Γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη: Τι είναι η postnatal yoga και πώς θα σε βοηθήσει να ξαναβρείς τον εαυτό σου

Η postnatal yoga, ή γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη, είναι ιδανική είτε έχεις γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική. Δες εδώ όσα θα ήθελες να γνωρίζεις. 

yoga γιόγκα

Από την Αριάδνη Οικονομίδη, πανελληνιονίκης στίβου και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ), yoga instructor www.ariadnioikonomidi.com  και yogaforhappykids.gr

Γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη: Τι είναι η postnatal yoga

Η postnatal yoga είναι ένας μοναδικός τρόπος να βοηθήσεις το σώμα σου να ανακάμψει μετά τον τοκετό, είτε έχεις γεννήσει φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Είσαι πλέον μητέρα και η ζωή σου έχει αποκτήσει νέο νόημα. Όπως νέο νόημα έχει και η άσκηση, που είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ιδανική άσκηση για το «τέταρτο τρίμηνο»

Η postnatal yoga πραγματοποιείται στο λεγόμενο «τέταρτο τρίμηνο» της εγκυμοσύνης και αποτελεί την ιδανική μορφή άσκησης για τη μητέρα, η οποία παλεύει με την κούραση και την αϋπνία. Γιατί μπορεί η πρωινή αδιαθεσία, ο πόνος στην πλάτη και οι καούρες να έχουν περάσει, όμως η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν αλλάξει και έχουν καταπονήσει σε μεγάλο βαθμό το σώμα.

The Mamagers Update:

Οι καβγάδες κάνουν καλό στην υγεία των ζευγαριών – τσακωθείτε ελεύθερα!

Το απαλό και αργό χάιδεμα του γονιού είναι φάρμακο για το μωρό

Η μόνη λύση ύπνου που ίσως δεν έχετε σκεφτεί : Η αποδοχή

Γι’ αυτό και τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να επιστρέψεις στην άσκηση και να ξαναβρείς τον εαυτό σου, να δυναμώσεις τους χαλαρωμένους μύες, να ξαναβρείς την ισορροπία και το κέντρο βάρους, να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να δοθείς πιο ουσιαστικά στο μωρό, που ναι μεν είναι τα πάντα για σένα, αλλά περιμένει και τα πάντα από εσένα.

Γιόγκα για εγκύους: τι είναι η prenatal yoga, τι συμβαίνει σε μια συνεδρία και ποια είναι τα οφέλη;

Γιόγκα για παιδιά: Τα οφέλη σε κάθε ηλικία, από βρέφη μέχρι μεγαλύτερα παιδιά

Πώς γίνεται ένα session postnatal yoga;

Τα μαθήματα postnatal yoga βασίζονται στις αρχές της yoga και απαρτίζονται από ειδικές μεταγεννητικές ασκήσεις, στάσεις, διατάσεις και τεχνικές αναπνοής που συντελούν στην άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση του σώματος της νέας μητέρας. Κατά τη διάρκειά τους, θα χαλαρώσουμε, θα μοιραστούμε σκέψεις με άλλες μητέρες και θα βοηθήσουμε το σώμα να ανακτήσει τη φυσική και μυϊκή του αντοχή. Θα στοχεύσουμε στην επαναφορά της λεκάνης στο φυσιολογικό της μέγεθος, στην αποκατάσταση του ορθού κοιλιακού μυ, του περινέου και του πυελικού εδάφους, στην ενδυνάμωση του σώματος και φυσικά στην απώλεια των αποκτηθέντων κιλών, χωρίς να διακινδυνέψουμε τον θηλασμό.

Τι να θυμάσαι...

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το σώμα μετά τον τοκετό είναι πολύ διαφορετικό από το σώμα πριν την εγκυμοσύνη και ότι χρειάζεται χρόνο να επανέλθει. Όπως είπαμε και στην prenatal yoga, το μυστικό είναι να «ακούμε» το σώμα μας και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας.

  • Aν έχεις γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, μπορείς να ξεκινήσεις τα μαθήματα postnatal yoga μετά από 6 εβδομάδες.
  • Αν πάλι γέννησες με καισαρική επέμβαση, θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσεις τις 8 εβδομάδες.

Ποια είναι τα οφέλη;

Είναι τόσα τα οφέλη της yoga κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά, που δεν τυχαίο που οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας την προτείνουν ως την ιδανική μέθοδο εκγύμνασης και αποκατάστασης. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι τα ακόλουθα:

  • Βοηθάει το σώμα να επανέλθει πιο εύκολα και να γεμίσεις αυτοπεποίθηση.
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος, ενώ αυξάνει την ευλυγισία.
  • Ενδυναμώνει τη σπονδυλική στήλη και αντιμετωπίζει τυχόν πόνους στην πλάτη, τη μέση και τα χέρια, που προκαλούνται από τη στάση του θηλασμού.
  • Συσφίγγει τους κοιλιακούς και τους μύες της λεκάνης.
  • Βελτιώνει την ψυχολογία και σε βοηθά να νιώσεις ότι αφιερώνεις χρόνο και για τον εαυτό σου.
  • Σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να ανακουφιστείς από την κούραση και το άγχος.
  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και τονώνει το νευρικό σύστημα.
  • Ενισχύει τον θηλασμό, αφού προκαλεί έκκριση προλακτίνης και αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.

Τι να προσέχεις

Μην ξεχνάς ότι το σώμα έχει ταλαιπωρηθεί μετά από την 9μηνη εγκυμοσύνη. Οι κοιλιακοί μύες είναι χαλαροί, οι ιστοί είναι κουρασμένοι, οι αρθρώσεις είναι ευαίσθητες λόγω της ρελαξίνης και τα όργανα ψάχνουν να βρουν την αρχική τους θέση. Κινούμαστε αργά και απαλά, χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό και τα στηρίγματα, δεν τεντωνόμαστε υπερβολικά, ενώ προτιμάμε να γυμναζόμαστε μετά τον θηλασμό, με πιο ελαφρύ στήθος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις δίπλα σου εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα σας προστατεύσουν από πιθανή πρόπτωση μήτρας ή ομφαλοκοίλη ή άλλα φαινόμενα όπως η ακράτεια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις τη γραπτή συγκατάθεση του γυναικολόγου και να ενημερώσεις τον δάσκαλο yoga αν θηλάζεις, έτσι ώστε να αποφύγεις ασκήσεις για το στήθος.

Η postnatal yoga αντενδείκνυται σε:

Πριν ξεκινήσεις την postnatal yoga, θα πρέπει ο γιατρός ή η μαία σας να ελέγξουν τη διάσταση του ορθού κοιλιακού μυ, καθώς και το αν υπάρχει κάποια αιμορραγία που είναι αποτρεπτική για οποιαδήποτε άσκηση.

Πού θα κάνεις μαθήματα γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη

Τα μαθήματα postnatal yoga γίνονται σε ομάδες, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για κατ’ οίκον συνεδρίες, ειδικά για τις μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά και είναι δύσκολο να φύγουν από το σπίτι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next