Άνοιξες κλιματιστικό; Δες πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου!

Η χρήση του κλιματιστικού είναι παραπάνω από απαραίτητη κάποιες ζεστές μέρες (και νύχτες) αλλά χρειάζεται μέτρο και προσοχή.

γυναίκα που ανοίγει το κλιματιστικό istock

Έξω σκάει ο τζίτζικας! Μέσα βράζει ο τόπος! Η μόνη λύση; Να ανάψεις το κλιματιστικό. Μαζί σου κι εμείς και όλοι το ίδιο κάνουμε. Απλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι -πέρα από την επίδραση της χρήσης των κλιματιστικών στην ενεργειακή κρίση που διαφαίνεται- η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να επιδρά με διάφορους τρόπους στην υγεία μας. Ας δούμε εδώ μερικούς και ας χρησιμοποιούμε με μέτρο το air condition όποτε είναι πραγματικά απαραίτητο.

Αυξάνει τις πιθανότητες για το "σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου"

Εάν εργάζεσαι σε κτίριο με κακό εξαερισμό, η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το σύνδρομο άρρωστου κτιρίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ξερόβηχα, ζαλάδα και ναυτία, δυσκολία στη συγκέντρωση, κόπωση και ευαισθησία στις μυρωδιές. Προσπάθησε να υπάρχει συνέχεια ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό και βεβαιώσου ότι γίνεται τακτικά συντήρηση στα φίλτρα του κλιματιστικού.

Σε αφυδωτώνει

Η χρήση του κλιματιστικού ξηραίνει την ατμόσφαιρα, κάτι που το νιώθουμε ευεργετικά τις ημέρες με πολλή ζέστη και υγρασία όταν όμως πέφτει πολύ η υγρασία της ατμόσφαιρας ξηραίνεται και η επιδερμίδα μας.

Ξηραίνονται τα μάτια σου

Δεν φταίει μόνο ο υπολογιστής εάν νιώθεις τα μάτια σου ξηρά και σε "κόβουν". Μπορεί το πρόβλημα να επιδεινώνεται από τη χρήση του κλιματιστικού. Εάν δεν μπορείς να ανοίξεις παράθυρο στο χώρο φρόντισε να σηκώνεσαι τακτικά από το γραφείο και να κοιτάζεις κάπου μακριά ενώ μπορεί να σε βοηθήσει ένα κολλύριο με τεχνητά δάκρυα.

Ερεθίζει τους αεραγωγούς

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλιματιζόμενα κτίρια έχουν περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού (ερεθισμό στο βλεννογόνο της μύτης, δυσκολία στην αναπνοή κ.ά.) συγκριτικά με εκείνους που εργάζονται σε χώρους με φυσικό εξαερισμό.

Μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο

Κανείς δεν λέει ότι τα κλιματιστικά είναι βλαβερά. Όπως όλα όμως τα μηχανήματα χρειάζονται τακτική συντήρηση και καθαρισμό ώστε να είναι καθαρός και υγιεινός ο αέρας στο χώρο. Μελέτη από τον αμερικανικό φορέα National Headache Foundation βρήκε ότι το 8% των ανθρώπων που εργάζονται σε επιβαρυμένη εσωτερική ατμόσφαιρα υπέφερε από πονοκεφάλους 1-3 ημέρες το μήνα και άλλο ένα 8% είχε καθημερινά πονοκέφαλο.

Μειώνει την αντοχή σου στην υψηλή θερμοκρασία

Ο χρόνος που περνάμε σε μια φυσική υψηλή θερμοκρασία βοηθά τον οργανισμό μας να αντέχει περισσότερο τις συνθήκες αυτές. Εάν είμαστε στην πλειοψηφία των ωρών της ημέρας σε κλιματιζόμενο χώρο όταν βγαίνουμε στη ζέστη, μας φαίνεται αφόρητη.

Σώζει ζωές στη διάρκεια ενός καύσωνα

Για να μην εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά, η χρήση των κλιματιστικών σώζει -κυριολεκτικά- ζωές σε συνθήκες καύσωνα και πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό είναι πιο σημαντικό για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, για ηλικιωμένους και μωρά αλλά στην ουσία όταν οι θερμοκρασίες χτυπάνε 40άρια, ο κλιματισμός είναι σωτήριος για όλους μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i