Όσα πρέπει να ξέρεις για το στήθος σε κάθε ηλικία

Το στήθος σου σε κάθε ηλικία: Τι πρέπει να ξέρεις για το στήθος, τη βαρύτητα, τα οζίδια και κάθε πότε πρέπει να υποβάλλεσαι σε μαστογραφία ανάλογα με την ηλικία σου.

07.11.2012

Γράφει: Shape.gr

εχεις διαβασει

Όσα πρέπει να ξέρεις 
για το στήθος σε 
κάθε ηλικία

 

 

Στα 20+

Στα 30+

Στα 40+

Το στήθος σου και η βαρύτητα

Η μικρότερη αναλογία λίπους-αδενικού ιστού διατηρεί στητά τα στήθη, ενώ οι συνεκτικοί ιστοί διατηρούν το σχήμα τους. Φόρα σουτιέν με καλή στήριξη. Τη νύχτα ο στηθόδεσμος θα πρέπει να βγαίνει.

Στη δεκαετία αυτή συμβαίνει συνήθως εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να τεντώσει το δέρμα στα όριά του, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της παραγωγής κολλαγόνου, τη χαλάρωση και τις ραγάδες. Μην πάρεις πάνω από 16 κιλά στην εγκυμοσύνη και διατήρησε υγιές το βάρος σου.

Προς το τέλος της δεκαετίας αυτής οι μαστοί μεγαλώνουν, αντικαθίσταται το αδενικό στοιχείο, με λίπος και χαλαρώνουν. Εάν το μέγεθος σε ενοχλεί, τα σουτιέν δεν κάνουν τίποτα. Η μοναδική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι αυτό το οζίδιο;

Πιθανόν ένας καλόηθες ογκίδιο, το οποίο ονομάζεται ινοαδένωμα. Μπορεί να έχει ποικίλη διάμετρο, από λίγα χιλιοστά ως και 4-5 εκατοστά. Ανάλογα και ο μαστολόγος θα αποφασίσει αν θα πρέπει να το παρακολουθεί ή να το αφαιρέσει.

Συχνά οι γυναίκες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των μαστών που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μετατρέπεται σε μαστίτιδα, μια μόλυνση που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, ογκίδια και σκληρίες στο μαστό. Πρέπει να αδειάσουν οι μαστοί και να πάρεις αντιβιοτικά.

Στη δεκαετία αυτή αυξάνεται η συχνότητα του καρκίνου του μαστού, επειδή υπάρχει έκκριση μόνο οιστρογόνων, χωρίς να γίνεται ωορρηξία. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να ευοδώσει και την ανάπτυξη κύστεων που είναι ογκίδια που περιέχουν υγρό.

Εξέταση

Κάνε μόνη σου την αυτοεξέταση των μαστών σου και αν βρεις κάτι, επισκέψου τον ειδικό, Η ετήσια εξέταση στην ηλικία αυτή δεν είναι απαραίτητη, αλλά βοηθά.

Κάνε αυτοεξέταση κάθε μήνα και πήγαινε στο μαστολόγο κάθε χρόνο. Η πρώτη μαστογραφία, η μαστογραφία της αναφοράς, μπορεί να γίνει στην ηλικία των 35 χρόνων. Αν η μητέρα σου ή η αδελφή σου εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, κάνε μαστογραφία 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης σε αυτές

Συνέχισε τη μηνιαία αυτοεξέταση και την ετήσια επίσκεψη στο μαστολόγο. Κάνε κάθε χρόνο ψηφιακή μαστογραφία η οποία έχει χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας και καλύτερη ευκρίνεια. Μετά την ηλικία των 60 ετών και εφόσον έχεις αποκτήσει παιδιά μπορείς να υποβληθείς και σε απλή μαστογραφία.

Ο κίνδυνος καρκίνος του μαστού

1 στις 1.681

1 στις 232

1 στις 69

 

Επιμέλεια: η δρ Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, χειρουργός-γυναικολόγος και ειδικός μαστολόγος,
πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας,
επίκ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ραντεβού με το γιατρό σου σε 1’ μέσω του Doctoranytime.gr. Δες το βιογραφικό του γιατρού, διάλεξε την ώρα που σε βολεύει και κλείσε την ιδια στιγμή.

Όσα πρέπει να ξέρεις 
για το στήθος σε 
κάθε ηλικία

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece