Νέο online σύστημα υπολογίζει τις πιθανότητές σου να γίνεις μαμά! (Κάνε κλικ)

Αν είσαι φαν, της κλασικής πλέον ατάκας "εγώ πότε θα γίνω μάνα", μπες τώρα online!

shutterstock_530248192

Ένα online σύστημα που δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες, επιτρέπει πλέον σε κάθε γυναίκα να υπολογίσει μόνη της πόσες πιθανότητες έχει να συλλάβει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης!

Το σύστημα έχει «ενημερωθεί» με βάση στοιχεία από περίπου 113.900 γυναίκες, που είχαν κάνει διαδοχικές προσπάθειες εξωσωματικής (συνολικά 184.269). Φυσικά, η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγων επιτυχίας ή αποτυχίας αφού είναι πλέον γνωστό ότι μετά τα 30, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται σταδιακά.

Ενδεικτικά, μια γυναίκα 30 ετών με δύο χρόνια ανεξήγητης υπογονιμότητας (η οποία ξεκίνησε στα 28 της τις προσπάθειες να κάνει παιδί) έχει κατά μέσο όρο 46% πιθανότητες να μείνει έγκυος με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής και 79% με την τρίτη.

Ο «υπολογιστής» κάνει προβλέψεις επιτυχίας για έως έξι κύκλους εξωσωματικής και λαμβάνει υπόψη ακόμη και την τυχόν χρήση κατεψυγμένων, γονιμοποιημένων ωαρίων, τον αριθμό των εμβρύων που θα καταψυχθούν, τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται κάθε φορά, την υγεία των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα κ.ά.

Η κατάσταση των ορμονών σου

Το σύστημα, που μπορεί να αξιοποιηθεί και από γιατρούς και κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική στατιστική Ντέηβιντ ΜακΛέρνον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό 'British Medical Journal'.

Το σύστημα, προς το παρόν δεν παίρνει υποψη του παράγοντες όπως το βάρος της γυναίκας, το κάπνισμα, την κατανάλωση του αλκοόλ κ.ά.

Μπορείς να δοκιμάσεις το νέο online σύστημα ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i