UPDATE: Φλεγμονή στα παιδιά που τα στέλνει στις ΜΕΘ - Σχετίζεται με τον κορονοϊό;

Μία νέα πιθανή επιπλοκή του κορονοϊού που προκαλεί σοβαρή φλεγμονή σε παιδιά στη Βρετανία, ανησύχησε πολλούς γονείς. Τι ισχύει τελικά;

sad-illness-child-on-home-quarantine-boy-and-his-teddy-bear-both-in-picture-id1211982838 Gargonia

Με το άνοιγμα των σχολείων να είναι θέμα ημερών, μια είδηση από τη Μεγάλη Βρετανία ανησύχησε αρκετούς γονείς: Πρόκειται για «συναγερμό» που σήμανε από τους γιατρούς του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), σχετικά με την αυξημένη εισαγωγή παιδιών σε ΜΕΘ, με σύνδρομο που συνδέεται με τον κορονοϊό. Τι απαντά σχετικά με αυτό η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας;

Πρόκειται όντως για φλεγμονή στα παιδιά που συνδέεται με τον κορονοϊό;

Το θέμα αυτό που προέκυψε στη Μεγάλη Βρετανία συζητήθηκε πολύ. «Χωρίς αυτό να αποτελεί τη σαφή επιστημονική τοποθέτηση της Επιτροπής, και θα πω ότι υπάρχουν δυο λεπτομέρειες πολύ σημαντικές» απάντησε σχετικά ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Το πρώτο είναι ο συναγερμός, που είναι απαραίτητος βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με ένα νέο ιό και το δεύτερο είναι αν είναι σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν εμφανίσει αυτή την επιπλοκή.

Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καταρχάς, το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει, όπως ξέρετε, εκατοντάδες νεκρούς ημερησίως και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, όχι μόνο αυτά που ανιχνεύονται, αλλά και αυτά που δεν ανιχνεύονται.

Κατά δεύτερο λόγο, η ανακοίνωση που βγήκε από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφέρει ότι είναι πάρα-πάρα πολύ μικρός ο αριθμός των περιστατικών αυτών και ότι δεν αναιρεί το μήνυμα ότι η ασθένεια είναι πάρα πολύ σοβαρή στα παιδιά μόνο σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων» μας καθησυχάζει ο καθηγητής.

3 παιδιά με συμπτώματα φλεγμονής στις ΗΠΑ

Και ενώ οι ειδικοί στην Ελλάδα ακούγονται καθησυχαστικοί, τρία παιδιά στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό λαμβάνουν θεραπεία για μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία φαίνεται να μοιάζει με αυτή που έχει προκαλέσει ανησυχία στους γιατρούς στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Και τα τρία παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών, λαμβάνουν θεραπεία στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης και όλα εμφανίζουν πυρετό και φλεγμονή στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Capital.gr, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο απολύτως πρώτο στάδιο, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό», δήλωσε ο δρ. Μαρκ Γκόρελικ. Ο Γκόρελικ, παιδορευματολόγος και ανοσολόγος, δήλωσε ότι του ζήτησαν να εξετάσει τα παιδιά για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τη νόσο Kawasaki, μια ασθένεια που προκαλείται από κάποιοι παθογόνο και προκαλεί σοβαρή φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς.

Τοξικό σοκ και νόσος Kawasaki στα παιδιά

«Η νόσος στην οποία αναφέρονται, η οποία μοιάζει με τη νόσο από το νέο κορονοϊό, ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αναφέρουν ότι μοιάζει με μια νόσο που λέγεται τοξικό σοκ, την οποία την κάνουν κάποια μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Είναι μία νόσος που λέγεται Kawasaki, μία νόσος άγνωστης αιτιολογίας, είναι σε παιδιά κάτω των 5 που κάνουν πυρετό, λεμφαδενοπάθεια, είναι μία συστηματική φλεγμονή» εξηγεί περαιτέρω ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Λένε επίσης οι συνάδελφοι από το NHS, ότι σε κάποια παιδιά τον βρίσκουν τον κορονοϊό, σε κάποια παιδιά δεν τον βρίσκουν. Άρα, πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας του στην κοινότητα, πολύ μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθογόνο. Αυτό πόρρω απέχει από το συναγερμό, πόρρω απέχει από το ότι άλλαξε κάτι στην κλινική εικόνα της νόσου στα παιδιά και τα παιδιά νοσούν πιο σοβαρά, πόρρω απέχει από το ότι πανικοβαλλόμαστε και τα παιδιά μας νοσούν σοβαρά και πάνε στις μονάδες. Όχι, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα.

Όταν έχει πολύ μεγάλη κυκλοφορία ο ιός, φυσικά και μπορεί να νοσήσουν παιδιά είτε από αυτό, είτε από κάτι άλλο και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και νομίζω ότι αυτό κάνει το Εθνικό Σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνιστά μία επαγρύπνηση στους γιατρούς, να έχουν υπόψη τους αυτό το σύνδρομο, είτε οφείλεται στον ιό είτε σε κάτι άλλο, το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο, σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχει εμφανιστεί και δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τον κορονοϊό στα παιδιά».

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα ακροαστικά σε μωρά και στα μεγαλύτερα παιδιά;

Διάβασε επίσης: Πυρετός στο παιδί: Να γιατί ΔΕΝ χρειάζεται να ανησυχούμε!

The Mamagers Update

Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει το «Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη σε 10 επεισόδια

Κορωνοϊός: Ένα δωρεάν ebook από τις εκδόσεις Ίκαρος σε εικονογράφηση Axel Scheffler

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i