πιστεύουν πως η ενδομητρίωση είναι σπάνια στις έφηβες και τις γυναίκες γύρω στα 20, αυτό δεν ισχύει. Έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και η εξάπλωση της χρήσης της λαπαροσκοπικής διερεύνησηςαποδεικνύουν πως οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες δεν είναι στο απυρόβλητο. Και καθώς δεν είναι στα πρώτα πράγματα που σκέφτεται ο γιατρός, η ενδομητρίωση σε μικρές ηλικίες μπορεί να μείνει αδιάγνωστη και να μη θεραπευτεί για αρκετά χρόνια.

«Προκαλείται ενδομητρίωση από διακοπή κύησης;»

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία στα οποία να συσχετίζεται η διακοπή κύησης με την εμφάνιση ενδομητρίωσης. Ωστόσο είναι γεγονός πως με τις χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλιάς, όπως μια καισαρική τομή ή υστερεκτομή, μπορεί να μεταφερθεί κατά λάθος ενδομήτριος ιστός σε άλλα σημεία του σώματος. Στην περίπτωση της διακοπής κύησης ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος.

Όπως διαπιστώνεται από την πρώτη ματιά στη λέξη, η συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση σχετίζεται με το ενδομήτριο, την εσωτερική «επένδυση» της μήτρας σου. Είναι το τμήμα που κάθε μήνα με τη δράση των ορμονών παχαίνει ώστε να είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη. Κάθε φορά που δε μένεις έγκυος το ενδομήτριο αποβάλλεται με την περίοδο. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία.

«Μερικές φορές, όμως, κύτταρα του ενδομητρίου μεταναστεύουν στην κοιλιά και μεγαλώνουν έξω από το φυσικό τους χώρο» λέει ο Γεώργιος Χείλαρης χειρουργός, γυναικολόγος- ογκολόγος. «Εκεί αναπτύσσονται και αιμορραγούν, όπως το εσωτερικό στρώμα της μήτρας»

«Η μαμά μου είχε ενδομητρίωση, μπορεί να πάθω κι εγώ;»

Η ενδομητρίωση είναι πιθανό να έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά. Εάν υπάρχουν κι άλλα σχετικά συμπτώματα, ενημέρωσε το γιατρό σου για το οικογενειακό σου ιστορικό.

push-up-body

«Πότε έχω αυξημένες πιθανότητες να πάθω ενδομητρίωση;»

Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες 30-40 ετών. Υπάρχουν, επίσης,κάποιες συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες, όπως:

 • Η μη τεκνοποίηση.
 • Η περίοδος που διαρκεί περισσότερες από 7 ημέρες.
 • Ο σύντομος έμμηνος κύκλος (27 ημέρες ή λιγότερες).
 • Ένα μέλος της οικογένειας (μητέρα, θεία, αδελφή) με ενδομητρίωση.
 • Ένα πρόβλημα υγείας που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος από το σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου.

«Μπορώ να προλάβω την ενδομητρίωση;»

Η αλήθεια είναι πως η ενδομητρίωση δεν μπορεί να προληφθεί. Μπορείς όμως να ελαττώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής της μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα (αυτά είναι

που «παχαίνουν» το εσωτερικό στρώμα της μήτρας).

Πώς μπορείς να το κάνεις;

 • Υιοθέτησε ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως χάπι ή δαχτυλίδια με χαμηλές δόσεις οιστρογόνων.
 • Γυμνάσου, καθώς με την άσκηση θα διατηρείς στο σώμα σου χαμηλό το ποσοστό λίπους.
 • Βάλε μέτρο στο αλκοόλ – μην ξεπερνάς το ένα ποτό τη μέρα.
 • Περιόρισε την καφεΐνη. Μελέτες δείχνουν πως, πίνοντας πάνω από ένα ρόφημα με καφεΐνη τη μέρα, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων.
trofes-energeia-xoris-kafeini

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Ο πόνος είναι το πιο συνηθισμένο από τα συμπτώματα και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και τρόπους, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές φορές η ενδομητρίωση στην αρχή περνά απαρατήρητη. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα ή ενδείξεις που σχετίζονται με την εμφάνισή της, όπως:

 • Πολύ επώδυνη περίοδος. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται με τον καιρό ή και να εξελίσσεται σε χρόνιο πόνο στη μέση και την πύελο.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Συνήθως οι γυναίκες τον περιγράφουν ως «βαθύ» πόνο και είναι διαφορετικός από τον πόνο που μπορεί να νιώθεις στην είσοδο του κόλπου τη

  στιγμή της διείσδυσης.

 • Πόνος κατά την αφόδευση ή όταν ουρείς κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα.
 • Αιμορραγία ή σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Μπορεί να προκληθούν από την ενδομητρίωση αλλά και από κάποια άλλα θέματα υγείας. Εάν συμβαίνει συχνά, θα πρέπει

  να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου.

Η διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί μεγάλες κύστεις ή ουλές πίσω από τη μήτρα σου. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί μικρότερες

βλάβες ενδομητρίωσης. Εάν έχεις συμπτώματα που κινούν τις υποψίες του, μπορεί να κάνεις υπέρηχο ωοθηκών ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα και η κλινική εξέταση συνηγορούν για ενδομητρίωση, ο γιατρός σου πιθανόν να πρέπει να προχωρήσει σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση για να

επιβεβαιώσει με βιοψία τη διάγνωση.

Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε πιο ήπιες μορφές μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματα και τους μηχανισμούς που τα προκαλούν. Σε μέτριου

βαθμού περιπτώσεις ίσως χρειαστεί λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση από το γυναικολόγο. Στις σοβαρότερες όμως μορφές οι γυναίκες θα πρέπει να παραπέμπονται σε εξειδικευμένους χειρουργούς γυναικολόγους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i