Οι καλές συνήθειες και η πρόληψη για υγιή καρδιά

Ο καρδιολόγος μας δίνει τις πιο βασικές -και σημαντικές- συμβουλές για την υγεία της καρδιάς.

Υγεία της καρδιάς istock

Από τον Δημήτρη Τσιάχρη, MD, PhD, Καρδιολόγο-επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο, διευθυντή Εργαστηρίου Βηματοδότησης & Ηλεκτροφυσιολογίας Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Δεν χρειάζεται να υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και ασθένειες για να ασχοληθούμε με την υγεία της καρδιάς μας! Οι βασικές συμβουλές για όλους από τον ειδικό δίνουν έμφαση στην πρόληψη και συμβάλουν στην επίτευξη της καλής υγείας. 

Οι καλές συνήθειες

•    Αποφεύγεις τα βαριά λιπαρά γεύματα και τα τηγανητά φαγητά και προτιμάς τα ψητά, ειδικότερα τα ψάρια με Ω3 λιπαρά οξέα. 
•    Πίνεις 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά και τρως τρόφιμα πλούσια σε νερό (λαχανικά και φρούτα). Αν είσαι διαβητική, πρέπει να προσέχεις τα περισσότερα φρούτα λόγω της ζάχαρης που περιέχουν.
•    Αν έχεις γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα, δεν πρέπει να ξεπερνάς τα 6 ποτήρια νερό και σε συνεργασία με τον γιατρό σου χρειάζεται να μειώσεις τη δοσολογία των φαρμάκων, ειδικότερα των διουρητικών και, εν γένει, των αντιυπερτασικών φαρμάκων.
•    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το αλκοόλ. Πολλοί γνωρίζουν ότι το κρασί κάνει καλό στην καρδιά και στα αγγεία, επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αλλά ταυτόχρονα παραβλέπουν ή δε γνωρίζουν ότι πυροδοτεί αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή κυρίως μέσω της επαγόμενης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Διαβάστε Επίσης

Η πρόληψη

•    Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς wearables (έξυπνα κινητά και τηλέφωνα) και καταγράφεις τη δραστηριότητά σου, την αρτηριακή σου πίεση, την καρδιακή συχνότητα, αλλά και ανιχνεύεις αρρυθμίες με επίκεντρο τη διάγνωση της πλέον συχνής αρρυθμίας, της κολπικής μαρμαρυγής. 
•    Χτίζεις έτσι εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τους γιατρούς στην εποχή της πανδημίας και της δύσκολης πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες.
•    Τέλος, στην περίπτωση που νοσήσεις το καλοκαίρι από COVID-19 πρέπει να υποβληθείς σε καρδιολογικό έλεγχο όταν επιστρέψεις, ακόμα και αν ήσουν πρακτικά ασυμπτωματική. Η υποκλινική μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται στο 3% και συνοδεύεται συχνά από αρρυθμίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i