Φάκελος Αντισύλληψη: οι μέθοδοι, τα συν & πλην

Φάκελος Αντισύλληψη: Όλες οι μέθοδοι, τα συν &πλην

 

Οι μέθοδοι αντισύλληψης διακρίνονται στις φυσικές, τις ορμονικές και τις μεθόδους φραγμού. Ρωτήσαμε τον ειδικό για να μάθουμε πώς θα βρούμε την ιδανική για κάθε γυναίκα. Δες τι πρέπει να ξέρεις.

 

Οι φυσικές μέθοδοι

Σε αυτές συγκαταλέγονται η διακεκομμένη συνουσία και η περιοδική αποχή. Η απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο λίγο πριν από την εκσπερμάτιση έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα, καθώς κατά τη διάρκεια της επαφής ο άνδρας εκκρίνει ελάχιστες σταγόνες σπέρματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Με την περιοδική αποχή, οι γυναίκες προγραμματίζουν τις ερωτικές επαφές σε σχέση με τις γόνιμες ημέρες τους. Όμως, αν δεν έχεις σταθερό κύκλο , η μέθοδος αυτή είναι αναποτελεσματική.

 

Οι μέθοδοι φραγμού

Πρόκειται για το ανδρικά και γυναικεία προφυλακτικά, το διάφραγμα, τους κολπικούς σπόγγους και τα σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα. «Οι μέθοδοι φραγμού έχουν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας από το αντισυλληπτικό χάπι και το ενδομήτριο σπείραμα» εξηγεί ο Σπύρος Δημητρόπουλος, μαιευτήρας-γυναικολόγος.

 

Το γυναικείο προφυλακτικό

Έχει μήκος 14 εκατοστά σε μορφή κυλινδρικής θήκης που εφαρμόζει χαλαρά στον κόλπο και λιπαντική ουσία. Μπορεί να τοποθετηθεί στον κόλπο ακόμη και 8 ώρες πριν από σεξουαλική επαφή.

Το διάφραγμα

Τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας πριν από κάθε επαφή. Στην Ελλάδα μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Δε συστήνεται «Σε νέες γυναίκες. Επίσης, η συνεχής χρήση του αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα ουρολοιμώξεων» επισημαίνει ο ειδικός.

 

Οι κολπικοί σπόγγοι

Ένα εμποτισμένο με σπερματοκτόνο ουσία σφουγγάρι τοποθετείται στον κόλπο λίγο πριν τη συνουσία. «Οι κολπικοί σπόγγοι έχουν υψηλότερο ρυθμό αποτυχίας από το διάφραγμα» τονίζει ο ειδικός. Στην Ελλάδα μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Δε συστήνονται Σε νέες γυναίκες στις οποίες τα επίπεδα γονιμότητας είναι πολύ υψηλά, καθώς και αν υπάρχει αλλεργία στη σπερματοκτόνο ουσία.

 

Τα σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα

Υπάρχουν σε διάφορες μορφές, όπως κολπικές κρέμες ή gel και κολπικά υπόθετα. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλά και συνιστάται η χρήση σε συνδυασμό με άλλη μέθοδο.

Δε συστήνονται Σε νέες γυναίκες και όποιες εμφανίζουν αλλεργία στα παραπάνω συστατικά.

 


Οι ορμονικές μέθοδοι

Σε αυτές χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες που προσομοιάζουν στις φυσικές ορμόνες του σώματος (οιστρογόνα και προγεστερόνη) και αποτρέπουν παράγοντες της σύλληψης. Αυτά συνταγογραφούνται από το γυναικολόγο.

Ποιες είναι Το αντισυλληπτικό χάπι, το σπείραμα με ορμόνες, η επείγουσα αντισύλληψη, ο κολπικός δακτύλιος.


Το αντισυλληπτικό χάπι

Το αντισυλληπτικό χάπι με το συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνου που προκαλεί αναστολή της ωορρηξίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στα ευρωπαϊκά φαρμακεία, και πολύ αργότερα στην Αμερική, καθώς ο οικογενειακός προγραμματισμός ήταν παράνομος σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Θέσαμε στον ειδικό τις συνήθεις απορίες των αναγνωστριών του Shape. Μάθε τα όλα!


- «Μπορώ να πάρω για το καλοκαίρι τα αντισυλληπτικά που παίρνει η φίλη μου;»

Η απάντηση είναι όχι. Η λήψη αντισυλληπτικών, ιδιαίτερα την πρώτη φορά, πρέπει να γίνεται έπειτα από πλήρη γυναικολογική εξέταση στην οποία περιλαμβάνεται και η λήψη λεπτομερούς ιστορικού.

- «Ποια κατηγορία ενδείκνυται για ποιες γυναίκες;»

Τα αντισυλληπτικά χάπια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βασίζονται στο συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστερόνης. Αυτά που μεταβάλλονται είναι η ποσότητα του οιστρογόνου καθώς και οι γενιές των προγεσταγόνων. Αυτό που συστήνει η Βρετανική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού για ένα νέο κορίτσι που ξεκινά αντισύλληψη είναι τα δισκία με τη μικρότερη δόση οιστρογόνου. Στη συνέχεια η προτίμηση εξατομικεύεται ανάλογα με το ιστορικό, την ηλικία, τις παθήσεις.

 

- «Διαφέρουν τα αντισυλληπτικά για θεραπευτικούς λόγους από αυτά που είναι μόνο για αντισύλληψη;»

Όχι. Αυτό που πολλές φορές διαφέρει είναι ο τρόπος χορήγησής τους. Για παράδειγμα, στην ενδομητρίωση συνιστάται η λήψη του αντισυλληπτικού χωρίς τις 7 ημέρες διαλείμματος, αλλά συνεχόμενα.

 

- «Υπάρχουν συνήθειες που πρέπει να αλλάξω όταν παίρνω αντισυλληπτικά (κάπνισμα, αλκοόλ);»

Οι παράγοντες κινδύνου όσον αφορά τα αντισυλληπτικά είναι το κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά την πρώτη γυναικολογική εξέταση πριν από την έναρξή τους. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό παρενεργειών εμφανίζεται τον πρώτο μήνα της λήψης τους. Ωστόσο, όσες τα χρησιμοποιούν πρέπει να προσέχουν το βάρος τους και να μην καπνίζουν, καθώς η παχυσαρκία και το κάπνισμα πολλαπλασιάζουν το σχετικό κίνδυνο θρόμβωσης.

 

- «Ξεκίνησα τα αντισυλληπτικά στα 20, τώρα είμαι 35 ετών. Πρέπει κάποια στιγμή να τα σταματήσω;»

Δεν είναι απαραίτητο, εφόσον ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 25 και δεν είσαι καπνίστρια. Πάντως, επειδή μετά τα 35 πέφτει η γονιμότητα, άλλες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το σπιράλ (IUD), γίνονται πιο ελκυστικές, γιατί έχουν σχεδόν ίδια αποτελεσματικότητα με το χάπι και επιβαρύνουν λιγότερο τον οργανισμό.




Ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ)

«Υπάρχουν 2 είδη ενδομήτριων σπειραμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτά που περιέχουν χαλκό (IUD) και αυτό που απελευθερώνει προγεστερόνη με σταθερό ημερήσιο ρυθμό στην ενδομήτρια κοιλότητα (IUS)» εξηγεί ο ειδικός. Το καθένα τοποθετείται μέσα στη μήτρα στο ιατρείο χωρίς αναισθησία, για να αναστείλει τη γονιμοποίηση από 2 έως και 5 έτη, ενώ μπορείς να το βγάλεις εύκολα όποτε θελήσεις.

Υπέρ 97% αποτελεσματικότητα, δεν επηρεάζει το θηλασμό.

Κατά Χαμηλός κίνδυνος φλεγμονής ή διάτρησης της μήτρας, αύξηση κινδύνου πυελίτιδας σε γυναίκες με ιστορικό ή προδιάθεση.

 

«Γιατί συστήνεται κυρίως σε νέες μητέρες με σταθερή σχέση;»

Γιατί αυτές μπορούν να συνεχίζουν να θηλάζουν σε αντίθεση με το αντισυλληπτικό χάπι (COC) που αντενδείκνυται στο θηλασμό. Η αποτελεσματικότητα του χαπιού (COC) είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν του σπιράλ (IUD) σε ηλικίες μικρότερες από τα 35, ενώ από τα 35 και μετά εξισώνονται.

 

«Υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονή;»

Πυελική φλεγμονή σχετιζόμενη με το σπείραμα είναι πιο πιθανό να συμβεί αμέσως μετά την τοποθέτησή. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται είτε με τα κατάλληλα αντιβιοτικά κατά την τοποθέτηση είτε με την καλλιέργεια κολπικού υγρού πριν από την τοποθέτηση του σπειράματος. Το σπείραμα πρέπει να βγαίνει σε περίπτωση φλεγμονής και μη ανταπόκρισης σε θεραπεία εντός 48 ωρών. Εφόσον έχει προηγηθεί σοβαρή πυελική λοίμωξη, καλό είναι να προτιμάται εναλλακτική μέθοδος αντισύλληψης.



Επείγουσα αντισύλληψη

Το γνωστό ως «χάπι της επόμενης ημέρας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί έπειτα από σεξουαλική επαφή όπου απέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος ή δεν υπήρξε καμία για να αποτρέψει πιθανή εγκυμοσύνη. Δεν προορίζεται για τακτική χρήση.

Υπέρ Υπολογίζεται ότι, αν η αντισύλληψη ανάγκης ληφθεί αμέσως μετά την ύποπτη επαφή, η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 85%.

Κατά Εάν μείνεις έγκυος στον ίδιο κύκλο στον οποίο έκανες χρήση αντισύλληψης ανάγκης, επισκέψου το γιατρό σου.


Κολπικός δακτύλιος

Ένας ευέλικτος δακτύλιος, με διάμετρο περίπου 2 εκ., τοποθετείται στον κόλπο μία φορά το μήνα για 3 εβδομάδες. Απελευθερώνει μικρή δόση συνθετικού οιστρογόνου και ενός προγεστογόνου για να εμποδίσει την κύηση για 1 μήνα.

Υπέρ Δε χρειάζεται να τοποθετηθεί από γιατρό, ενώ έχει αποτελεσματικότητα 92-99,7%.

Κατά Δε συνιστάται για γυναίκες με υπέρταση, που καπνίζουν και είναι πάνω από 35 ετών, και σε όσες εμφανίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο, θρομβοφλεβίτιδα, ημικρανίες, ηπατική δυσλειτουργία, χρόνια δυσκοιλιότητα ή έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.

 


Μέθοδος

% αποτυχίας μεθόδου

Καμία προφύλαξη

80-90

Μέθοδος ρυθμού

6-25

Διακοπτόμενη επαφή

8-17

Προφυλακτικά

2-15

Σπιράλ

0,5-4

Αντισυλληπτικό χάπι

0,1-1

Αντισυλληπτικό χάπι και προφυλακτικό

0



Shape Tip: Ο τρόπος που θα επιλέξεις για να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πρέπει να ταιριάζει στην ηλικία σου και στον τύπο της σχέσης που έχεις με το σύντροφό σου. «Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα για την αποφυγή της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με τους άλλους τρόπους αντισύλληψης» εξηγεί ο Σπύρος Δημητρόπουλος.


 

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Δημητρόπουλος, μαιευτήρας- γυναικολόγος, MRCOG, BSCCP, DFFP, διπλωματούχος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων & Γυναικολόγων, πιστοποιημένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, διπλωματούχος του Βρετανικού Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i