Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

O καρκίνος των ωοθηκών δεν παρουσιάζει πολλές εμφανείς ενδείξεις όπως ο καρκίνος του στήθους ή του δέρματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα.

shutterstock_336381740 By Kitja Kitja

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου, περίπου 22.440 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών θα διαγνωσθούν τη νέα χρονιά και 14.080 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτή την ασθένεια.

«Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς αλλά αυτά δεν είναι συγκεκριμένα», αναφέρει η Shannon Westin, M.D., καθηγήτρια στο τμήμα γυναικολογικής ογκολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής στο MD Anderson Cancer Center. Δυστυχώς, είναι εύκολο να τα παραβλέψεις με αποτέλεσμα να επιτρέψεις στην ασθένεια να εξελιχθεί, κάνοντας πιο δύσκολη τη θεραπεία έπειτα όταν διαγνωσθεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου, περίπου 22.440 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών θα διαγνωσθούν τη νέα χρονιά και 14.080 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτή την ασθένεια.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την πέμπτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Όσα πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες

«Οι γυναίκες θα πρέπει να καταλάβουν ποια είναι τα συμπτώματα και να δίνουν προσοχή εάν παρατηρήσουν κάτι που δεν πάει καλά», λέει η Deborah Linder, M.D., επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Bright Pink, εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επικεντρώνεται στην πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών σε νέες γυναίκες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, ναυτία, αίσθηση πληρότητας πιο γρήγορα από το κανονικό και το να μην μπορείς να φας την ποσότητα που συνήθιζες, κατά την Westin, προσθέτοντας ότι και το παντελόνι σου μπορεί να μην σου κάνει όπως παλιότερα γιατί θα έχεις φούσκωμα.

Η συχνή ανάγκη για ούρηση, η δυσκοιλιότητα και οι αλλαγές στην έμμηνο ρύση, ο πόνος κατά τη συνουσία και το αίσθημα καύσου μπορεί να είναι και αυτά συμπτώματα, κατά την Linder.

«Φυσικά και αυτά είναι όλα πράγματα που μπορεί να νιώσεις και σε κάποια ίωση ή απλώς στην καθημερινή σου ζωή, αλλά η επιμονή και η συχνότητα των συμπτωμάτων κάνει τη δοαφορά», αναφέρει ο Mian M. K. Shahzad, M.D., Ph.D., γυναικολόγος- ογκολόγος στο Moffitt Cancer Center.

Για παράδειγμα, εάν έχεις κάποιον πυελικό πόνο που τον νιώθεις μία φορά και δεν εμφανίζεται πάλι, αυτό μπορεί να είναι κάποιο σύμπτωμα μίας κύστης ωοθηκών που ξέσπασε. Αλλά αν έχεις κάποιον παρόμοιο πόνο περισσότερες από 12 φορές το μήνα με τα συμπτώματα να έχουν ξεκινήσει λιγότερο από έναν χρόνο πριν, είναι σημαντικό να το αναφέρεις στον γιατρό σου.

Εάν έχεις κάποια από τα συμπτώματα και επιμένουν για δύο ή περισσότερες εβδομάδες, η Linder συμβουλεύει να επισκεφθείς το γιατρό σου για να συζητήσεις μαζί του. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πιο συνηθισμένος σε μεγαλύτερες γυναίκες και το πιο πιθανό είναι τα συμπτώματά σου να οφείλονται σε κάτι άλλο από τον καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να το έχεις αποκλείσει, καθώς αυτή η απλή κίνηση θα μπορούσε να σου σώσει τη ζωή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i