Τι είναι η ενδομητρίωση από την οποία δήλωσε πως υποφέρει η Ράνια Κωστάκη;

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται σε γυναίκες 20-40 ετών, προκαλεί έντονους πόνους και υπογονιμότητα.

πόνος περίοδος ενδομητρίωση υγεία shih-wei

Η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη μίλησε ανοιχτά στην εκπομπή Μετά τα μεσάνυχτα της Ελεονώρας Μελέτη για την ενδομητρίωση και τα προβλήματα υγείας που της έχει προκαλέσει.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Πρόκειται για μία γυναικολογική πάθηση που παρουσιάζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, 20 με 40 ετών. Σε κάποιες γυναίκες συνοδεύεται από έντονους πόνους και επώδυνη περίοδο ενώ σε άλλες δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα, μένοντας αδιάγνωστη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως συνδέεται με υπογονιμότητα.

Κατά την ενδομητρίωση, αναπτύσσεται ιστός του ενδομητρίου, του εσωτερικού περιβλήματος της μήτρας, εξωτερικά από αυτήν. Ο ιστός αυτός μεταφέρεται έξω από τη μήτρα με το αίμα της περιόδου και συνήθως αναπτύσσεται στην περιοχή της πυέλου, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες ενώ μπορεί να αναπτυχθεί στην ουροδόχο κύστη ή το έντερο.

The Mamagers Update

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να φοράνε χοντρά μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου

Μητρότητα θα πει: Να κοιτάς παλιές φωτογραφίες των παιδιών σου όταν κοιμούνται

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Ο πόνος είναι το πιο συνηθισμένο από τα συμπτώματα και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και τρόπους, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές φορές η ενδομητρίωση στην αρχή περνά απαρατήρητη. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα ή ενδείξεις που σχετίζονται με την εμφάνισή της, όπως:

  • Πολύ επώδυνη περίοδος. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται με τον καιρό ή και να εξελίσσεται σε χρόνιο πόνο στη μέση και την πύελο.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Συνήθως οι γυναίκες τον περιγράφουν ως «βαθύ» πόνο και είναι διαφορετικός από τον πόνο που μπορεί να νιώθεις στην είσοδο του κόλπου τη στιγμή της διείσδυσης.
  • Πόνος κατά την αφόδευση ή όταν ουρείς κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα.
  • Αιμορραγία ή σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Μπορεί να προκληθούν από την ενδομητρίωση αλλά και από κάποια άλλα θέματα υγείας. Εάν συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου.

Εάν υποψιάζεσαι ενδομητρίωση, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου. Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη, ωστόσο με μια σειρά εξετάσεων ο γιατρός σου θα μπορέσει να διαγνώσει τι συμβαίνει και να προσπαθήσει να σε βοηθήσει.

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές

Διάβασε επίσης: Οδηγός: Τι να κάνεις όταν θέλεις να γίνεις μαμά αλλά δεν μπορείς (o έλεγχος, οι διαδικασίες, η εξωσωματική, η ανεξήγητη υπογονιμότητα)

Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε πιο ήπιες μορφές μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματα και τους μηχανισμούς που τα προκαλούν. Σε μέτριου

βαθμού περιπτώσεις ίσως χρειαστεί λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση από το γυναικολόγο. Στις σοβαρότερες όμως μορφές οι γυναίκες θα πρέπει να παραπέμπονται σε εξειδικευμένους χειρουργούς γυναικολόγους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i