3 άγνωστα συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καλύτερα από ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα

Εάν θέλεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου ξέχνα τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο. Αυτά τα συμπληρώματα κάνουν δουλίτσα.

supplements istock

Εάν το καλοσκεφτείς, το ανοσοποιητικό σου σύστημα έχει ένα κολοσσιαίο έργο καθημερινά. Κάθε μέρα, όλη μέρα, παλεύει για να διατηρήσει το σώμα σου χωρίς βακτήρια, ιούς και μύκητες που εισέρχονται από το περιβάλλον. Αυτό το σκληρά εργαζόμενο σύστημα αξίζει λίγη βοήθεια, έτσι δεν είναι;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένας τρόπος για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε φόρμα. Αν και δεν το κάνει κάθε συμπλήρωμα που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, οι ειδικοί συνιστούν τις παρακάτω επιλογές, οι οποίες λειτουργούν πραγματικά. 

1. Προσαρμογόνα μανιτάρια

Τα προσαρμογόνα είναι οποιοδήποτε βότανο ή συστατικό που βοηθά το σώμα σου να διαχειριστεί το στρες. Ακόμα και οι επιθέσεις στο ανοσοποιητικό σου σύστημα χαρακτηρίζονται ως στρες. Σε έναν κόσμο όπου το άγχος είναι συνέπεια της ζωής, τα προσαρμογόνα μανιτάρια μπορούν να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για την υποστήριξη της απόκρισης στο στρες και του ανοσοποιητικού συστήματος ταυτόχρονα.

Οι κατάλληλοι προσαρμογόνοι μύκητες είναι τα μανιτάρια Cordyceps, reishi, shiitake και maitake με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι κυρίως διάσημα για τη θετική τους συμβολή σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως ο χρόνιος βήχας, την αύξηση της τεστοστερόνης, την τόνωση του ανοσοποιητικού, την ενίσχυση της ενέργειας, την καταπολέμηση της κόπωσης και της έλλειψης ενέργειας και του καλού ύπνου. Δεδομένου ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων, είναι win-win για την υγεία σου. 

2. Πρωτόγαλα

Μετά τον τοκετό, πριν η μητέρα παράγει μητρικό γάλα, παράγει πρωτόγαλα, μια ουσία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Τώρα, μπορείς να αγοράσεις πρωτόγαλα που δεν προέρχεται από νέες μαμάδες, αλλά από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Αν και δεν περιέχει το ίδιο θρεπτικό προφίλ με το ανθρώπινο πρωτόγαλα, είναι ένα υποκατάστατο με οφέλη για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Το πρωτόγαλα περιέχει υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρινών, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών. Το πρωτόγαλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων, εάν εμφανιστούν.

Μπορείς να βρεις το πρωτόγαλα σε κάψουλες, σκόνη ή υγρή μορφή. Απλά φρόντισε να μιλήσεις με το γιατρό σου πριν το δοκιμάσεις. (Μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας ή για ορισμένα φάρμακα.) Επίσης, ότι επειδή προέρχεται από αγελάδες, το πρωτόγαλα δεν είναι vegan.

3. Προβιοτικά
 

Αυτό που συμβαίνει στο έντερο σου δεν επηρεάζει μόνο την πέψη σου. Η καλύτερη υγεία του εντέρου συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 70-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι στο έντερο. Για καλύτερη ανοσία υπάρχει συγκεκριμένα ένα στέλεχος καλών εντερικών βακτηρίων, το Akkermansia muciniphila, ένα ισχυρό βακτηριακό στέλεχος που παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της επένδυσης του εντέρου και στη μείωση της διαπερατότητας του εντέρου, με βάση ερευνητικές μελέτες. Αυτό το προβιοτικό περιέχει επίσης και πρεβιοτικό, που τροφοδοτεί τα καλά σου βακτήρια.

Πέντε μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i