Συμπληρώματα: Ποια φάρμακα εμποδίζουν την αποτελεσματικότητά τους;

Μάθε τις παρενέργειες και πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Η Δώρα Χιόνου, φαρμακοποιός, CΕΟ του boxpharmacy.gr, μας εξηγεί.

γυναίκα κρατάει ποτήρι με νερό και παίρνει συμπληρώματα διατροφής istock

Ένας στους δύο Έλληνες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής αναζητώντας το "ελιξίριο" της υγείας και της μακροζωίας, ενώ τρεις στους τέσσερις από εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα σκέφτονται να το κάνουν άμεσα, σύμφωνα με έρευνα της ΑΚΟΣ. Επομένως, αν όχι εσύ, σίγουρα κάποιος που γνωρίζεις λαμβάνει τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα διατροφής κάθε μέρα, που μπορεί να του είναι απαραίτητο, μπορεί και όχι.

Μερικοί λόγοι που δαπανάμε περίπου 50 ευρώ το μήνα έκαστος σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες είναι επειδή πιστεύουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής θα μας βοηθήσουν να μην αρρωστήσουμε. Όμως τα συμπληρώματα διατροφής είναι αποδεκτά όταν οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά δεν καλύπτονται επαρκώς μέσω της διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής: Ποιες είναι οι πιο γνωστές αλληλεπιδράσεις

Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας τις πιθανές αλληλεπιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής μεταξύ τους ή με τα φάρμακα που ήδη λαμβάνετε. Για παράδειγμα: 

  • Αν παίρνεις αντιπηκτικά ή φάρμακα για την ινσουλίνη, πρόσεχε το συμπλήρωμα με το συνένζυμο Q10.
  • Τα συμπληρώματα που περιέχουν γλυκοζαμίνη μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με ταυτόχρονη χρήση με άλλα φάρμακα, επίσης επειδή μπορεί να προέρχονται από τα κοχύλια των οστρακοειδών, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργίες ή μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα
  • Αν λαμβάνεις αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη), η δράση τους εμποδίζεται από την ταυτόχρονη χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου.
  • Αν παίρνεις θυρεοειδικές ορμόνες, πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 4 ώρες πριν (ή μετά) τη χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου για τη σωστή απορρόφησή τους. 
  • Αν παίρνεις φάρμακα που απαιτούν άδειο στομάχι, απόφυγε την ταυτόχρονη χορήγηση με συμπληρώματα ασβεστίου. 
  • Αν λαμβάνεις αντικαταθλιπτικά και αντιπηκτικά το Ginseng αυξάνει τον κίνδυνο για εσωτερική αιμορραγία και προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.
  • Αν λαμβάνεις αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (πραζόλες) λόγω προβλήματος στο στομάχι, προτίμησε τα συμπληρώματα που περιέχουν κιτρικό ασβέστιο, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν χωρίς την παρουσία του γαστρικού υγρού.
  • Αν παίρνεις βαρφαρίνη (αντιπηκτικό) πρόσεχε τα συμπληρώματα που περιέχουν λιναρόσπορο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα γιατί υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας.
  • Αν παίρνεις ασπιρίνη (αντιφλεγμονώδες) μην παίρνεις παράλληλα και βαλσαμόχορτο. Το βαλσαμόχορτο επηρεάζει επίσης τη φαρμακευτική δράση αντικαταθλιπτικών και αντιυπερτασικών φαρμάκων.
  • Μην παίρνεις την ίδια ώρα τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου. 

Με ποια κριτήρια να επιλέξεις τα κατάλληλα συμπληρώματα

3 άγνωστα συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καλύτερα από ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα

Αξιοπιστία

Επίλεγε συμπληρώματα από αξιόπιστη εταιρεία, που αποδεικνύει ότι το προϊόν περνάει δοκιμές για περιεχόμενο, ισχύ, καθαρότητα και ομοιομορφία.

Ισχυρισμοί στην ετικέτα

Όταν αναγράφεται "φυσικά συστατικά", δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι απαραίτητα ασφαλές. Ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα και να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα, ακολουθήστε τις οδηγίες και δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις..

Βιολογικά συμπληρώματα βοτάνων

Τα βιολογικά φυτικά συμπληρώματα δεν περιέχουν επιβλαβή φυτοφάρμακα. 

Ευκολία εφαρμογής

Η κατάποση κάψουλας ή δισκίων δεν είναι δυνατή για όλους, ειδικά για άτομα με πεπτικά προβλήματα. Τα στοματικά σπρέι ή η υγρή μορφή τους είναι ευκολότερη επιλογή. 

Πιστοποιήσεις

Έλεγξε για πιστοποίηση GMP (Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας). Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται ότι σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του προϊόντος έχουν ακολουθηθεί οι κανόνες Καλής Κατασκευαστικής Πρακτικής. Από την επιλογή των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια του GMP.

Συστατικά

Αν πάσχεις από διαβήτη, τα συμπληρώματα που θα επιλέξεις δεν πρέπει να περιέχουν ζάχαρη. Απόφευγε τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Αν έχεις κάποια δυσανεξία (σε λακτόζη ή γλουτένη) απόφυγε όσα περιέχουν το συστατικό που σε ενοχλεί.

Πρόσεχε πολύ τους κρυμμένους κινδύνους όπως αν περιέχουν τεχνητές χρωστικές (βελτίωση του χρώματος των συμπληρωμάτων διατροφής, διόρθωση χρώματος σκευάσματος, κ.ά.), υδρογονωμένα έλαια (ως φθηνά υλικά πλήρωσης), μόλυβδο, υδράργυρο, PCB (τοξικά βαρέα μέταλλα ή κάποια PCB σε κάποια ιχθυέλαια), διοξείδιο τιτανίου (χρησιμοποιείται ως χρωστική και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία).

Πέντε μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Βασικές οδηγίες

  • Προτού πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, να ζητάς πάντα τη συμβουλή του διατροφολόγου, του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου. ΠΑΝΤΑ!
  • Τα συμπληρώματα δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή, αλλά για να τη συμπληρώσουν.
  • Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής κατασκευάζονται από κέλυφος οστρακοειδών, πολτοποιημένα οστά ζώων και δολομίτη. Μπορεί να περιέχουν μόλυβδο ή άλλα τοξικά μέταλλα, γι’ αυτό να προτιμάς όσα έχουν εγκριθεί από ελληνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΕΟΦ, FDA).
  • Ενημέρωνε τον γιατρό σου για όλα τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων, των βοτάνων και των φυτικών θεραπειών.
  • Διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής για τυχόν προειδοποιήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.
  • Περίμενε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ της λήψης φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα στη ζωή μας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i