Περίοδος στα 20: Τι αλλάζει, τι πρέπει να προσέξεις

Τι να περιμένεις από την περίοδό σου στα 20, οι αλλαγές και η αντισύλληψη.

21.11.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

Πολύποδας στη μήτρα: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ας ξεκινήσουμε με έναν βασικό κανόνα: Όταν μιλάμε για την περίοδο δεν υπάρχουν κανόνες. Σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικά τα δεδομένα, ενώ μπορεί να είναι διαφορετικά και κάθε μήνα. Υπάρχουν όμως κάποια γενικά χαρακτηριστικά. Μάθε εδώ πώς αλλάζει η περίοδός σου στη δεκαετία των 20 και τι να περιμένεις.

Πώς αλλάζει η περίοδός σου στα 20

Εάν πέρασες το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας σου παλεύοντας με μια περίοδο-φάντασμα (που ερχόταν αναπάντεχα στις χειρότερες στιγμές και καθυστερούσε επί εβδομάδες), τα νέα είναι καλά. Σε αυτή τη φάση της ζωή σου, η περίοδός σου πιθανότατα θα είναι πιο σταθερή.

Τι να περιμένεις

Κατά την εφηβεία είναι πιο συχνό να είναι ακατάστατη η ωορρηξία, εξηγεί η Lauren Streicher, MD, γυναικολόγος μαιευτήρας και συγγραφέας του Sex Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever. Και χωρίς τακτική ωορρηξία, δεν θα έχεις τακτική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, όταν ο κύκλος σου ισορροπεί και έχεις περίοδο λίγο πολύ σε καθορισμένες ημέρες, θα αρχίσει να βιώνεις προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, κράμπες και ευαισθησία στο στήθος. Εάν δεν ήσουν συνηθισμένη σε αυτές τις «παρενέργειες», μπορεί να σου έρθουν σαν μια δυσάρεστη έκπληξη.

Περίοδος και αντισυλληπτικό χάπι

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή στην περίοδό σου στα 20 έχει σχέση με την αντισύλληψη. Αυτή είναι η δεκαετία κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να ξεκινήσουν αντισυλληπτικό χάπι. Για παράδειγμα, έχουν σταθερό σύντροφο και δεν έχουν αρχίσει να σκέφτονται την απόκτηση παιδιών. Εάν ξεκινήσεις τώρα το αντισυλληπτικό χάπι, θα δεις πιθανότατα αλλαγές στην περίοδό σου. Να περιμένεις πιο ελαφριά και πιο τακτική περίοδο, λιγότερους πόνους περιόδου και μειωμένα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Διάβασε επίσης: Διάρροια στην περίοδο ή δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει;

Διάβασε επίσης: Κράμπες περιόδου; 3 ειδικοί συστήνουν 3 τρόπους να τις αντιμετωπίσεις

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.