Ξηρός λαιμός: Όλοι οι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό

Μήπως κοιμήθηκες με το στόμα ανοιχτό ή κάτι σε τριγυρνάει;

ξηρός λαιμός iStock

Με το που νιώσεις ξηρό τον λαιμό σου, το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει αναμφίβολα στο μυαλό είναι ότι κρύωσες. Και δεν έχεις άδικο, καθώς το σύμπτωμα του λαιμού τις περισσότερες φορές αφορά κάποια λοίμωξη. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ο λαιμός σου μπορεί να έχει ξεραθεί, οι οποίοι δεν σου είχαν περάσει από το μυαλό. 

1. Είσαι αφυδατωμένη

Σύμφωνα με τον ΩΡΛ, Peter Ashman, από τη Νέα Υόρκη, η αφυδάτωση είναι ο πιο συχνός "ένοχος" της ξηροστομίας και του ξηρού λαιμού. Ειδικότερα, αν δεν έχεις ενυδατώσει καλά τον οργανισμό σου, πίνοντας πολύ νερό, παράγεται μικρότερη ποσότητα σάλιου, με αποτέλεσμα να νιώθεις την αίσθηση της ξηρότητας. Την αφυδάτωση θα σου υποδείξουν επίσης συμπτώματα όπως η δίψα ή τα πιο σκούρα ούρα.

2. Κοιμάσαι με ανοιχτό το στόμα

Δύσκολα να το γνωρίζεις δεδομένου ότι εκείνη τη στιγμή κοιμάσαι, ωστόσο αν η έλλειψη αέρα σε αναγκάζει να αναπνέεις από το στόμα, είναι πιθανό να ξυπνήσεις με ξηρό λαιμό το πρωί. Ειδικότερα, εξαιτίας της άπνοιας ενδέχεται να κοιμάσαι χωρίς να το καταλάβεις με το στόμα ανοιχτό ή να ροχαλίζεις και να νιώθεις κουρασμένη το πρωί. 

3. Βουλωμένη μύτη

Αναμφίβολα μία βουλωμένη μύτη θα σε αναγκάσει να αναπνέεις το βράδυ από το στόμα, πράγμα που θα κάνει τον λαιμό σου ξηρό το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αναπνέεις από τη μύτη, υγροποιείται ο αέρας που μπαίνει από εκεί στους πνεύμονες. Αν λοιπόν έχεις κρυώσει ή έχεις αλλεργίες, η μύτη σου θα μπλοκάρει την εισπνοή, με αποτέλεσμα να αναζητήσεις τη διαφορετική οδό. 

4. Ξεκίνησες μία νέα θεραπεία

Ήξερες πως αρκετά φάρμακα επηρεάζουν την παραγωγή σάλιου, με αποτέλεσμα να νιώθεις ξηρότητα στον λαιμό σου και το στόμα σου; Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και τη Σχολή Οδοντιατρικής Herman Ostrow, τα πιο συχνά φάρμακα που μπορεί να το κάνουν αυτό είναι: τα αντικαθληπτικά, τα χάπια για την ημικρανία, την υψηλή πίεση, μυοχαλαρωτικά, οπιώδη, αντιβιοτικά κ.α.

5. Πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Στην περίπτωση αυτή ο λαιμός σου είναι εκτεθειμένος σε οξύ, πράγμα που οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία μπορεί να ξεράνει τον λαιμό σου και να έχεις την αίσθηση καψίματος. 

6. Έχεις αμυγδαλίτιδα

Είναι πιθανό ύστερα από την επαφή με κάποιο βακτήριο ή ιό, να μολυνθούν οι αμυγδαλές σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις τον λαιμό σου να πονάει και να είναι ξηρός. Παράλληλα, σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να ανεβάσεις πυρετό και να έχεις πόνους στον αυχένα σου. 

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, αν τα συμπτώματα συνεχίζουν για ημέρες, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν είναι κάτι πιο σοβαρό.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i