Έρευνα: Οι γυναίκες με καρδιακές παθήσεις λαμβάνουν καλύτερη θεραπεία από γυναίκες γιατρούς

Μία νέα έρευνα έρχεται τα ταράξει τα νερά στην επιστήμη.

woman doctor iStock

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να λάβουν καλύτερη θεραπεία όταν ο γιατρός τους είναι επίσης γυναίκα, σε σύγκριση με όταν τις παρακολουθεί ένας άνδρας γιατρός.

Το επίπεδο θεραπείας που έλαβαν οι γυναίκες όταν είχαν γιατρό που ήταν επίσης γυναίκα, είχε καλύτερα αποτελέσματα και μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου των γυναικών και οι ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν οι γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα.

Καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Η έκθεση εξέτασε οκτώ προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το φύλο του γιατρού επηρέασε τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν τη σωστή περίθαλψη όταν παρακολουθούνται από έναν άνδρα γιατρό, φέρνοντας στο φως βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων όσον αφορά το πλάνο θεραπείας.

"Οι γυναίκες που φαίνονται νέες και υγιείς βρίσκονται σε μειονεκτική θέση", λέει η Gina Lundberg, MD, κλινική διευθύντρια του Emory Women’s Heart Center στο Verywell. "Οι γιατροί συχνά προ-καθορίζουν ότι δεν έχουν καρδιαγγειακό πρόβλημα. Όλοι χρειάζονται μια πλήρη θεραπεία ανεξάρτητα από την εξωτερική εμφάνισή τους."

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής όσον αφορά την περίθαλψη των γυναικών και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων των γυναικών όταν αναζητούν ιατρική περίθαλψη.

Τι σημαίνει αυτό

Οι γυναίκες με καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να μην λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τους άνδρες. Εάν μια γυναίκα νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει συμπτώματα καρδιαγγειακής πάθησης, πρέπει να επιμείνει ώστε ο γιατρός της να προτείνει την κατάλληλη διαγνωστική εξέταση για να αποκλείσει την πάθηση αυτή ή να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία εάν διαπιστωθεί ότι τελικά χρειάζεται. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής προσβολής ακολουθώντας μια ρουτίνα άσκησης και καταναλώνοντας μια υγιεινή διατροφή.

Ανισότητες φύλου στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η καρδιαγγειακή νόσος – ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει διάφορες ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια – συχνά εμφανίζεται διαφορετικά στις γυναίκες από τους άνδρες.

Συμπτώματα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 64% των γυναικών που πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιαγγειακή πάθηση δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν άτυπα συμπτώματα καρδιακής προσβολής και να μην έχουν το κλασικό σύμπτωμα του πόνου στο στήθος.

Παραδείγματα συμπτωμάτων που μπορεί να έχουν οι γυναίκες είναι:

  • Ναυτία ή έμετος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ζαλάδα
  • Εφίδρωση
  • Ασυνήθιστη κόπωση
  • Δυσπεψία

Φαρμακευτική αγωγή

Μια συστηματική μελέτη που διερευνά τις διαφορές φύλου και τα ποσοστά συνταγογράφησης φαρμάκων μεταξύ των καρδιαγγειακών ασθενών διαπίστωσε ότι στις γυναίκες είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να συνταγογραφηθούν κοινά φάρμακα καρδιαγγειακής φροντίδας όπως η ασπιρίνη, οι στατίνες και οι αναστολείς ΜΕΑ (φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης) σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι διαφορές στις πρακτικές συνταγογράφησης για τις γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και στον θάνατο.

Η Marla Mendelsom, MD, καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής για το πρόγραμμα για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών στο Northwestern Medicine, λέει στο Verywell ότι οι μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις όταν αναζητούν ιατρική περίθαλψη για τον πόνο στο στήθος.

Καθώς όλο και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τις πραγματικές ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών, οι ειδικοί ζητούν αλλαγή. Οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι η εφαρμογή αλλαγών στην ιατρική κατάρτιση και η βελτίωση της κατανόησης των ειδικών για τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και των φυλετικών ανισοτήτων στα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές για όλες τις γυναίκες.

Οι συντάκτες της μελέτης συστήνουν τρεις σημαντικές αλλαγές για να βοηθήσουν στη μείωση της προκατάληψης στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών:

  • Αύξηση της διαφορετικότητας των φύλων στο εργατικό δυναμικό των ιατρών
  • Βελτίωση της ιατρικής κατάρτισης αναφορικά με το φύλο
  • Αύξηση της έρευνας σχετικά με τον ρόλο του φύλου στις σχέσεις ασθενούς-ιατρού
  • Η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε κλινικές δοκιμές καρδιαγγειακής αγωγής είναι επίσης ένας τομέας υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι γυναίκες μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της υγείας της καρδιάς τους με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ακολουθώντας μια ρουτίνα γυμναστικής
  • Καταναλώνοντας μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή
  • Κάνοντας τακτικές επισκέψεις στον γιατρό για όλες τις σημαντικές εξετάσεις

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i