Διατροφή γονιμότητας: Ιδού οι τροφές που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα

Διατροφή γονιμότητας: Τι να προτιμάς, τι να αποφεύγεις.

εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης έγκυος

Η υπογονιμότητα επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνες. Ενώ τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις περιπτώσεις έλλειψης γονιμότητας, αυτό που μπορούν να ελέγξουν είναι οι διατροφικές τους συνήθειες. Η διατροφή γονιμότητας και ένα υγιές βάρος σώματος και για τους δύο συντρόφους μπορεί να έχει μία σημαντική επίδραση στην ικανότητα μίας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Γυναίκες και γονιμότητα

Προκειμένου να προετοιμαστεί για μία εγκυμοσύνη και να ενισχύσει τη γονιμότητά της, η γυναίκα θα πρέπει να διατηρεί ένα υγιές βάρος και να επιλέγει τροφές που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό "σπιτικό" για τους 9 μήνες του μωρού της.

Άνδρες και γονιμότητα

Και οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν ένα υγιές βάρος σώματος και να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, καθώς η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Επίσης, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η κακή κινητικότητα του σπέρματος είναι συχνά φαινόμενα σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες. Όταν πρόκειται για τη διατροφή, μία πληθώρα από φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό σπέρμα.  

Βρες το υγιές βάρος

Αύξησε την πιθανότητα να μείνεις έγκυος με το να διατηρείς ένα υγιεινό βάρος. Η Εθνική Ένωση Υπογονιμότητας αναφέρει ότι το 30 τοις εκατό των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε ακραίες περιπτώσεις βάρους, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών και να ρίξουν την ωορρηξία εκτός χρονοδιαγράμματος. Για τις υπέρβαρες γυναίκες, το ελάχιστο όπως ένα 5 τοις εκατό απώλειας βάρους θα μπορούσε να αυξήσει τη γονιμότητα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς, με έναν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18.5 (18.5 με 24.9 θεωρούνται τα φυσιολογικά όρια), μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν ακανόνιστο έμμηνο κύκλο ή και διακοπή εντελώς της ωορρηξίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Όσες συμμετέχουν συχνά σε αθλήματα ή ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως ο χορός, έχουν κάποια διατροφική διαταραχή ή ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, συχνά βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο. Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τις αυστηρές δίαιτες, γιατί μπορεί να στερήσουν από το σώμα σου τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για μία εγκυμοσύνη, και να βρεις ένα υγιεινό διατροφικό σχέδιο που να λειτουργεί για εσένα, συμβουλευόμενη ίσως και κάποιο διατροφολόγο.

Επίλεξε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, που προέρχεται από φρούτα και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μίας υπογονιμότητας ωοθυλακιορρηξίας, σύμφωνα με αποτελέσματα από την έρευνα The Nurses' Health Study II, στην οποία μελετήθηκαν 18.500 γυναίκες νοσοκόμες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Αυτό το είδος υπογονιμότητας αποτελεί μία μόνο περίπτωση από πολλές και επηρεάζει το 25 τοις εκατό των ζευγαριών που δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Τον σίδηρο μπορείς να τον βρεις σε τροφές όπως τα αυγά, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Πρόσθεσε εσπεριδοειδή με βιταμίνη C, πιπεριές και μούρα στα γεύματά σου προκειμένου να ενισχύσεις την απορρόφηση του σιδήρου.

Η διατροφή της γονιμότητας

Δημοσιευμένη από μία ομάδα ερευνητών του Harvard το 2007, η μελέτη "Διατροφή της γονιμότητας", μαζί με το βιβλίο που εκδόθηκε το 2009 με την ίδια ονομασία, παρουσίασε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα ωοθυλακιορρηξίας που ακολούθησαν αυτό το σχέδιο διατροφής παρουσίασαν κατά 66 τοις εκατό μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης υπογονιμότητας ωοθυλακιορρηξίας και κατά 27 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες δεν ακολουθούσαν την διατροφή τόσο πιστά.

Διάβασε επίσης: Μετά τον τοκετό: τα 10 πράγματα που πραγματικά χρειάζεται η νέα μαμά

Διάβασε επίσης: Έγινε viral: Ένας άντρας αποθεώνει τη γυναίκα του και το σώμα μετά τον τοκετό

Οι γυναίκες που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή γονιμότητας επέλεξαν:

• Λιγότερα τρανς λιπαρά και περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (από τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο) • Λιγότερες ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες • Τροφές με περισσότερες φυτικές ίνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιες σε υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως) • Περισσότερες φυτικές πηγές σιδήρου και λιγότερες πηγές κρέατος • Πολυβιταμίνες • Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αντί για γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, υγιών μονοακόρεστων λιπαρών, δημητριακών ολικής αλέσεως και τροφών πλούσιων σε ασβέστιο-όπως τα γαλακτοκομικά- θα σε βοηθήσει να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του οργανισμού σου σε θρεπτικά στοιχεία και να αποκτήσεις ένα υγιές βάρος.

Μην ξεχνάς το φολικό οξύ

Αν και δεν θα σε κάνει πιο γόνιμη, είναι σημαντικό οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί να αποκτούν 400 μικρογραμμάρια την ημέρα φολικό οξύ. Μπορείς να το παίρνεις από συμπληρώματα(πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου) ή τροφές, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Το φολικό οξύ χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Αυτός αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, προτού οι περισσότερες γυναίκες ακόμα αντιληφθούν ότι είναι έγκυες. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i