Το στήθος σου είναι φυσικά ...διαφορετικό! Δες πως

Τέλειο στήθος δεν υπάρχει. Μάθε να το αγαπάς με τις ιδιαιτερότητες του.

Το στήθος δε διαφέρει μόνο από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά πολλές φορές είναι διαφορετικοί οι δύο μαστοί στην ίδια γυναίκα. Δες 4 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις για να μη φοβάσαι, αλλά και να μην απογοητεύεσαι.

  • Οι μαστοί δεν έχουν το ίδιο μέγεθος Οι ασύμμετροι μαστοί είναι πιο συνηθισμένοι απ’ όσο νομίζεις. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχεις πανομοιότυπους μαστούς. Μάλιστα, είναι συνηθισμένο για μια γυναίκα να έχει ένα μαστό σχεδόν ένα μέγεθος μεγαλύτερο από τον άλλο. Ο μόνος λόγος για να αναφέρεις το θέμα της διαφοράς μεγέθους στο γιατρό σου είναι αν ο ένας μαστός ξαφνικά μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον άλλον, που μπορεί είναι μια πιθανή ένδειξη μόλυνσης ή όγκου.

  • Υπάρχουν πολλά σχήματα και υφές Μυτερά και καθοδικά, ολοστρόγγυλα σαν πορτοκάλια, μικροσκοπικά. Το σχήμα των μαστών διαφέρει σημαντικά και εξαρτάται από την κληρονομικότητα και το γενικό σωματότυπο της γυναίκας. Όσον αφορά τα οζίδια, κανένα στήθος δεν είναι απόλυτα απαλό και λείo, ιδίως αν ψηλαφήσεις το στήθος σου παραμονές περιόδου, η κατακράτηση υγρών που συνοδεύει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να σου δίνει την αίσθηση ότι το στήθος σου είναι γεμάτο από οζίδια. Ακόμη και οι πυνκοί μαστοί (με ινοκυστική παστοπάθεια), συχνό αποτέλεσμα της ορμονικής διαταραχής, ανήκουν στην κατηγορία «φυσιολογικοί». Ωστόσο, αν ανακαλύψεις ένα νέο εξόγκωμα κατά την αυτοεξέταση, μίλησε στο γιατρό σου.

  • Αισθητές θηλές... ή όχι Όπως ακριβώς κάποιοι ομφαλοί εξέχουν προς τα έξω και άλλοι μπαίνουν προς τα μέσα, έτσι συμβαίνει και με τις θηλές. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν εισέρχονται στην άλω αντί να εξέχουν. Μάλιστα, σχεδόν το 5% των γυναικών έχουν εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές, άλλο ένα χαρακτηριστικό που οφείλεται στα γονίδια. (Προσοχή! Αν οι θηλές άλλαξαν πρόσφατα μορφή, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.) «Η μέση υγιής θηλή έχει περίπου 1 εκ. σε μήκος και σε διάμετρο (αν και αυτό είναι ο μέσος όρος) και η άλως μπορεί να έχει εμβαδόν μιας δεκάρας ή μιας παλάμης και τείνει να σκουραίνει με την ηλικία και την περίοδο της εγκυμοσύνης» επισημαίνει η Ελένη Φράγκου, παθολόγος M.D.

  • Ενοχλητικές τρίχες Μπορεί να σε ενοχλεί όταν ξεφυτρώνει μία τρίχα (ή 3 ή 4) πάνω στο στήθος σου, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Περίπου το 40% των γυναικών έχουν ορατή τριχοφυΐα στο στήθος και είναι φυσικό να υπάρχουν μερικές πιο μακριές και σκούρες τρίχες γύρω από τη θηλή, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, η σποραδική εμφάνιση τριχών είναι απλώς αποτέλεσμα των διαρκών αλλαγών στις ορμόνες και φυσικά του DNA σου. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις ότι τα στήθη σου γίνονται κάπως... μαλλιαρά, μίλησε με το γυναικολόγο σου για το ενδεχόμενο κάποιας πάθησης, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το τσιμπιδάκι, κερί, αποτριχωτική κρέμα ή ακόμη και το λέιζερ μπορεί να εξαλείψουν τις ανεπιθύμητες τρίχες. Όμως, μην τις ξυρίσεις: το στήθος και το ξυράφι δεν πάνε μαζί.


Συνεργάστηκε η δρ Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα, χειρουργός-γυναικολόγος και ειδικός μαστολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, επίκ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i