Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα, η διάγνωση, η θεραπεία

Οξύς πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, υψηλός πυρετός: Αυτές είναι οι πιο βασικές ενδείξεις για στρεπτόκοκκο, ενώ στη Βρετανία βρίσκονται σε επιφυλακή μετά το θάνατο 6 παιδιών.

παιδί πονόλαιμος στρεπτόκοκκος FreshSplash

Συνεργάστηκε ο Θανάσης Οικονόμου, παιδίατρος

H oξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες που περνούν τα παιδιά. Ιατρικά ονομάζεται φλεγμονώδες σύνδρομο του στοματοφάρυγγα και σε ποσοστό 50-85% των περιπτώσεων, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, υπεύθυνοι είναι οι ιοί. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στα παιδιά που είναι μικρότερα των 3 ετών. Ο βασικός ένοχος είναι ο στρεπτόκοκκος, ένα μικρόβιο. Συνήθως εκδηλώνεται με πολύ οξύ και επίμονο πόνο σε σημείο ώστε το παιδί να μην μπορεί σχεδόν να καταπιεί. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έλλειψη όρεξης ή πόνο στο κεφάλι και στην κοιλιά.

Θα πάρει αντιβίωση;

Μόνο στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου, όπου τα βακτήρια είναι η αιτία του πόνου. Χωρίς αντιβιοτικά, μια μόλυνση στρεπτόκοκκου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που επηρεάζουν την καρδιά ή άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα

Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο το γιατρό λόγω στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Τα παιδιά που μολύνονται από το στρεπτόκοκκο παρουσιάζουν συμπτώματα μέσα σε 3 ημέρες από την έκθεσή τους στο βακτήριο και μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους για 2 έως 3 εβδομάδες, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εφόσον δεν παίρνουν θεραπεία. Τα συμπτώματα που θα υποψιάσουν τους γονείς είναι τα εξής: ‣ Πόνος στο λαιμό και στο φάρυγγα. ‣ Πυρετός. ‣ Πονοκέφαλος. ‣ Οίδημα, αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων κάτω από το σαγόνι ή στο άνω μέρος του λαιμού. ‣ Εμετός και πόνος στην κοιλιά.

Η μετάδοση

Ο στρεπτόκοκκος θα μεταδοθεί στο παιδί ή στον ενήλικα, όταν έρθει σε άμεση επαφή με το σάλιο ή με τις εκκρίσεις από τη μύτη κάποιου που είναι ήδη μολυσμένος. Η μετάδοση του βακτηρίου είναι πιο εύκολη σε χώρους συνωστισμού, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία.

Η διάγνωση

Τις περισσότερες φορές η κλινική εικόνα και η εξέταση οδηγούν στη διάγνωση. Επειδή όμως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και πολλοί άλλοι μικροοργανισμοί (κυρίως ιοί), για να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο αυτή οφείλεται στο στρεπτόκοκκο, δύο είναι οι πιο συχνές εξετάσεις:

‣ Το strep test: Είναι ένα γρήγορο τεστ, με το οποίο ανιχνεύουμε το αντιγόνο του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α σε φαρυγγικοαμυγδαλικό επίχρισμα. Η απάντηση δίνεται σε 10 λεπτά.

‣ Η καλλιέργεια φαρυγγικοαμυγδαλικού επιχρίσματος, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 2-3 ημέρες. Είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επιβεβαίωση του παθογόνου μικροβίου, αλλά και για τον έλεγχο της ευαισθησίας του.

Η αντιμετώπιση

Ο παιδίατρος θα δώσει αντιβίωση μόνο όταν το τεστ είναι θετικό. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα δεν μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια μόνο από τα συμπτώματα ή από μια κλινική εξέταση. Αν και η ασθένεια θα κάνει τον κύκλο της, επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο, χρειάζεται αντιβίωση όχι μόνο όταν το τεστ είναι θετικό, αλλά και όταν ο γιατρός κρίνει, π.χ. ακόμα κι ένα αρνητικό strep test διατηρεί ένα υψηλό ποσοστό, περίπου 40%, που βγαίνει ψευδώς αρνητικό. Κατάλληλος να διαγνώσει και να χορηγήσει αντιβίωση είναι ο γιατρός, τον οποίο θα συμβουλευτείς και θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα ακροαστικά σε μωρά και στα μεγαλύτερα παιδιά; 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i