10 συμβουλές υγείας και ευεξίας που όλες οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Εμμανουήλ Μπριλάκης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό η αυτοφροντίδα να γίνει προτεραιότητα για κάθε γυναίκα.

χαρούμενη γυναίκα iStock

Η εξισορρόπηση των απαιτήσεων της καριέρας και της οικογένειας συχνά σημαίνει ότι η αυτοφροντίδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για όλους τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτές. Και είναι πολλοί! Αναγνωρίζοντας την συνεισφορά των γυναικών σε πολλαπλά επίπεδα, ας δούμε 10 συμβουλές υγείας και ευεξίας αφιερωμένες ειδικά στις γυναίκες:

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Πολλές γυναίκες τείνουν να παραμελούν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες επειδή είναι πολύ απασχολημένες. Προσπαθήστε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από μια φυσική υγιεινή διατροφή, όπως φρέσκα λαχανικά, φρούτα, άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Γενικά, οι γυναίκες χρειάζονται ασβέστιο για να χτίσουν υγιή οστά και να τα διατηρήσουν δυνατά καθώς μεγαλώνουν. Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ενυδατωθείτε

Η ενυδάτωση είναι κριτικής σημασίας για την υγεία και τη σωματική και πνευματική λειτουργία. Το να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης το κλειδί για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε φόρμα τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για υπενθύμιση. Η ενυδάτωσή σας είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους σας, επειδή αφενός μειώνει το αίσθημα της πείνας και αφετέρου βοηθά να τρώτε λιγότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Διατηρήστε το ιδανικό σας βάρος

Η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι σημαντική για την ευεξία των γυναικών. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων και να μειώσει την ποιότητα ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος σας είναι να τρώτε με σύνεση, θρεπτικά και να κοιμάστε αρκετά.

Λαμβάνετε συμπληρώματα καθημερινά

Μαζί με μια καθημερινή πολυβιταμίνη, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι τα μέταλλα που χρειάζονται οι περισσότερες γυναίκες. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί να επιφέρει αραίωση των μαλλιών. Το μαγνήσιο βοηθά στον ύπνο, την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, το άγχος και τις ημικρανίες.

Μειώστε το άγχος

Ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής μιας γυναίκας, η τάση για  "ταχυδακτυλουργικά" κόλπα και η διεκπεραίωση πολλών στόχων ταυτόχρονα, είναι κάτι που οδηγεί σε στρες και άγχος. Αφιερώστε χρόνο για χαλάρωση και ανάπαυση κάθε μέρα για να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό, διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή κάντε μια βόλτα. Σημαντικό είναι να μάθετε να λέτε όχι χωρίς να αισθάνεστε άσχημα για αυτό.

Κάντε ετήσιους ιατρικούς ελέγχους

Ο έλεγχος της υγείας και ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι ένας σημαντικός τρόπος αναγνώρισης προβλημάτων πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά, ένα check-up μπορεί να εντοπίσει σημάδια σοβαρών ασθενειών και καταστάσεων και να σας δώσει καλύτερες πιθανότητες να την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Παραδοσιακά, όλες οι γυναίκες μετά τα 40 πρέπει να κάνουν μαστογραφία ετησίως για την πρώιμη ανίχνευση καρκίνου. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας γι' αυτό και προγραμματίστε έναν έλεγχο κάθε χρόνο με τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο σας ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένη είστε.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Με τα πολυάσχολα προγράμματα που διατηρούν οι περισσότερες γυναίκες, μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθούν σωστά. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει την παραγωγικότητα, καθώς και την ψυχική και σωματική κατάσταση του σώματός σας. Τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι ζωτικής σημασίας.

Δημιουργήστε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης

Έρευνες δείχνουν ότι οι κοινωνικοί κύκλοι αυξάνουν την ευτυχία, τη διάρκεια ζωής και την πιθανότητα επιβίωσης από προβλήματα υγείας. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν κύκλο υποστήριξης είναι να είστε μέρος του κύκλου υποστήριξης κάποιου άλλου και να είστε εκεί ο ένας για τον άλλον. Ο εθελοντισμός, η φιλανθρωπική εργασία, τα χόμπι και τα ψυχαγωγικά ομαδικά αθλήματα είναι άλλοι τρόποι για να συναντήσετε ανθρώπους και να δημιουργήσετε φιλίες.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και γεμίστε τον με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Η ημερήσια δόση του "χρόνου μου" είναι μία από τις πολλές υγιεινές συνήθειες που κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα.

*Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Μπριλάκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i