Χρόνια νοσήματα: Ποια μπορεί να επιδεινώνονται το καλοκαίρι από τη ζέστη και το φως;

Τι να γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για βελτιώσουμε τα συμπτώματα το καλοκαίρι εάν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα.

καλοκαίρι, ημικρανίες, πονοκέφαλος Istock images

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που απολαμβάνουμε τη θάλασσα, τον ήλιο και τη ζέστη, που πηγαίνουμε για κολύμπι, καθόμαστε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι συνήθειες δυσκολεύουν τους ασθενείς με ορισμένες παθήσεις. Ας δούμε ποιοι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερο το νου μας.

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες είναι βασανιστικοί πονοκέφαλοι που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε ναυτία και ευαισθησία στο φως. "Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ημικρανία", λέει η νοσηλεύτρια Fabiana Saad. Έτσι, αν έχουμε ημικρανίες, πίνουμε πολύ νερό και αναψυκτικά με ηλεκτρολύτες αν κάνει πολλή ζέστη. Σε περίπτωση που μας πιάσει κρίση, το γνωρίζουμε βέβαια οι περισσότεροι, θα πρέπει να πάμε σε εσωτερικό χώρο, δροσερό και ήσυχο. Σε περίπτωση που πρέπει να βγούμε έξω, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και ομπρέλα.

Διαβάστε Επίσης

Πολλαπλή σκλήρυνση 

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια νόσος του νευρικού συστήματος που προκαλεί προβλήματα όρασης, αδυναμία, πόνο, σύγχυση και σημαντικά άλλα συμπτώματα.

Το καλοκαίρι μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας όταν το σώμα υπερθερμαίνεται λόγω του χρόνου στον ήλιο, της άσκησης ή των τζακούζι ονομάζεται φαινόμενο Uhthoff. Η Saad σημειώνει εμφατικά ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οπότε όσοι έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, πρέπει να αναζητούν τη δροσιά. Να ντύνονται με ελαφριά ρούχα που αναπνέουν και ακόμα και στις διακοπές να έχουν ένα δροσερό μέρος όπου μπορούν να παραμείνουν.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε το άμεσο ηλιακό φως - οι ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις, λέει ο Dr Marvin Mina.

Διαβάστε Επίσης

Ροδόχρους νόσος

Η ροδόχρους νόσος είναι μια αρκετά συχνή δερματική διαταραχή που προκαλεί ερυθρότητα, αίσθημα καύσου και μικρά σπυράκια στην επιδερμίδα, ιδίως γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις, και η ζέστη μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, καθιστώντας τα συμπτώματα χειρότερα, λέει η δερματολόγος Dr. Susan Rabizadeh. Επισημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν καθόμαστε για ώρα στην παραλία ή στην πισίνα, αλλά και όταν κάνουμε δουλειές π.χ στον κήπο, πηγαίνουμε για βόλτα τον σκύλο, όταν βγαίνουμε για περπάτημα ή για τρέξιμο κ.ά.

Αναπνευστικά προβλήματα

Το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι καταστάσεις που μεταξύ άλλων δυσχεραίνουν την αναπνοή. Όσοι έχουν κάποια πνευμονική πάθηση, μπορεί να νιώθουν αυξημένη δυσφορία κατά την αναπνοή σε συνθήκες καύσωνα και αυξημένης υγρασίας, ενώ το αναπνευστικό τους είναι πιο ευαίσθητο σε περίπτωση καπνών από πυρκαγιές. "Περισσότερες πυρκαγιές σημαίνουν πιο βρώμικο αέρα, ο οποίος ερεθίζει τους πνεύμονες", εξηγεί ο Dr Mina. "Το καλοκαίρι, το περιβάλλον γίνεται λιγότερο φιλικό για τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις". Προφανώς σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να παραμένουμε μες στο σπίτι, εφόσον είναι ασφαλές και μακριά από την εστία της πυρκαγιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i