Φυσικά βοηθήματα του ύπνου... & όνειρα γλυκά!

Φυσικά βοηθήματα του ύπνου: Μάθε ποια είναι εκείνα τα εναλλακτικά βοηθήματα του ύπνου που θα σε κανουν να κοιμάσαι καλύτερα.

1. Η βαλεριάνα

1. Η βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αϋπνία και τη νευρικότητα. Παρότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη βαλεριάνα ως ένα βοήθημα ύπνου, η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχτεί. Ο Jawad Miran, DO, γιατρός με ειδίκευση στον ύπνο στο πρόγραμμα Sleep For Life του Ιατρικού Κέντρου του Somerset στο Hillsborough, προειδοποιεί ότι είναι μικρή η συνέπεια στην ποιότητα των συστατικών των σκευασμάτων βαλεριάνας που βρίσκουμε στην αγορά σήμερα. Δεν είναι μόνο η βαλεριάνα το συστατικό τους, αλλά ένας αριθμός συστατικών σε διαφορετικές ποσότητες”, λέει ο Miran. Αναφέρει πως οι περισσότεροι γιατροί που γνωρίζει δεν συστήνουν βαλεριάνα στους ασθενείς τους με αϋπνία. Αυτοί που παίρνουν βαλεριάνα δεν θα πρέπει να τη συνδυάσουν με άλλα συμπληρώματα ή με φάρμακα για τον ύπνο.

2. Το χαμομήλι

2. Το χαμομήλι

Το χαμομήλι, όπως και η βαλεριάνα, είναι ένα παραδοσιακό φυτικό γιατρικό που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για την καταπολέμηση της αϋπνίας και μιας μεγάλης γκάμας προβλημάτων υγείας. Το χαμομήλι πωλείται σε αποξηραμένη μορφή για παρασκευή ροφήματος, σε εκχύλισμα και σε τοπική αλοιφή. Το χαμομήλι βρίσκεται σε όλα τα βιολογικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Η αποτελεσματικότητά του ως βοήθημα ύπνου δεν έχει ερευνηθεί ευρέως για τους ανθρώπους, αλλά σε μελέτες σε ζώα έχει αποδειχτεί πως είναι ένα ασφαλές και ήπιο βοήθημα.

3. Μελατονίνη

3. Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου. Πιστεύεται πως η μελατονίνη παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου και των κιρκαδικών ρυθμών. Η συνθετική μελατονίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που πωλείται ως βοήθημα ύπνου και αντιοξειδωτικό. Σύμφωνα με τον Miran, υπάρχουν στοιχεία πως η μελατονίνη μετριάζει διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού σαν το jet lag και διαταραχές καθυστερημένης φάσης ύπνου, αλλά δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στη θεραπεία της αϋπνίας ή στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μακροπρόθεσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i