Τα "μυστικά" για να μείνεις υγιής στα 30+

Τα μυστικά της καλής υγείας και τα SOS γι' αυτή τη δεκαετία της ζωής σου.

γυναίκα καλή υγεία ευεξία istock

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο 
(mariaprokopiou.gr

Η ζωή της γυναίκας είναι πολυδιάστατη και ιδιαίτερα απαιτητική. Κάθε δεκαετία που περνά μας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, αλλά παράλληλα πρέπει να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε και στις διαφορετικές απαιτήσεις του σώματός μας ώστε να παραμένουμε δραστήριες και υγιείς. 

Μείνε υγιής στα 30+

Αν νόμιζες ότι η δεκαετία των 20 ήταν... ανεμοστρόβιλος, η ζωή στη δεκαετία των 30 μπορεί να είναι πιο συναρπαστική από ποτέ! Η εργασία, τα παιδιά και το σπίτι μπορεί συχνά να σε κάνουν να νιώθεις εξαντλημένη. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια, το σώμα σου αλλάζει σιγά σιγά.

Αν δεν έχεις αποκτήσει μωρό, πρέπει να ξέρεις ότι η γονιμότητά σου μειώνεται στα 30, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μείνεις έγκυος. Οι πιθανότητες αποβολής και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξάνονται για τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω.

Τα πρέπει των 30

Είναι σημαντικό να μην καπνίζεις, να φροντίζεις το δέρμα σου και να φοράς αντηλιακό, να μην υπερκαταναλώνεις αλκοόλ. Δε θα πρέπει να παραμελείς την καθημερινή άσκηση και τη σωστή διατροφή. 

Τι να συζητήσεις με τον γιατρό σου

Στην τακτική σου προληπτική επίσκεψη στον γιατρό έχε στο μυαλό σου όλα τα θέματα της προηγούμενης δεκαετίας. Στο πλαίσιο των βασικών προληπτικών εξετάσεων μην ξεχνάς την αυτοεξέταση μαστών, ενώ, αν νιώθεις πολύ αγχωμένη, συζήτησε με τον γιατρό σου πώς μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα του στρες προτού αρχίσουν να σε επηρεάζουν οργανικά. 

Shape tip: Καθώς η ζωή σου γίνεται όλο και πιο απαιτητική, θα πρέπει να κρατάς χρόνο για τον εαυτό σου και τις σχέσεις που είναι σημαντικές για εσένα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i