Έντονος πόνος περιόδου; Ίσως είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση αφορά ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και ανάμεσα στα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στην περίοδο.

πόνος περίοδος κοιλιά θερμοφόρα istock

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Χείλαρης, χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος, MD, FACOG (hilaris.org), επικεφαλής ENDOMARCH GREECE (endomarch.gr)

Η ενδομητρίωση είναι όμως μια συνηθισμένη κατάσταση σε γυναίκες 20-40 ετών και μπορεί να σου προκαλεί από απλές ενοχλήσεις και πόνο μέχρι δυσκολία να μείνεις έγκυος.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση σχετίζεται με το ενδομήτριο, την εσωτερική "επένδυση" της μήτρας σου. Είναι εκείνο το τμήμα το οποίο κάθε μήνα με τη δράση των ορμονών παχαίνει και γεμίζει θρεπτικά συστατικά ώστε να είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη. Κάθε φορά που δε μένεις έγκυος το ενδομήτριο αποβάλλεται με την περίοδό σου. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία. Μερικές φορές, όμως, κύτταρα του ενδομητρίου μεταναστεύουν στην κοιλιά σου και μεγαλώνουν έξω από το φυσικό τους χώρο. Εκεί λειτουργούν σαν να βρίσκονταν στη φυσιολογική τους θέση: Αναπτύσσονται και αιμορραγούν, όπως κάνει κάθε μήνα το εσωτερικό στρώμα της μήτρας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο, αφού οι ιστοί μεγαλώνουν και αιμορραγούν σε μια περιοχή που δεν μπορεί να τους αποβάλλει εύκολα το σώμα σου.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Ο πόνος είναι το πιο συνηθισμένο από τα συμπτώματα και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και τρόπους, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές φορές η ενδομητρίωση στην αρχή περνά απαρατήρητη. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα ή ενδείξεις που σχετίζονται με την εμφάνισή της, όπως:

  • Πολύ επώδυνη περίοδος. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται με τον καιρό ή και να εξελίσσεται σε χρόνιο πόνο στη μέση και την πύελο.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Συνήθως οι γυναίκες τον περιγράφουν ως "βαθύ" πόνο και είναι διαφορετικός από τον πόνο που μπορεί να νιώθεις στην είσοδο του κόλπου τη στιγμή της διείσδυσης.
  • Πόνος κατά την αφόδευση ή πόνος όταν ουρείς κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα.
  • Αιμορραγία ή σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Μπορεί να προκληθούν από την ενδομητρίωση αλλά και από κάποια άλλα θέματα υγείας. Εάν συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου.

Η διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί μεγάλες κύστεις ή ουλές πίσω από τη μήτρα σου. Παρ' όλ' αυτά, είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί μικρότερες βλάβες ενδομητρίωσης. Εάν έχεις κάποια συμπτώματα που κινούν τις υποψίες του γυναικολόγου, μπορείς να κάνεις υπέρηχο ωοθηκών ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σε περίπτωση που έχεις αιμορραγία ή κάποιο άλλο σοβαρό σύμπτωμα, υπάρχει η περίπτωση ο ειδικός να συστήσει διαγνωστική απόξεση ή λαπαροσκοπική επέμβαση που θα επιβεβαιώσει την ενδομητρίωση και θα "καθαρίσει" τους παθογόνους ιστούς.

Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετές και ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δε θεραπεύουν την ενδομητρίωση, αλλά ελέγχουν τα συμπτώματα και τα προβλήματα που δημιουργεί. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i