Πρόωρα μωρά: Μελέτη αποκάλυψε ποια γονίδια ευθύνονται και το ρόλο του σεληνίου

Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας σε μια προσπάθεια ενημέρωσης. Περίπου 1 στα 10 παιδιά γεννιέται σήμερα πρόωρα.

shutterstock_486542008 By Kristina Bessolova

Έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του «Cincinnati Children’s Hospital» που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» ανακάλυψε μια σειρά έξι γονιδίωνπου επηρεάζουν τη διάρκεια της κύησης και τις παραλλαγές τριών από αυτά που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 44.000 σε γυναίκες που έδωσαν δείγματα σάλιου και πληροφορίες για την εγκυμοσύνη τους στην εταιρεία «23andMe». Το DNA τους ελέγχθηκε για σχεδόν 16 εκατομμύρια μονούς νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς «σπάζοντας» το γονιδίωμα που εντοπίζεται σε γυναίκες οι οποίες γέννησαν πρόωρα.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα που είχαν ληφθεί από 8.643 μητέρες και 4.090 παιδιά από 3 σκανδιναβικές έρευνες. Μετά το συσχετισμό των στοιχείων, αποκαλύφθηκε πως το γονίδιο με το όνομα EEFSEC εισάγει σελήνιο στις πρωτεΐνες που έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και που μπορούν να επηρεάσουν τη γέννηση.

Η έρευνα δεν αποκαλύπτει μόνο αρκετά γονίδια που συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό, αλλά προσδιορίζει μία απλή, χαμηλού κόστους λύση – συμπληρώματα σεληνίου σε εγκυμονούσες – κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Η έλλειψη σεληνίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και σε χώρες όπου το έδαφος είναι φτωχό σε σελήνιο, όπως το Μαλάουι, όπου ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι ο υψηλότερος σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i