Περίοδος μετά τα 40: Τι αλλάζει;

Η περίοδος μετά τα 40 μπαίνει σε μια μεταβατική φάση, στις περισσότερες γυναίκες τουλάχιστον.

woman-in-panties-holding-gerbera-close-up-picture-id1207568291 (1)

Όταν μιλάμε για την έμμηνο ρύση κάθε γυναίκας, ο κανόνας είναι ότι... δεν υπάρχουν κανόνες. Σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικά τα δεδομένα, ενώ μπορεί να είναι διαφορετικά και κάθε μήνα. Υπάρχουν όμως κάποια γενικά χαρακτηριστικά. Μάθε εδώ πώς αλλάζει η περίοδος μετά τα 40 και τι να περιμένεις. Τις απαντήσεις μας δίνει η Lauren Streicher, MD, γυναικολόγος μαιευτήρας και συγγραφέας του Sex Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever.

Η περίοδος μετά τα 40

Η δεκαετία των 40 σηματοδοτεί την αρχή της προεμμηνόπαυσης. Οι ορμόνες αρχίζουν να μεταβάλλονται και κάποιες αλλαγές στην περίοδο μετά τα 40 αποτελούν preview των αλλαγών που θα δεις στα επόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας το σώμα σου προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση, που κατά μέσο όρο συμβαίνει στην αρχή των 50.  

Οι ορμονικές αλλαγές και η περίοδος μετά τα 40

Οι ορμονικές αλλαγές γίνονται το νέο "φυσιολογικό" για το σώμα σου. Οι ωορρηξίες γίνονται πιο ακανόνιστες, μπορεί να έχεις πιο τακτικά καθυστέρηση ή να έχεις περίοδο νωρίτερα. Μπορεί να βιώνεις πιο "βαριές" περιόδους, με ή χωρίς πόνο, να βλέπεις κηλίδες αίμα και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο να κρατά περισσότερο. "Αυτό που λέω πάντα σχετικά με τα συμπτώματα αυτής της περιόδου: Το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτε", λέει η Dr. Streicher.

Μία σημαντική επισήμανση

Παρότι η περίοδος μετά τα 40 μπορεί να γίνει ακανόνιστη, εξακολουθείς να είσαι γόνιμη. Που σημαίνει ότι εάν έχεις πάνω από λίγες ημέρες καθυστέρηση, ίσως πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου. Να θυμάσαι επίσης πως η περίοδος γενικά αποκαλύπτει πολλά για την γενική σου υγεία. Έτσι, αν βιώνεις ασυνήθιστα συμπτώματα ενημέρωσε το γιατρό σου. Εάν η περίοδός σου γίνει ξαφνικά πολύ ακανόνιστη ή αν έχεις έντονες αλλαγές στη ροή θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή κάποιο άλλο θέμα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i