Μπορείς να πάθεις έγκαυμα στα μάτια από τον ήλιο;

Το ήξερες ότι οι καυτές ακτίνες του ηλίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν μια κατάσταση που μπορούμε να την παρομοιάσουμε με έγκαυμα στα μάτια;

εγκαυμα στα ματια από τον ήλιο iStock

Το έχουμε εμπεδώσει, το αντηλιακό είναι αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας μας είτε κινούμαστε στην παραλία είτε στην πόλη. Εάν όμως το πρόσωπο και το σώμα μας καλύπτεται από τις απαραίτητες δόσεις SPF, τι γίνεται με τα μάτια μας; Μπορούμε άραγε να πάθουμε έγκαυμα στα μάτια από τον ήλιο; 

Διαβάστε Επίσης

Γίνεται να πάθουμε έγκαυμα στο μάτι; 

Στην ουσία, το μάτι δεν παθαίνει έγκαυμα, αλλά μπορεί να πάθει έγκαυμα το λεπτό δέρμα γύρω από αυτό. Γι' αυτό άλλωστε είναι απαραίτητο να φοράμε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου, ειδικότερα όταν βρισκόμαστε κοντά στο νερό ή σε περιοχή που έχει πέσει χιόνι. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το νερό ή το χιόνι μπορεί να αντανακλάσει τις ακτίνες με αποτέλεσμα να έχουμε διπλή έκθεση σε αυτές. "Δεν μπορείς να πάθεις έγκαυμα στο ίδιο το μάτι. Μπορεί να καείς στο δέρμα γύρω από το μάτι, που γίνεται αντιληπτό από τον πόνο, την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Ο ήλιος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στη δομή του εσωτερικού του ματιού, όπως τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, που είναι αναγνωρίσιμος από την απώλεια της όρασης", αναφέρει ο γιατρός Vicente Diaz και οφθαλμίατρος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Yale. 

Το αντίστοιχο "έγκαυμα" στο μάτι ονομάζεται φωτοκερατίτιδα, που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, και είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που αποτελεί μία προσωρινή κατάσταση κατά την οποία η ακτινοβολία του ηλίου αντανακλάται από τη θάλασσα, το χιόνι ή τον πάγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλάβης στα μάτια από τον ήλιο;

Σύμφωνα με τον χειρουργό υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς, Michael J. Cooney, τα συμπτώματα που συνοδεύουν το έγκαυμα στο μάτι είναι ερυθρότητα, πρήξιμο, μειωμένη όραση, ευαισθησία στο φως του ήλιου αλλά και συσπάσεις του βλεφάρου. Αν λοιπόν έχεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ενδέχεται να έχεις καεί από τον ήλιο στα μάτια σου. Το αρνητικό είναι ότι δεν θα το καταλάβεις αμέσως, καθώς σύμφωνα με τον CDC τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν αντιληπτά ακόμα και 4 ώρες από την έκθεση στον ήλιο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τι μπορείς να κάνεις αν αντιληφθείς πως έχεις καεί από τον ήλιο; Το πιο ασφαλές είναι να μιλήσεις με έναν ειδικό ή να απευθυνθείς στα επείγοντα. Αν όμως τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα, θα μπορούσες να πάρεις ιβουπροφαίνη, όπως προτείνει ο δρ Diaz, που θα βοηθήσει στον πόνο και τη φλεγμονή. Παράλληλα, η αλόη είναι ιδανική για το καμένο δέρμα, χωρίς όμως να έρθει σε επαφή με τα μάτια σου. Σε κάθε περίπτωση, πριν κάνεις το οτιδήποτε οφείλεις να πάρεις μία γνώμη ειδικού, ο οποίος θα σου δώσεις τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσεις την κατάστασή σου. 

Πριν λοιπόν φτάσεις στην κατάσταση τού να χρειαστείς βοήθεια από τον ειδικό, καλύτερα να προνοήσεις, προστατεύοντας τα μάτια σου, με την ίδια ευλάβεια που προστατεύεις το πρόσωπο και το σώμα σου κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i