Μούδιασμα στον καβάλο μετά το ποδήλατο; Τι είναι; Ο ειδικός απαντά

Αν όταν κάνεις ποδήλατο νιώθεις ένα περίεργο μούδιασμα στον καβάλο, ο γιατρός εξηγεί τι συμβαίνει.

determined-female-athlete-on-a-spinning-class-in-a-health-club-picture-id907490830 Credit:skynesher

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (www.bilalisgynaikologos.gr).

Όταν κάνεις για πολλή ώρα ποδήλατο -στο δρόμο ή στο γυμναστήριο- νιώθεις μια δυσάρεστη αίσθηση, σαν μούδιασμα στον καβάλο. Τι μπορεί να είναι αυτό;

Μούδιασμα στον καβάλο: Τι είναι

Είναι πιθανό ο πολύς χρόνος επάνω στη σκληρή σέλα να έχει ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στο αιδοιικό νεύρο, που ξεκινά από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και προσφέρει την αίσθηση στα γεννητικά όργανα,  στην κύστη και στον πρωκτό.

Η αιδοιική νευραλγία (μούδιασμα) μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως μολύνσεις, τραυματισμούς και παρατεταμένο κάθισμα. «Αν έχεις μουδιάσει πρόσφατα μετά από μια προπόνηση, μείνε μακριά από το ποδήλατο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και προσπάθησε για αρκετές ημέρες να αποφύγεις να είσαι παρατεταμένα σε καθιστή θέση» επισημαίνει ο ειδικός.

Τι μπορείς να κάνεις

Ζήτησε από το ποδηλατάδικο της γειτονιάς σου ή τον προπονητή να τσεκάρει τη σωστή θέση της σέλας σου, επειδή μια σωστή προσαρμογή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πίεση στο περίνεο. Πολλές από εμάς τοποθετούμε τις λαβές του τιμονιού πολύ χαμηλά και η σέλα έχει μεγάλη κλίση, κάτι που μπορεί να ασκεί υπερβολική πίεση στο αιδοιικό νεύρο και να εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στο περίνεο.

Αν το πρόβλημα χειροτερέψει ή επιμένει για περισσότερες από 2 εβδομάδες, κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου, αφού η αιδοιική νευραλγία μπορεί να προχωρήσει και να γίνει πιο δύσκολη η θεραπεία της.

Διάβασε επίσης: Πόνος κατά την επαφή: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και τι μπορείς να κάνεις

Διάβασε επίσης: 13 tips από τον ειδικό για τη γυναικολογική υγεία σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i