Μήπως σου λείπει σίδηρος; Μάθε για τη σιδηροπενική αναιμία και πώς θα καταλάβεις αν έχεις

Αναγνώρισε τα συμπτώματα της αναιμίας, δες πώς θα βοηθήσεις με τη διατροφή σου και ποια είναι τα σωστά βήματα εάν σου λείπει σίδηρος!

21.07.2016

εχεις διαβασει

σιδηροπενική αναιμία

Συνεργάστηκε η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος.
Δεν πρόκειται για σπάνια ασθένεια ούτε για πάθηση που πρέπει να σε τρομάζει, αφού περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και να προσέξεις, για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου, μιας και ειδικά το συγκεκριμένο είδος αναιμίας δείχνει προτίμηση στο γυναικείο φύλο.

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;

Αν και ετυμολογικά η λέξη «αναιμία» παραπέμπει στη φράση «χωρίς αίμα», τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο ακούγονται, τουλάχιστον όσον αφορά την αναιμία που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Αυτό που παρατηρείται στην κατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι ο χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα ή η μικρή περιεκτικότητά τους σε αιμοσφαιρίνη, δηλαδή στην ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου που αναγκάζει τον οργανισμό να εξαντλήσει τα αποθέματά του και να οδηγηθεί σε μείωση της αιμοσφαιρίνης.

Διάβασε κι εδώ τη διατροφή για να ανεβάσεις τον αιματοκρίτη σου!

Ποιοι κινδυνεύουν;

Στις γυναίκες γενικά η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί συχνό φαινόμενο. Η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, της οποίας η διάρκεια είναι πάνω από 5 ημέρες, αυξάνει την πιθανότητα αναιμίας. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτό το είδος της αναιμίας ή κάποιο από τα υπόλοιπα. Χρειάζεται να προσέχεις αν…

  • Eίσαι έγκυος Οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φυλλικό οξύ και σίδηρο και σε περίπτωση που δεν το λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν αναιμία.

Διάβασε κι εδώ τους10 κανόνες για σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη!

  • Έχεις χρόνιες παθήσεις Συνήθως σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών που προκαλούνται φλεγμονές ή αιμορραγίες, παρουσιάζεται και αναιμία. Για παράδειγμα, το έλκος στο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν χρόνια αιμορραγία και, κατά συνέπεια, απώλεια σιδήρου και αναιμία.
  • Είσαι χορτοφάγος Λόγω του ότι ο σίδηρος των πράσινων λαχανικών απορροφάται από τον οργανισμό πιο δύσκολα από το σίδηρο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν συχνά έλλειψη σιδήρου.
  • Καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ Η υπέρμετρη και συνεχής κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, όπως επίσης και αρκετά συχνά σε εσωτερικές αιμορραγίες.
  • Κάνεις κακή διατροφή Όταν ο σίδηρος που λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας, προκαλείται μείωση της αιμοσφαιρίνης και το αίμα δεν μπορεί να προσφέρει επαρκές οξυγόνο στα κύτταρα, προκαλώντας αναιμία.

Δες ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να σε στείλουν στο γιατρό…

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece