Το ποσοστό καισαρικών στην Ελλάδα ξεπερνά αυτό της Τουρκίας! Τι άλλο μάθαμε στο συνέδριο για την υγεία;

Το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται όπως επιβεβαίωσε το Συνέδριο «THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE»

kaisarikes-ellada

Η μετανάστευση, οι επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τομέα υγείας στη χώρα μας, συζητήθηκαν στο Συνέδριο «THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE».

Τι πρέπει να σημειώσουμε ως προς τα θέματα υγείας στη χώρα μας και ως προς την μετανάστευση:

1. Η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας και ενηλίκων καπνιζόντων, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μειωθεί το ποσοστό πλεονάζουσας και αχρείαστης ιατρικής υπηρεσίας. Παρατηρείται υπερδιάγνωση καρκίνου, αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις και υπερβολική χρήση ιατρικών μηχανημάτων σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ.

Παρατηρήσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα:

-Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στη χρήση μαγνητικών και αξονικών.

-Επίσης υπάρχει μικρό ποσοστό χρήσης γενοσήμων και βιο-ομοειδών.

-Το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτών σε σχέση με τους γιατρούς, χαμηλότερο και από την Κολομβία.

-Ποσοστό καισαρικών πάνω από 60% υψηλότερο και από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω από τη θέση 34 στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ», τόνισε η κ. Valerie Paris, από το Τμήμα Υγείας του ΟΟΣΑ.

2. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, επιχειρείται συνεχής υγειονομική καταγραφή των πληθυσμών στα κέντρα φιλοξενίας, εμβολιαστική κάλυψη και λήψη μέτρων προστασίας από περιβαλλοντολογικούς κινδύνους (κουνούπια κ.ά.), ενώ έχει δοθεί έμφαση στην παιδιατρική και μητρική φροντίδα.

«Η προστασία της υγείας προσφύγων και μεταναστών είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και μπορούμε να το δούμε σαν ευκαιρία για να αναπτύξουμε και να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το σύστημα υγείας στη χώρα μας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος.

3. Βάσει σχετικής έρευνας υπάρχει γεωγραφική ανισότητα υγείας και φτώχειας σε επίπεδο δήμων. Στο Χαλάνδρι υπάρχουν συμπολίτες στα όρια της φτώχειας σε ποσοστό 7%, ενώ στο Αιγάλεω το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Σε άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι η διαφορά στους δείκτες υγείας μεταξύ φτωχών και πλουσίων είναι πάνω από 20%. Το μορφωτικό επίπεδο που συνδέεται και με το εισόδημα χαρακτηρίζει τα επίπεδα υγείας.

Η ανισότητα υγείας μειώνει το προσδόκιμο ζωής στο γενικό πληθυσμό όπως σημείωσε ο καθηγητής οικονομικών υγείας και Πρόεδρος ISPOR GREECE κ. Γιάννης Υφαντόπουλος.

4. Σε 13 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 1 δις ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ζήτηση φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας.

«Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε καταφέρει έλεγχο του όγκου φαρμάκων. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και φαρμακοποιών σε αναλογία πληθυσμού», τόνισε ο Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i